Μερικές σκέψεις για τον τουρισμό με αφορμή την ΚΥΑ για τον αλιευτικό τουρισμό.


Από τον ανώνυμος είπε:
Υπογράφτηκε στις 12.1.2015, πριν 10 μέρες, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ΚΥΑ (δείτε εδώ) μεταξύ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου, η οποία αφορά τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από επαγγελματίες αλιείς.
Το τουριστικό προϊόν μιας περιοχής (της χώρας γενικότερα) δεν καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα ξενοδοχεία που διαθέτει. Ούτε μόνο από τις επιχειρήσεις εστίασης. Ούτε μόνο από το φυσικό πλούτο της περιοχής. Ούτε μόνο από τις υποδομές. Καθορίζεται όμως από όλα αυτά αλλά πλέον και κυρίως και από αυτό που ονομάζουμε Secret Greece, ή Κρυφή Ελλάδα. Κρυφή Ελλάδα δεν είναι το ανακαλύψει ο τουρίστας το που είναι ο Μύτικας, το που είναι ο Κάλαμος, το πού είναι ο Αστακός. Κρυφή Ελλάδα είμαστε εμείς. Το σύνθημα Discover Greece, Ανακάλυψε την Ελλάδα, αφορά εμάς, τούς ανθρώπους. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε.
Αυτή η ρημάδα η χώρα μας έχει τρία πράγματα τα οποία αποτελούν το 90% του τουριστικού προϊόντος μας. Ήλιο, Θάλασσα και.... Αρχαία Ελλάδα. Δεδομένης της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ανικανότητας, ανεπάρκειας και δυσκαμψίας (η οποία περιορίζεται στο να εκδίδει, τουλάχιστον, τέτοιες ΚΥΑ, ακολουθώντας με καθυστέρηση δεκαετιών άλλες χώρες πχ Νότια Αφρική), είμαστε καταδικασμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη της ανάπτυξης και της υπέρβασης στα χέρια μας.
Πρέπει λοιπόν να επιδιώξουμε να αναπτύξουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για το υπόλοιπο 10%. Εκμεταλλευόμενοι ΚΥΑ όπως η συγκεκριμένη, θα βοηθήσουμε όλοι μας με την δημιουργία και ανάπτυξη παράλληλων δραστηριοτήτων, όπως ο αλιευτικός τουρισμός, στην ενίσχυση του τοπικού τουριστικού προϊόντος και γιατί όχι στην ανάπτυξη νέων ιδεών επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και παράλληλων δραστηριοτήτων. Και κυρίως προβάλλοντας σε όλους τις ιδιαίτερες ομορφιές, συνήθειες, παραδόσεις και συνταγές της κάθε περιοχής. Είμαστε το φαγητό που τρώμε στα χωριά μας. Είμαστε τα γλέντια που κάνουμε. Είμαστε η βόλτα σε μέρη “εκτός χάρτη”. Είμαστε το προσκύνημα στον Αη Γιάννη, στην Αγία Παρασκευή στην Αγιά Μαρίνα και σε όλα τα ξωκλήσια. Είμαστε το χέρι που θα απλώσει στο δέντρο και θα ξεφλουδίσει ένα πορτοκάλι στην απογευματινή επιστροφή από την Αγία Ελεούσα. Είμαστε όλα αυτά που πραγματικά θέλει να δει κάποιος επισκέπτης. Παντού υπάρχουν ωραία μέρη. Πιθανότατα (πιθανότατα λέω, δεν παίρνω και όρκο!!!) και ωραιότερα από τη δική μας περιοχή. Οι άνθρωποι όμως θα κρατήσουν και θα ξαναφέρουν τους ανθρώπους σε ένα μέρος. Στο διαδίκτυο υπάρχουν ιστοσελίδες όπου ανταλλάσσονται πληροφορίες ακριβώς αυτού του είδους. Τι μπορείς δηλαδή να κάνεις σε κάποιον τόπο και τι μπορείς να δεις, το οποίο δεν βρίσκεται γραμμένο σε κανένα τουριστικό οδηγό.
Η επισκεψιμότητα σε ελαιοτριβεία, καζάνια αλλά και σε τρύγο και πάτημα σταφυλιών, μπορούν να δώσουν αφορμή για ένα θεματικό τουρισμό, έστω σύντομης διάρκειας, αλλά τόσο πολύτιμης όχι μόνο για την οικονομία του τόπου αλλά και για την ενίσχυση της διάθεσης του κοινωνικού συνόλου, που μόνο μοναξιά αισθάνεται ειδικά το χειμώνα. Η ιδέα του καταδυτικού τουρισμού μπορεί να έρθει σε απόλυτη αρμονία με την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Μένει να κυνηγήσει κάποιος την ιδέα και να εγκριθεί η εμβύθιση των κατάλληλων αντικειμένων, για την προοδευτική μετατροπή τους σε τεχνητούς υφάλους και την ανάπτυξη τριγύρω νέων οικοσυστημάτων. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά σχετικά με τις παράλληλες αυτές δραστηριότητες, απλά με αφορμή την ΚΥΑ για την αλιευτική δραστηριότητα παρασυρθήκαμε και επεκταθήκαμε λίγο παραπάνω.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ λοιπόν δίνει μια νέα διάσταση στο επάγγελμα του επαγγελματία αλιέα, το οποίο σε συνδυασμό με τις υπό προϋποθέσεις διατάξεις του νόμου για απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και τήρησης βιβλίων, πιθανότατα να μπορούσε να δώσει την ώθηση για την τόνωση του εισοδήματος των επαγγελματιών αλιέων αλλά και για την επεξεργασία, δημιουργία και προβολή μιας εναλλακτικής τουριστικής πρότασης (και βιοποριστικής εννοείται) όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά και για ολόκληρο το χρόνο.
Σκοπός του αλιευτικού τουρισμού είναι η επίδειξη τεχνικών αλιείας ή σπογγαλιείας χρησιμοποιώντας τις αλιευτικές μεθόδους και εργαλεία τα οποία καθορίζονται στην επαγγελματική άδεια του σκάφους, με εξαίρεση όπως είπαμε παραπάνω της μηχανότρατας και της βιντζότρατας. Πρέπει να διευκρινισθεί από τη Διεύθυνση Αλιείας το εάν απαγορεύεται ή όχι σε κάτοχο αλιευτικού σκάφους με εργαλεία μηχανότρατας ή βιντζότρατας, να ασχοληθεί με τον αλιευτικό τουρισμό, χωρίς απλά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα εργαλεία της μηχανότρατας και της βιντζότρατας, χρησιμοποιώντας άλλα εργαλεία (πχ καθετή). Η Υπηρεσία Αλιείας λοιπόν, με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές επεξεργάζονται το αίτημα και εγκρίνουν τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού από τον ενδιαφερόμενο επαγγελματία αλιέα εντός 5 ημερών.
Οι επιβάτες- τουρίστες επιτρέπεται να αλιεύουν με τα εργαλεία πετονιά, συρτή και καθετή, χειροκίνητα και όχι με μηχανική υποβοήθηση. Επιτρέπεται επίσης, με ευθύνη του κυβερνήτη του σκάφους, να συμμετέχουν και σε άλλες εργασίες κατά τη διάρκεια της αλιευτικής δραστηριότητας, από την εκτέλεση των οποίων δεν διατρέχει κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα.
Σε καμία περίπτωση η υπαγωγή στις διατάξεις περί αλιευτικού τουρισμού δεν ταυτίζεται με την παραλαβή επιβατών για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής υπό τη σύναψη συμβάσεων ολικής ναύλωσης ή την εκτέλεση ημερήσιων θαλάσσιων ταξιδιών. Απαγορεύεται ρητώς.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν τα αλιευτικά σκάφη για τη διενέργεια αλιευτικού τουρισμού είναι οι ακόλουθες:
α) Να έχουν ολικό μήκος μέχρι 15 μέτρα.
β) Να είναι εφοδιασμένα με επαγγελματική άδεια αλιείας με εργαλεία. Εξαιρούνται η τράτα βυθού με δίχτυα (μηχανότρατα) και ο γρίπος που σύρεται από σκάφος (βιντζότρατα).
γ1) Να πληρούν τις προϋποθέσεις των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων.
γ2) Να σημανθεί επί του σκάφους η γραμμή φόρτωσης (χωρίς την υποχρέωση έκδοσης του αντίστοιχου πιστοποιητικού).
γ2) Να σημειωθεί το ύψος εξάλων επί του πιστοποιητικού αξιοπλοΐας.
γ3) Δυνατότητα μείωσης των ρελιών (κιγκλιδωμάτων) στα σημεία που παρεμποδίζεται η αλιευτική δραστηριότητα.
γ4) Ειδικές διατάξεις υπάρχουν για το ύψος εξάλων επί των παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών.
δ) Διενέργεια πειράματος ευστάθειας του Π.Δ. 918/1979, με τον αλιευτικό εξοπλισμό σε κατάσταση χρήσης.
ε) Δυνατότητα επιβίβασης μέχρι 12 άτομα.
στ) Να είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό αξιοπλοΐας (Πιστοποιητικό Ασφαλείας, Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης, Άδεια Εκτέλεσης Πλόων).
ζ) Να υπάρχει ειδικός χώρος παραμονής για το σύνολο των επιβατών, ώστε να είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της αλιευτικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα να μην την παρεμποδίζουν.
Εύχομαι κάποιος από τούς αλιείς (τούς νέους κυρίως, που έχουν ακόμα δυνάμεις και όρεξη) της περιοχής μας να ασχοληθεί με τον αλιευτικό τουρισμό. Θα βοηθηθεί από όλους και θα μας βοηθήσει όλους. Είναι σημαντικό να μπορείς να προτείνεις σε κάποιον τουρίστα-επισκέπτη τη δυνατότητα μιας δραστηριότητας. Περισσότερο από τη δυνατότητα που του δίνεται να φάει στο Μύτικα φρέσκα ψάρια. Αυτό το ξέρει. Αυτό που δεν ξέρει (και πρέπει να το μάθει και να του το παρέχουμε) είναι ότι πλέον μπορεί και να τα ψαρεύει μόνος του.

12 σχόλια:

  1. καραβιας μιλτιαδης26 Ιανουαρίου 2015 στις 7:21 μ.μ.

    δεν δύναμαι να κατανοήσω γιατί ανώνυμος αν τέτοιου εύρους γνώσεις και απόψεις δεν εχουν το θάρρος της υπογραφής δεν προχωράμε δυστυχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλιευτικος τουρισμος και πρασινα αλογα!
    Που ζουμε ανθρωπε μου; εδω δεν υπαρχουν ψαρια να ζησουν 4, 5 ψαραδες που εμειναν.παενε εκει που αραζουν καθε μερα να δεις τι φερνουν.
    μηπως εκπροσωπεις ερασιτεχνες; γιατι γπαρχουν καποιοι συνταξιουχοι που με μηχανοκαθετες και καποιο νεοι με ψαροντουφεκο που εχουν αφανησει , συναγριδες, ροφους και μαγιατικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Μιλτιάδη καταλαβαίνεις γιατί γράφω ανώνυμα? Γιατί ο 9.03 βλέπει από δω μέχρι το κρηπίδωμα. Εάν εκπροσωπούσα ερασιτέχνες δεν θα έγραφα. Κι αν οι επαγγελματίες έχουν πρόβλημα με αυτούς να τούς δώσουν κανονικότατα. Δεν είναι θέμα ρουφιανιάς. Είναι θέμα επιβίωσης, είναι θέμα προστασίας του περιβάλλοντος και είναι και θέμα αξιοπρέπειας. Αλλά βολεύονται όλοι και κανένας δεν κάνει τίποτα. Θα σου πω ένα πράγμα μόνο αγαπητέ 9.03. Όλοι είναι τόσο κότες που όταν θέλουν να καρφώσουν κάποιον δεν τον καρφώνουν γι αυτό που πρέπει αλλά για "άλλα" πράγματα. Κι αυτό γιατί αν τον καρφώσουν γι αυτό που πρέπει θα "ξεβολευτούν" και οι ίδιοι. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν Μιλτιάδη ότι αν δεν γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και αν δεν σταματήσουμε να είμαστε "γκόμενες" (το άλλο δεν το γράφω λόγω λογοκρισίας) στα ίδια σκατά θα επιπλέουμε. Και μιας και γίνανε ρόϊδο τα πράγματα με το καρναβάλι και δεν σε βλέπω να κατεβαίνεις, το Πάσχα πρώτα ο Θεός θα πάμε μια βόλτα μέχρι το βορό και θα σου πω και ποιός είμαι και γιατι γράφω συστηματικά ανώνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια κατ' αρχήν για την ανάρτηση σου. Για μένα δείχνει άτομο με ενδιαφέροντα και ανησυχίες για τον τόπο του και όχι μόνο. Αν και σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ με το σχόλιό σου, θα προτιμούσα να έγραφες επώνυμα. Κάποιοι και μάλιστα νέοι, επιτέλους, πρέπει να αρχίσουν να βγαίνουν μπροστά.

      Διαγραφή
  4. καλε μου φιλε λεμε οτι δεν υπαρχουν ψαρια. Δλδ θα κοροιδευομε τους τουριστες , αφου θα ριχνουν καθετη και δε θα βγαζουν ψαρια πανω στη βαρκα;
    Εκτος και ενοεις να τους παενομε διπλα στα κλουβια.
    Δεν καταλαβαμε τι ενοεις να τους δωσουν κανονικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα επανέλθω με τούς κανόνες που ισχύουν για την ερασιτεχνική αλιεία και θα καταλάβεις. τι εννοώ. Και κάτι άλλο. Όταν οι επαγγελματίες πουλάνε τα ψάρια των ερασιτεχνών αλιέων πάλι καταλαβαίνεις τι εννοώ. Δεν χρειάζεται να είσαι και ο Βούδας.

      Διαγραφή
  5. Καλε μου φιλε εγω βλεπω το κριπιδωμα απο ισωμα ενω εσυ απο βουνο.
    Ουτε βουδας ουτε κουδας χρειαζεται να εισαι για αυτα τ γνωστα που αναφρρεις και τ αλλα που επιλεκτικα δεν αναφερεις.
    Στην ουσια τωρα, γιατι απο σοφιστιες κσι ταχαμου εξυπνες ιδεες , που ισχυουν αλλου ο μυτικας αντικειμενικα δεν εχει ψαρια για αυτο που προτινεις.
    Βεβαια αν παγενες για μεροκσματο καθε μερα στι5 το πρωι με χιονι η βροχη αλλιως θα μιλαγες.
    Του μιλτου δε χρειαζεται νσ του τα γραφεις εδω.παρτονε τηλ καλυτερα και δε μας ενοχλει που γραΦεις ανωνυμα, και δεν μας ενδιαΦερει να μας πεις το ονομα σου.
    Καλη ψαρια και σκεψου μη την παθεις οπως οι επαγγελματιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι μπράβο. Πες μου τα επιλεκτικά που δεν αναφέρω γιατί εγώ δεν τα ξέρω. Ένα πράμα έχω μάθει. Όποιος δε θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει. Όλα τα άλλα είναι για αντίδραση και για καφενείο. Game over.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε μου οι ιδεες σου μυριζουν μουχλα απο τα ζομπι του πασοκ που παρεαζετε ,και τρωγατε με τους βουλευτες του , ψαρια και γαριδες νο10.
    Τα πραματα αλλαζουν αλλα εσεις θελετε ν ειστε παντα στο προσκηνιο.
    Απολαυστε τους κοπους σας, αλλα αφηστε και αυτους που μοχθουν ησυχους και μη κανετε τους αφ υψηλου ινστρουχτορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εψες η τρατα δεν εβγαλε τιποτα. Σημερα κατι ψιλες σαρδελες.
    Εσεις καντε αλιευτικο τπυρισμο!
    Game overdone.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραία. Όταν θα βγάζει μόνο φύκια θα μοιραστούν επιδοτήσεις. Τα λύσαμε τα προβλήματά μας. Φωνάξτε με για τον καφέ στο τρισάγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.