Η υποκειμενική μας άποψη για το θέμα της μη ανανέωσης της σύμβασης των δεκατριών εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ξηρομέρου.


Με ανάρτηση μας στις 26 Μαρτίου (δείτε εδώ), σας ενημερώσαμε για την απόφαση του Νομικού Προσώπου να μην ανανεώσει τις συμβάσεις δεκατριών εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς ως είχε δικαίωμα. Αντ' αυτού αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες για να υπάρξει στο προσεχές διάστημα επαναπροκήρυξη όλων των θέσεων και πρόσληψη άλλων εργαζομένων στην θέση τους.
Μετά από τόσο καιρό και αφού γίναμε δέκτες πολλών σχολίων (ανώνυμων και επώνυμων) σχετικών με το θέμα, αλλά και συζητήσεων προφορικών έξω στην κοινωνία, νιώθουμε την ανάγκη να πάρουμε θέση.
Καταρχήν οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από τους δεκατρείς εργαζόμενους των παιδικών σταθμών, γνωρίζουμε μόνο τους δύο και τους υπόλοιπους έντεκα ούτε τα ονόματα τους δεν ξέρουμε, δεν τους γνωρίζουμε και δεν μας γνωρίζουν. Επίσης δεν υπάρχει κανένα είδος συγγένειας με κανέναν από τους εργαζόμενους. Αυτή την διευκρίνηση την δίνουμε γιατί η καχυποψία βασιλεύει, η προπαγάνδα και οι ταμπέλες πολύ εύκολα κολλιούνται από κάποιους για να καλύψουν την αδυναμία τους να αντικρούσουν με επιχειρήματα. Άρα δεν υπάρχει καμία ιδιοτέλεια στην παρέμβαση μας.
Εμείς με το θάρρος της γνώμης μας θα παραθέσουμε την παρακάτω σειρά επιχειρημάτων στον δημόσιο διάλογο.
Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το εκ του νόμου δικαίωμα, που πράγματι έχει το Νομικό Πρόσωπο, της ανανέωσης ή της μη ανανέωσης των συμβάσεων, γιατί εδώ ακούγονται πολλές ανακρίβειες και κάποιοι μπερδεύουν τα πράγματα βάζοντας μέσα θέματα μονιμότητας και άλλα (δεν υπάρχει θέμα μονιμοποίησης, πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα). Ξεκινάμε από αυτό, γιατί κατά την γνώμη μας σε αυτό το σημείο στηρίζεται κατά βάση η επιχειρηματολογία του Νομικού Προσώπου, αλλά το χειρότερο πάνω σε αυτό το σημείο πατάνε και διατυπώνονται επιχειρήματα του είδους, «έλα μωρέ, δεν έληξε η σύμβαση τους; Δεν έχουν δικαίωμα να δουλέψουν και άλλοι άνθρωποι; Γιατί να είναι πάλι αυτοί;».
Ο νόμος πράγματι δίνει το δικαίωμα της ανανέωσης των συμβάσεων και της μη ανανέωσης. Όμως η αλήθεια είναι ότι το δικαίωμα της ανανέωσης το δίνει για να ανανεώνονται οι συμβάσεις όταν το πρόγραμμα συνεχίζεται (αυτό συμβαίνει εδώ) και το δικαίωμα της μη ανανέωσης το δίνει όταν το πρόγραμμα σταματά ή όταν υπάρχει θέμα με πλημμελή άσκηση καθηκόντων εκ μέρους κάποιων εργαζομένων ή όταν για παράδειγμα δημιουργηθεί μία ανάγκη για πρόσληψη ατόμων άλλης ειδικότητας. Το δικαίωμα της μη ανανέωσης των συμβάσεων δεν υπάρχει για να μπορείς να πεις τους διώχνω όλους, για να πάρω άλλους στην θέση τους, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Αυτό κατά την γνώμη μας συνιστά ομαδική απόλυση.
Γι αυτό υφίσταται η ανανέωση και ή μη ανανέωση των συμβάσεων και όχι για να απολύονται ομαδικά και ετσιθελικά εργαζόμενοι ή για να έχουμε κυκλική εργασία.
Εμείς ρωτάμε. Γνωρίζετε κανένα Δήμο που δεν ανανεώνει τις συμβάσεις των εργαζομένων του στις κοινωνικές δομές, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται; Δεν υπάρχει κανένας, μην μπείτε στον κόπο να ψάξετε. ΚΑΝΕΝΑΣ!!! Μάλλον υπάρχει ένας. Ο Δήμος Ξηρομέρου. Και μάλιστα στο ένα Νομικό Πρόσωπο, παρότι ξαναλέμε συνεχίζεται το πρόγραμμα, τους διώχνει όλους, ενώ στο άλλο Νομικό του Πρόσωπο (Κοινωφελής), που επίσης το πρόγραμμα συνεχίζεται, τους ανανεώνει όλους!!! Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή. Αυτό πως εξηγείται; Στην Κοινωφελή Επιχείρηση, που όλες οι συμβάσεις ανανεώνονται, το επιχείρημα δικαιούνται και άλλοι να δουλέψουν δεν υφίσταται;
Επίσης θα θέλαμε να πούμε και να θυμίσουμε σε κάποιους συμπατριώτες μας ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπήκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μάλιστα όταν έγινε εξέταση των αιτήσεων τους, δεν ήταν στην αρχική λίστα που είχε ανακοινώσει η τότε δημοτική αρχή. Δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα και θόρυβος εκείνη την εποχή και η πρώην δημοτική αρχή δέχθηκε πολλά πυρά και σκληρή κριτική (δείτε εδώ και εδώ).
Οι άνθρωποι κάνανε ενστάσεις, δικαιώθηκαν και το σημαντικότερο φίλοι συμπατριώτες, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έδιωξαν κάποιους από τις θέσεις τους για να δουλέψουν αυτοί. Έκαναν τα χαρτιά τους, προσμετρήθηκαν τα προσόντα τους και τα μόρια τους μαζί με άλλους και προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση και χρεώνουν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους σε ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, κάνουν μεγάλο λάθος. Είναι πολύ άσχημο να λες να φύγουν αυτοί για να έρθουμε εμείς. Όσο μεγάλες και να είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας και να φτάσουμε σε καταστάσεις, όπου να ζητάμε να περάσει στην ανεργία ο συνάνθρωπος μας για να δουλέψουμε εμείς στην θέση του.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βάλανε πλάτη τα προηγούμενα χρόνια και κατάφεραν να λειτουργήσουν με μεγάλη επιτυχία κατά γενική ομολογία οι Παιδικοί Σταθμοί, όντας απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και με πολλές αντιξοότητες.
Επίσης ακούσαμε και το επιχείρημα ότι θέλουμε έναν μάγειρα ακόμη και επειδή δεν θέλουμε να μην ανανεώσουμε έναν εργαζόμενο και φανεί ως δίωξη του, γι αυτό και δεν ανανεώνουμε κανέναν!!! Το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι παρανοϊκό. Δηλαδή αισθανόμαστε άσχημα και τύψεις να διώξουμε έναν και γι αυτό διώχνουμε και τους δεκατρείς; Δεν στέκουν αυτά.
Επίσης από τώρα επισημαίνουμε, ότι η συγκεκριμένη επιλογή της μη ανανέωσης των συμβάσεων (αντίθετα όλοι οι Δήμοι ανανεώνουν), ενέχει τον κίνδυνο με το νέο έτος να έχουμε προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς. Ποιος θα αναλάβει τότε την ευθύνη αν τυχόν η νέα διαδικασία προκήρυξης κολλήσει κάπου (σύνηθες φαινόμενο στην κρατική διοίκηση) και το νέο έτος δεν υπάρχουν στην ώρα τους οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους; Ποιος θα απολογηθεί στην τοπική κοινωνία αν συμβεί αυτό;
Εμείς καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης), με συγκέντρωση εννιά υπογραφών να φέρουν το θέμα επειγόντως σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση. Είναι σοβαρό θέμα να πετάς στην ανεργία δεκατρείς εργαζόμενους και να μην γίνεται ούτε καν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε γνώση ότι υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που διαφωνούν και δεν εγκρίνουν την συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου.
Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Μεσολογγίου να πάρουν θέση για το θέμα. Το οφείλουν.
Οι τοπικοί Βουλευτές γνωρίζουν το θέμα; Οι δύο κυβερνητικοί Βουλευτές κα Τριανταφύλλου και κ. Βαρεμένος γνωρίζουν για την απόλυση δεκατριών συνανθρώπων μας στον Δήμο Ξηρομέρου;
Καλούμε την Κυβέρνηση και τον συμπατριώτη μας Υπουργό από τον Αστακό κ. Στρατούλη, να πάρει θέση και να παρέμβει. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Στρατούλης έχει λάβει γνώση, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν περιποιεί τιμή κ. Υπουργέ με Κυβέρνηση Αριστεράς, στον Δήμο καταγωγής σας, να υπάρχουν δεκατρείς απολύσεις.
Χθες Πέμπτη 28/5 επικοινωνήσαμε μέσω e-mail με τον Δήμαρχο κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη και με τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου κ. Βασίλη Μουρκούση και τους γνωστοποιήσαμε το κείμενο που πρόκειται να αναρτήσουμε, ζητώντας τους να επικοινωνήσουν και να φιλοξενήσουμε την θέση του Δήμου (είτε εκ μέρους του κ. Γαλούνη, είτε εκ μέρους του κ. Μουρκούση), στο ίδιο κείμενο της ανάρτησης μας, είτε ως ξεχωριστό κείμενο.
Είναι σημαντικό να ξέρουμε την θέση και την λογική με την οποία η δημοτική αρχή προχωρά σε αυτή την ενέργεια. Πιθανόν να υπάρχει κάτι που εμείς αγνοούμε ή κάτι που το λέμε λάθος.
Αναμένουμε να φιλοξενήσουμε την άποψη του Δήμου Ξηρομέρου για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

12 σχόλια:

  1. Δέν υπάρχει άλλος δρόμος
    ένας είναι ο σωστός δρόμος !
    η διόρθωση της πρώτης απόφασης
    είναι μονόδρομος , αλλά σωστός
    ο δρόμος ο αληθινός !
    αληθινοί φίλοι
    και τηλεθεατές
    του Μύτικαpress

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ειναι αυτο που λεμε ο δρομος : ο Σωστος!
    Ειναι η διαδρομη που ακολουθουμε , για να φτασουμε στον προορισμο μας.
    Για να παμε απο Ξηρομερο- Αθηνα
    Υπαρχουν 10 διαφορετικοι δρομοι
    Απο τους 10 δρομους ,-ολοι μας- διαλεγουμε τον πιο καλυτερο.
    Παμε απο Ξηρομερο - Γεφυρα Ριο-Αντιριο- Κορινθο- Αθηνα.
    Αυτος ο δρομος ειναι : ο πιο συντομος , ο πιο καλυτερος , και ο πιο οικονομικος.
    Οι αλλοι 9 δρομοι , εαν τους ακολουθησουμε , θα φτασουμε Αθηνα
    αλλα κοστιζουν και οι 9 διαδρομες περισσοτερο απο την πρωτη διαδρομη
    κοστιζουν : σε χρονο , σε χρημα , περισσοτερη κουραση του οδηγου ταξι η' πουλμαν και το κυριοτερο εξαντληση απο ταλαιπωρια των επιβατων.
    Αρα λοιπον ο Σωστος ο Δρομος ειναι :
    ο πιο συντομος
    ο πιο ξεκουραστος
    και ο πιο οικονομικος.
    Οι επιβατες , εαν ο οδηγος παει το πουλμν απο Αρτα-Γιαννενα-Καστορια- Γρεβενα-Λαρισα-Καρδιτσα-και μετα Δομοκο-Λαμια-Αθηνα , δεν ειναι χαζοι , την επομενη φορα
    θα αλλαξουν λεωφορειο η' ταξι.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κυβερνηση εχει κοκκινη γραμμη στις διαπραγματευσεις με την τροικα τις ομαδικες απολυσεις και ο δημος ξηρομερου παιζει δικο του σκοπο.
    Οι δημοτικοι συμβουλοι να σταθουν στο υψος της ατομικης τους ευθυνης και να παψουν να δηλωνουν δεν ξερω δεν ακουσα δεν ειδα.
    Εχουν χρεος οταν βλεπουν ενα λαθος να προσπαθουν να το διορθωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Διόρθωση μιάς Ολοφάνερης Αδικίας
    δέν κοστίζει , ούτε ένα ευρώ
    ομάδα αληθινών φίλων !
    και τηλεθεατές
    του Μύτικαpress

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. --Δέν νοείται να πορευθούμε ώς κοινωνία !
    εάν παραβλέψουμε μία Ολοφάνερη Αδικία
    --Εάν παραβλέψουμε ώς κοινωνία !
    μία Ολοφάνερη Αδικία
    θα διαπράξουμε συνειδητά ή ασυνείδητα
    ώς κοινωνία και μία δεύτερη αδικία
    την αδικία της απραξίας



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εάν η Δημοτική αρχή , έιχε δημοκρατική αντίληψη και συμπεριφορά
    θα έπρεπε να φέρει το θέμα των παιδικών σταθμών , για συζήτηση
    στο δημοτικό συμβούλιο , πρίν τις 11 Μαρτίου 2015 που ελήφθη
    η απόφαση της Μή ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων.
    Δηλαδή, τον μήνα φεβρουάριο του 2015.
    Ετσι λειτουργούν οι αληθινοί δημοκράτες πολιτικοί !
    αληθινοί φίλοι !
    και τηλεθεατές
    του Μύτικαpress
    Εφθασε η ώρα !
    Των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών !
    για την πρόοδο και το καλό της κοινωνίας !



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας μπει κ κανένας άλλος όλοι άνεργοι είμαστε.....με πτυχία στα κάδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οταν μια κοινωνια, εχοντας χασει τα αντανακλαστικα της, δεν αντιδρα στις ομαδικες απολυσεις που συμβαινουν σε συμπολιτες της, σε γειτονες της, δεν αντιδρα στην αδικια και δεν βοηθα ειναι σιγουρο οτι η αδικια οταν θα ερθει σε εκεινη θα μεινει και αυτη αβοηθητη.
    Δυστυχως η κοινωνια μας παιρνει αυτο που της αξιζει και το απεδειξε και στις τελευταιες εκλογες. Επελεξε ανθρωπους με κριτηρια ιδιοτελη και το αποτελεσμα ειναι να μην βρισκεται σημερα ουτε ενας δημοτικος συμβουλος με παντελονια να χτυπησει το χερι στο δημοτικο συμβουλιο και να πει τι κανουμε μωρε? γεμισε το δημοτικο συμβουλιο απο αβουλους και αλαλους που βλεπουνε τα τρενα να περνανε διπλα τους και χορευουν καρσιλαμα στους σκοπους του μεγαλου ηγετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμεις οι δημοτες να ενωσουμε τις φωνες μας
    για να σταματησει ο κατηφρος .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση του ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS. Είμαι πολύτεκνος και δύο μεγάλα τέκνα μου είναι άνεργα. Οικονομολόγος και Νηπιαγωγός. Με τον πενιχρό μισθό μου τα φέρνω πέρα πάρα πολύ δύσκολα, μη έχοντας άλλους οικονομικούς πόρους. Θα μπορούσα να σκεφτώ στη λογική ότι και η κόρη μου η νηπιαγωγός έχει μία ελπίδα να προσληφθεί στους παιδικούς του Δήμου μας εάν και εφόσον τελικά περάσει η απόφαση του Νομικού Προσώπου για νέες συμβάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως ήθελα να πω ότι έχω κάνει ξεκάθαρη δήλωση σε παλαιότερη παρέμβασή μου εδώ μέσα και εκτίμηση το πως θα κινηθεί ή πρέπει να κινηθεί η μείζονα αντιπολίτευση στο μεγάλο αυτό ζήτημα.Πιστεύω ότι η κα Σαμαρά, ως αρχηγός, θα συγκαλέσει σύντομα σύσκεψη για το θέμα αυτό, διότι δεν μπορούμε να κινούμαστε μόνοι μας για τέτοιας φύσης ζητήματα και θα αποφασισθούν συντεταγμένα και συντονισμένα οι ενέργειές μας.Επιπλέον παρατηρώ ότι οι προς απόλυση εργαζόμενοι δεν έχουν έρθει σε κάποια επαφή (ομιλώ τουλάχιστον για τον εαυτό μου) με αιρετούς του δήμου ή κάποια παράσταση στο δημαρχείο και σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο. Εγώ τουλάχιστον ούτε είχα ποτέ, ούτε έχω σήμερα κάποια επαφή με τους προς απόλυση εργαζόμενους και δεν γνωρίζω και ποιοι είναι. Δεν γνωρίζω λόγω μη πληροφόρησης εάν υπήρξαν μέχρι τώρα επαφές με τους αρχηγούς ή άλλους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μου ή των άλλων της αντιπολιτεύσεως. Η δήλωσή μου ήταν: ............"""Στο ζήτημα των εργαζόμενων δηλώνω ότι είμαι κάθετα αντίθετος και αυτό περί περίεργης σιωπής το γυρνάω πίσω. Η πλειοψηφία αποφασίζει και η αντιπολίτευση ελέγχει και αντιδρά με κάθε τρόπο εκ του ρόλου της. Ο λαός μας κρίνει όπως και θα κρίνει και αυτή την απόφαση εάν στο τέλος υλοποιηθεί. Η παράταξη που ανήκω έχει την αρχηγό της που καθορίζει το γενικό αλλά και ειδικό πλαίσιο ενεργειών για κάθε σοβαρό ζήτημα. Οι επόμενες κινήσεις της παραταξης για το ζήτημα αυτο, θα καθορισθούν μετά και επαφές με τους απολυόμενους και αναμένοντας τη προκήρυξη του Νομικού Προσώπου. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της απόφασης αυτής. Δεν είναι παράνομη η απόφαση αλλά είναι της πλειοψηφίας της Δημοτικής αρχής. Μπορούσαν και θα έπρεπε να ανανεωθούν όπως με τη «Βοηθεια στο σπίτι». (Αν θέλεις να μιλήσουμε, ή να προτείνεις κάτι, βεβαίως και μετά χαράς. Και τηλέφωνα υπάρχουν και θα είμαι και στην επομένη συνεδρίαση του Δ.Σ στον Αστακό να έρθεις ή να έρθετε να συζητήσουμε. )""""""
    Χρηστος Κολοβός Ταξίαρχος ε.α Δημοτικός σύμβουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου και επέκεινα. Θα έλεγα : Υποβολή αιτήσεων,αξιολόγηση των του έργου των παλιών και των τυπικών προσόντων των νεώτερων υποψήφιων. Καθαρές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και κυρίως την σωστή αγωγή των παιδιών. Προχώρα Δήμαρχε αλλά σε φανερά μονοπάτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς 11, 15
    Στην δικη σου εργασια , οποια κι' αν ειναι
    ποιος θελεις να σε αξιολογησει ;
    --οι τοπικοι συμβουλοι του 'οπιου Δημου σου ; η'
    -- η υπηρεσια σου εαν εισαι Δημοσιος η' Ιδιωτικος υπαλληλος ;
    --
    '

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.