Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Δήμου Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλάκη, για την απόλυση των δεκατριών εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.


Αστακός, 31.05.2015

Το θέμα των παιδικών σταθμών θα πρέπει να τεθεί στην αιχμή του δόρατος στις διεκδικήσεις μας και να αγωνιζόμαστε για Κρατικούς, Δημόσιους, Δωρεάν, Σύγχρονους και Ασφαλείς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Καθώς τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας έχουν δικαίωμα στην εργασία, ο παιδικός σταθμός αποτελεί αναντίρρητη ανάγκη για τη σύγχρονη οικογένεια. Παράλληλα όμως είναι αναγκαίοι και για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και την ομαλή κοινωνικοποίησή του.
Θα ήθελα να εκφράσω την κάθετη αντίθεσή μου στις ελαστικές μορφές εργασίας, που εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ισοπεδώνουν μισθούς και δικαιώματα, ανακυκλώνουν την ανεργία και εγκλωβίζουν τον άνεργο - εργαζόμενο σε μια κατάσταση αναμονής. Υπάρχουν λοιπόν συνεχώς συμβάσεις που λήγουν, που δημιουργούν από τη μια την αγωνία στον εργαζόμενο και από την άλλη προβλήματα στο παιδί που έχει να αντιμετωπίσει εναλλαγή προσώπων με τα οποία χρειάζεται να έχει μια σταθερή σχέση. Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια και δυσχεραίνει τόσο τη διάθεση και την απόδοση του εργαζόμενου όσο και την ψυχική διάθεση και ισορροπία του παιδιού. Βέβαια, το προσωπικό θα πρέπει να είναι σε μια διαρκή αξιολόγηση, τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική (AUDIT), μέτρο που θα έπρεπε να υπάρχει και να χει επεκταθεί στον ευρύτερο δημόσιο εργασιακό τομέα.
Παρότι το Υπουργείο Εσωτερικών με την υπ`αριθμόν 7057/25-2-2015 εγκύκλιο για προγραμματισμό προσλήψεων που εξέδωσε, ζητούσε την υποβολή αιτημάτων για την ανανέωση ήδη υφιστάμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο προγραμμάτων ΕΣΠΑ πχ. ''Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής'', βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το θέμα της μη ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων των παιδικών σταθμών, όταν σε άλλους Δήμους της χώρας η ανανέωση θεωρείται και είναι δεδομένη.
Από την άλλη, συντάσσομαι με την άποψη του δημοτικού συμβούλου, φίλου και συνεργάτη κου Κολοβού «Δεν είναι παράνομη η απόφαση, αλλά είναι της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής. Μπορούσαν και θα έπρεπε να ανανεωθούν όπως με τη ''Βοήθεια στο σπίτι''». Ισονομία και Δικαιοσύνη θα το έλεγα.
Γινόμαστε δέκτες ενός αντιλόγου του τύπου, «να δουλέψουν και άλλα άτομα». Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό είναι εργασιακός κανιβαλισμός και δεν οδηγεί πουθενά. Δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι και αυτό είναι υποχρέωση μιας κοινωνίας με αισθητήρια. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με «κυκλική» ανεργία. Αντιμετωπίζεται με σχεδιασμό, ανάπτυξη, προοπτική και όχι σπασμωδικά (θα φύγουν 13 για να μπούνε 13).
Αίτημα των πολιτών έπρεπε και πρέπει να είναι η συνολική αντιμετώπιση του θέματος της ανεργίας και όχι τα μεμονωμένα προσωπικά μικροσυμφέροντα. Όταν έχουμε μετατρέψει την εκάστοτε εκλογή, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, εμπορική συναλλαγή και ρουσφέτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστούμε και τις συνέπειες. Όταν μέλημά μας είναι η προώθηση των ατομικών μας συμφερόντων και δεν υπάρχει όραμα για την επόμενη μέρα, τότε μην αναζητάμε ευθύνες μόνο στους «πολιτικούς», γιατί και η βάση έχει στοιχεία σαθρά.
Επειδή το θέμα θεωρώ είναι σοβαρό με κοινωνικές, αλλά και πολιτικές διαστάσεις, θα ήθελα να επανεξεταστεί και να τεθεί στη σωστή του βάση. Καλώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν παρόμοια ή ίδια άποψη να συντονίσουμε τις δράσεις μας και να προγραμματίσουμε τις ενέργειες μας, ανεξάρτητα παραταξιακής γραμμής, σε σύμπραξη με τους άμεσα ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας.

Με εκτίμηση

Τριανταφυλλάκης Λ. Ιωάννης

Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Ξηρομέρου
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Επιμελητής Β΄ ΚΥ Αστακού - ΠΙ Μαχαιρά
Επιστημονικός συνεργάτης ΠΓΝ Πατρών - Washington University

12 σχόλια:

  1. Είναι καλό και θετικό γεγονός !
    ότι , τόσο η κοινωνία μας όσο και οι πολιτικοί μας , μέρα με την ημέρα συνειδητοποιούν και συγκλίνουν , σε μία κοινή άποψη, μία κοινή γνώμη :
    Την αναγκαιότητα επανεξέτασης, του θέματος που αφορά τους εργαζόμενους
    παιδαγωγούς , στους παιδικούς σταθμούς !
    Επίσης θέλω να πώ , στον καλό μας συγχωριανό και Δήμαρχο του Δήμου μας
    Ερωτόκριτο ! ότι κατά την βαθύτερη προσωπική μου γνώμη, η αρχική θέση
    στο σχετικό θέμα, αδικεί ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό και δέν είναι και τόσο
    καλό αυτό για μία πολύχρονη αξιοπρεπή διαδρομή του.
    Οπως επίσης , δέν είναι και εύκολο για κανέναν , απ' όλους εμας ανεξαιρέτως
    ώς συνδημότες και κυρίως ώς άνθρωποι , σε μία μικρή κοινωνία να διαφωνούμε και θα ήταν καλύτερο να τύχαινε , να συμφωνούμε !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους μίλησαν δύο καθαρά μυαλά. Καιρός ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ. Τριανταφυλλάκη, συγχαρητήρια για την παρέμβασή σας. Είστε ένας αξιόλογος επιστήμονας και Άνθρωπος. Οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν το άσχημο πρόσωπο της δημοτικής αρχής. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στο εν λόγω Δ.Σ. είχε αναφέρει την έκφραση: " Να πάτε να κλάψετε στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ''. Εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη πλατεία έκλαιγαν οι εργαζόμενοι που πήγαιναν εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο βρίσκονταν στην πλατεία αυτή και με κλάματα και θρήνους («κλαυθμούς») παρακαλούσαν να τους ξαναπροσλάβουν. Δεν μπορεί να διανοηθεί ο ανθρώπινος νους από που πηγάζουν αυτά τα τόσο αρνητικά αισθήματα προς ανθρώπους που παλεύουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι μας λεει τωρα ο κ. Τριανταφυλλακης
    Δικα του λογια
    " η βαση εχει στοιχεια σαθρα ...."
    Ειναι σαθρη η βαση , που ψηφισε την παραταξη που υπηρετησες με αφοσιωση τοσο καιρο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια κυριε Τριανταφυλλάκη.
    Ελπίζω να μην το αφήσετε το θέμα μόνο στα blog.
    Προχωρήστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα πρεπει και οι εργαζομενοι να κανουν τα δεοντα ομαδικα και οχι με ατομικες συμπεριφορες να προσπαθουν. Αυτο ειναι βουτυρο στο ψωμι αυτων που εχουν κολησει πολλα ενσημα στξν πολιτικη και ξερουν να εκμεταλευονται πολυ καλα τετοιες καταστασεις για να επιβιωνουν και να παιρνουν δημοσια αξιωματα.
    Ευθυνες μεγαλες εχει και ο κοσμος που τους στηριζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ ξέρω ότι ο θεσμός του Δημάρχου είναι για όλους τους πολίτες του δήμου και όχι για "ξεχωριστές" περιπτώσεις μετρήσιμες με πολιτικό κόστος και μικροπολιτικά κριτήρια. Δεν είναι σωστό η δημοτική αρχή να ικανοποιεί μικρότητες και εμπάθειες ψηφοφόρων της απολύοντας εργαζόμενους και κατ'επέκταση ισοπεδώνοντας την μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Κύριοι της δημοτικής αρχής μπορείτε ακόμη και τώρα να επανορθώσετε μια κατάφορη αδικία εις βάρος των παραπάνω λαμβάνοντας αυτή τη φορά την σωστή απόφαση για ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων. Κύριε πρόεδρε του νπδδ περιμένουμε να πράξετε τα αυτονόητα γιατί διαφορετικά προβλέπεται ότι θα είστε ο πρώτος και κύριος υπεύθυνος για την μελλοντική δυσλειτουργία των παιδικών σταθμών και πολύ φοβάμαι ότι θα το χρεωθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιατρε ! που ησουνα τοσο καιρο
    και τωρα μας λες , για δρασεις ....
    μηπως εννοεις , αποδρασεις ;
    Γιατι εσυ μας λες , ανεξαρτητα παραταξιακης γραμμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΝ ΑΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.ΚΑΛΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ.ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η επιτροπή των συμπολιτών μας , που θα επιφορτιστεί το αληθινό έργο !
    της υπεράσπισης του Δικαίου των 13 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς,
    θα πρέπει να είναι αυξημένου κύρους και σχήματος ολιγομελούς.
    Πολιτικά πρόσωπα , όπως αναφέραμε σε μία άλλη ανάρτηση , μπορεί να είναι
    οι καταξιωμένοι στην κοινωνία συμπολίτες μας ( ονόματα κατ' αλφαβητική σειρά )
    οι κύριοι , Γεωργαλής Ηλίας - Κολοβός Χρήστος - Κομπλίτσης Δημήτρης
    Επιτροπή τριμελής , για να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των , για τις πολιτικές ενέργειες που θα πρέπει να προβεί η επιτροπή , το επόμενο διάστημα
    και πάντα σε συνεχή συνεννόηση ,με τους 13 εργαζόμενους συνδημότες μας.
    Κάθε πολιτική και ηθική στήριξη, της τριμελούς επιτροπής θα είναι ενισχυτικό
    του έργου και της προσπάθειας της επιτροπής.
    αληθινοί φίλοι !
    και τηλεθεατές
    του Μύτικαpress

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mpravo giatre.xairetismata apo e3wteriko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας συγχαιρω κ.Γιάννη! Είναι θετικό άνθρωποι αξιοπρεπείς (όπως ειστε εσείς), να ενδιαφέρεστε για τον πλησίον σας κ ειδικότερα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται υπό διωγμό.
    Τέτοιοι ανθρωποι αξίζουνε να βρίσκονται στην κοινωνία μας και στην πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.