Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Αρχοντοχώρι.


Σήμερα μαθητές (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) του χωριού μας συμμετείχαν στον εκκλησιασμό για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια, με την επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Σπύρου Καϋμενάκη, χόρεψαν με καμάρι και λεβεντιά παραδοσιακούς χορούς στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αρχοντοχωρίου.
Στη συνέχεια καβαλάρηδες ίππευσαν μπροστά στον Ναό. 
«Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα στο χωριό. Αποτελείται από μονόχωρη αίθουσα, ξυλόστεγη, με χαμηλή ημικυκλική αψίδα. Οι τοίχοι είναι με αργολιθοδομή κι έχουν κτιστεί με ντόπια ασπροκόκκινη πέτρα. Η δίρριχτη στέγη είναι σκεπασμένη με κεραμίδα. Στη νότια και τη δυτική πλευρά ανοίγονται θύρες. Χαρακτηριστική για το χαμηλό ύψος της είναι η τοξωτή θύρα της δυτικής πλευράς. 
Στο νότιο περίβολο του ναού υπάρχουν δύο χτιστές τράπεζες μάλλον για υπαίθριες λειτουργίες.
Από τις τοιχογραφίες του ναού σώζονται σε κακή κατάσταση, οι περισσότερες του Ιερού Βήματος και του λιθόκτιστου τέμπλου.
Χρονολόγηση: Ο 'Αγιος Γεώργιος ανήκει στις εκκλησίες του χωριού που χτίστηκαν και ζωγραφίστηκαν το 2ο μισό του 17ου αιώνα, μαζί με τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις και τον Άγιο Αθανάσιο.
Ο π. Σωφρόνιος Παπακυριακού μας διέσωσε τη χρονολογία της αρχικής κατασκευής του Αγίου Αθανασίου (1765), χρονική περίοδο κατά την οποία υποθέτουμε πως έγινε και η κατασκευή του Αγίου Γεωργίου.
Τίς πληροφορίες για το μνημείο πήραμε από το βιβλίο του Aθανάσιου Δ. Παλιούρα, Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία, Εκδόσεις Αρσινόη, Αθήνα».0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.