''ΟΧΙ'' από την Αρχαιολογία για την αποκατάσταση του δρόμου στο Βάρνακα. Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι.


Του Βασίλη Πολύζου.
Προέδρου Τ.Κ. Βάρνακα.
Πηγή: http://ksiromeritikimatia.blogspot.gr

Απέρριψε το αίτημα του Δήμου Ξηρομέρου για την δημιουργία παρακαμπτήριας οδού δίπλα από το αρχαίο Φράγμα Αλυζίας/Βάρνακα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας & Λευκάδας μετά και την αρνητική Γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Ελλάδας. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η υπόθεση άφορα το δρόμο που συνδέει το Βάρνακα με το παλιό χωριό του Βάρνακα και που είχε καταστραφεί (φώτο) από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή στις αρχές Οκτωβρίου. Είναι ο μοναδικός δρόμος και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.
Ο Δήμος Ξηρομέρου μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας είχε προτείνει τον εκβραχισμό, την αφαίρεση δηλαδή τμήματος του βράχου (περίπου 2-3 μέτρα), ώστε να μετατοπιστεί ο δρόμος πιο μακριά από το μνημείο και να αναδειχθεί καλύτερα αυτό. Υπέρ αυτής της λύσης ήταν και οι μηχανικοί της Περιφέρειας που επισκέφτηκαν την περιοχή, καθώς και η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αφού όπως είχε πει στον Βουλευτή κ. Γιώργο Βαρεμένο που είχε κάνει παρέμβαση για το θέμα, η εισήγησή της προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Ελλάδας θα ήταν θετική.
Η απόφαση αναφέρει ότι δεν εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου "διότι η προτεινόμενη λύση θα επιφέρει άμεση αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου Φράγματος" και προτρέπει τον Δήμο να "επανέλθει με νέο αίτημα στο οποίο να προβλέπεται η αποκατάσταση του υπάρχοντος δρόμου για την οποία να προσκομιστεί η σχετική μελέτη".
Δεν λέει όμως την λύση που πρέπει να προτείνει η μελέτη (πχ τσιμεντένιο τοιχίο, σαρζανετ) και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος να απορριφθεί ξανά επειδή όταν προσκομιστεί για έγκριση μπορεί να διαφωνεί κάποιος αρχαιολόγος.
Φαύλος κύκλος δηλαδή που οδηγεί σε αδιέξοδο;
Και φυσικά σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι και κυρίως οι κτηνοτρόφοι του χωριού μας. Πέρασαν και περνούν δραματικές ώρες. Υφίστανται καθημερινά μια πρωτοφανή ταλαιπωρία που τους οδηγεί σιγά σιγά στην οικονομική καταστροφή. Είναι αναγκασμένοι να διέρχονται μέσα από το χείμαρρο για να μεταφέρουν ζωοτροφές και προϊόντα (γάλα, κρέας) με κίνδυνο ακόμη και για την ζωή τους, αφού πολλές φορές το ύψος του νερού φτάνει και το ένα με ενάμισι μέτρο..!!
Η φετινή χρονιά είναι μια ''χαμένη'' χρονιά γι’ αυτούς και αν συνεχιστεί αυτό η κτηνοτροφία θα σβήσει κυριολεκτικά από το Βάρνακα με δραματικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και για ολόκληρο το χωριό.
Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.