Παρέμβαση της «Συμπολιτείας Ξηρομεριτών» για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ξηρομέρου και για τον παιδικό σταθμό στο Καραϊσκάκη που κλείνει. «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».


Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου λοιπόν όσον αφορά τον παιδικό σταθμό στο Καραϊσκάκη με τη διαφορά ότι εμείς έχουμε την ατυχία να τον ζούμε και να μη μας τον διηγούνται.
Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ και την προηγούμενη σχολική χρονιά, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, προσπάθησε να φέρει στο προσκήνιο με δηλώσεις επικείμενο κλείσιμο του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη.
Όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα, ο Δήμαρχος με δηλώσεις του στο portal myagrinio, όχι μόνο το αρνήθηκε, αλλά τα έβαλε με τα Blogs και με τους αντιπάλους του, που διακινούν φήμες με σκοπό να τον συκοφαντήσουν και να τον εμφανίσουν ως αναξιόπιστο. Μάλιστα στη συνέντευξη εκείνη υποσχέθηκε ότι όσο είναι αυτός Δήμαρχος, καμία δομή (Παιδικός, Νηπιαγωγείο κλπ) δεν πρόκειται να κλείσει και να «σκάσουν» οι αντίπαλοι του που «ζηλεύουν» ένα λαοπρόβλητο ηγέτη που μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές.
Ακολούθησε την Άνοιξη η επιλογή της δημοτικής αρχής να επαναπροκηρύξει τις 13 θέσεις των παιδικών σταθμών και να μην προβεί σε ανανέωση, αργότερα στις αρχές του καλοκαιριού η ακατανόητη (για πολλούς, όχι για μας) απουσία της όταν κλήθηκε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο να δικαιολογήσει την απόφασή της για επαναπροκήρυξη και όχι ανανέωση και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, όταν αποφάσισε τη συγχώνευση των δύο παιδικών σταθμών (Αστακός, Καραΐσκάκη), στην ουσία όμως το κλείσιμο του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη.
Εδώ αξίζει τον κόπο να σταθούμε, γιατί ο λόγος που η δημοτική αρχή επικαλείται για το κλείσιμο είναι η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Είναι αλήθεια ότι την περίοδο της κρίσης έκλεισαν πολλές δομές (Παιδικοί, Νηπιαγωγεία, Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστημιακές Σχολές) λόγω έλλειψης πόρων, όχι ευτυχώς στο Δήμο Ξηρομέρου.
Είναι αλήθεια επίσης ότι τα οικονομικά του Δήμου (ενός Δήμου από πρώτη εκτίμηση φτωχού), δεν είναι ανθηρά. Είναι επίσης αλήθεια ότι το πρόγραμμα αυτό δεν χρηματοδοτείται επαρκώς με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος να πέφτει στις πλάτες του Δήμου. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι «όταν πρόκειται για παιδιά, δεν θα κάνω πίσω με τίποτε, ακόμη και γι αυτά που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις» (λόγια μεγάλα του Δημάρχου σε στιγμές μετεκλογικού οίστρου).
Σύμφωνα λοιπόν με την παρουσίαση του Προέδρου κ. Μουρκούση, το κόστος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών την περασμένη χρονιά ανήλθε στις 492.500 €, ποσό που αφορά τους μισθούς των μονίμων (5), των συμβασιούχων (13), το φαγητό των παιδιών (75) και όλα τα έξοδα που μπορεί να έχει ένας παιδικός σταθμός (εργασίες συντήρησης, χαρτικά, πετρέλαιο, ΔΕΗ κλπ)
Σε σύνολο εβδομήντα πέντε παιδιών το κόστος κατανέμεται ανά μαθητή ως εξής:
 • Αστακός 29 παιδιά προς 413  το άτομο.
 • Κανδήλα 21 παιδιά προς 476  το άτομο.
 • Φυτείες 16 παιδιά προς 562  το άτομο.
 • Καραϊσκάκη 3 παιδιά προς 880  το άτομο.
Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Μουρκούση την περασμένη χρονιά από τα εβδομήντα πέντε (75) παιδιά ο Δήμος μόνο για τα εικοσιένα (21 !!!!!) εισέπραξε τροφεία (κάθε παιδί δικαιούται 2.500 €), δηλαδή 52.500 € (21 επί 2.500 €). Πιο αναλυτικά:
 • Αστακός από τα 29 παιδιά μόνο 7 πήραν τα τροφεία.
 • Κανδήλα από τα 21 μόνο 6.
 • Φυτείες από τα 16 μόνο 5.
 • Καραϊσκάκη από τα 9 μόνο τα 3.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευθύνη βαρύνει τις υπηρεσίες των παιδικών σταθμών, γιατί δεν συγκέντρωσαν σωστά τα δικαιολογητικά και κυρίως την προηγούμενη δημοτική αρχή που ολιγώρησε αν και ήξερε ότι η σωστή προετοιμασία των δικαιολογητικών εξασφαλίζει περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα, άρα μικρότερη επιβάρυνση οικονομική, λιγότερη οικονομική αιμορραγία για το Δήμο.
Έτσι από τα 492.500 € που στοίχισαν στο Δήμο οι τέσσερις παιδικοί σταθμοί, τα 440.000 € είναι από τον προϋπολογισμό του Δήμου και τα υπόλοιπα 52.500 € είναι η επιχορήγηση (τα τροφεία) του σχετικού προγράμματος.
Το κόστος δε λειτουργίας, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο του ΝΠ, του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη ανέρχεται σε 80.000 €.
Η θέση της Συμπολιτείας είναι καμία δομή του Δήμου να μην κλείσει, ακόμη κι αν το κόστος για τον Δήμο είναι δυσβάσταχτο (σύμφωνα με το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του νομικού προσώπου).
Αν είχαμε ένα Δήμο ο οποίος σέβεται τα χρήματα των πολιτών, ένα Δήμο που ακολουθεί χρηστή διαχείριση τότε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με πολλούς όμως αστερίσκους (όπως για παράδειγμα η διατήρηση του αριθμού των συμβασιούχων που θα υπηρετούν) στο κλείσιμο μιας δομής. Όταν όμως έχεις μια δημοτική αρχή όπου δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά, όταν ο Δήμαρχος μέσα σε είκοσι μέρες έχει πιστώσει έργα αξίας χιλιάδων ευρώ, τα οποία πιθανόν να μην εκτελεστούν τελικά (πχ συντήρηση δικτύου ύδρευσης 12000 €, καταπολέμηση κουνουπιών (!!!!) 15000 €), είτε το κόστος είναι παραφουσκωμένο (πχ απολύμανση δημαρχιακών κτιρίων 20.000 €, κλάδεμα το οποίο στοίχισε 1.500 € χρεώθηκε 8.000 €, καθαρισμός φρεατίων Αλυζίας 15.000 €, καθαρισμός αγωγού ομβρίων 15.000 €, δεξαμενών 12.000 €, συντήρηση και απόφραξη δικτύου ομβρίων 15.000 € κλπ) τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό για να το ευτελίσουμε λαϊκίζοντας γι αυτό και προσπαθήσαμε να πιέσουμε τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει τη θέση της πριν προβούμε στη δημοσιοποίηση του προβλήματος και μέσω φορέων και με προσωπικές επαφές. ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν εισακουστήκαμε.

Αποτέλεσμα των κινήσεων της δημοτικής αρχής είναι:
1) Να κλείσει ο παιδικός σταθμός.
2) Να ταλαιπωρούνται οι γονείς και τα παιδιά.
3) Να μειωθεί ο αριθμός των συμβασιούχων, καθώς μειώνονται οι παιδικοί σταθμοί.
4) Να καταφεύγει ο Δήμος σε μεθοδεύσεις αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές καθώς για να αναπληρώσει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα κοπούν λόγω της μείωσης των δομών θα κάνει δίμηνες συμβάσεις.
5) Να συγκεντρωθεί στον παιδικό του Αστακού μεγάλος αριθμός παιδιών και έτσι η προσφερόμενη προσχολική αγωγή να τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Τέλος είναι σίγουρο ότι ο επιδιωκόμενος σκοπός που είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας των παιδικών σταθμών δεν θα επιτευχθεί.

Προτείνουμε:
1) Την αναστολή της απόφασης για συγχώνευση των δυο παιδικών σταθμών.
2) Την συγκέντρωση των δικαιολογητικών με μεγάλη προσοχή και επιμέλεια με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων από το πρόγραμμα (ο κ. Μουρκούσης μας διαβεβαίωσε γι αυτό).
3) Την ανανέωση της σύμβασης των εργαζομένων για φέτος, καθώς με την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΠΑ είναι σίγουρο ότι για μεγάλο διάστημα οι παιδικοί σταθμοί θα υποστελεχωθούν καθώς δεν θα προλάβουν τις ημερομηνίες για την προκήρυξη και την πρόσληψη των νέων εργαζομένων, τη στιγμή που η ανανέωση θα είναι μια απλή και χωρίς χρονοτριβή κίνηση.
4) Την ανάκληση σειράς πιστώσεων και την διοχέτευση των χρημάτων αυτών για τη λειτουργία του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη.

Υ.Γ.: «Δυνατό Ξηρόμερο - Πρώτα ο πολίτης», ήταν το όνομα του συνδυασμού του Δημάρχου, ο οποίος μέσα σε τρεις ημέρες διέπραξε δυο απρέπειες προς τους πολίτες του Δήμου Ξηρομέρου.
Η πρώτη απέναντι στους γονείς των παιδιών του παιδικού σταθμού στο Καραϊσκάκη και κατ' επέκταση απέναντι σε όλο το χωριό, οι οποίοι έμαθαν το κλείσιμο του παιδικού όχι από το στόμα του Δημάρχου ή του Προέδρου του νομικού προσώπου, αλλά από τρίτους και το διαδίκτυο.
Η δεύτερη απέναντι στους συμβασιούχους των παιδικών σταθμών, καθώς το θέμα τους που δεν συζητήθηκε στο έκτακτο συμβούλιο λόγω της απουσίας της παράταξης που διοικεί το Δήμο, τοποθετήθηκε στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο τελευταίο θέμα προς συζήτηση, έτσι απλά για να τους τιμωρήσει επειδή έχουν το θράσος να αγωνίζονται για το δίκιο τους και να αμφισβητούν την έποψη της Αυτού Εξοχότητος!!

7 σχόλια:

 1. Οι εργαζόμενοι πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ. Τα χρήματα για τα παιδιά και τους εργαζομένους, δεν τα βγάζει κανείς από την τσέπη του. Το πρόγραμμα είναι ευρωπαϊκό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λάθος οι εργαζόμενοι πληρώνονται απο τον δήμο.

   Διαγραφή
 2. Ποια ειναι η επισημη θεση , των φορεων του πολιτισμου !
  για ενα θεμα που αφορα την παιδαγωγικη αναπτυξη ! μικρων παιδιων της κοινωνιας μας και στην οποια μικρη κοινωνια - Ολοι μαζι - πορευομαστε.
  Το ερωτημα , απεθυνεται σε ολους τους πολιτιστικους φορεις ! που αναφερονται στα ορια του Δημου Ξηρομερου !
  Ευχαριστω !
  Σπυρος Ν. Γιαννελης
  Αρχοντοχωρι - Αλυζιας !


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντε τωρα να δικαιολογησεις .... με αδικαιολογητες δικαιολογιες
  γιατι τα αδικαιολογητα , δικαιολογητικα
  δεν δικαιολογουνται , με αδικαιολογητες δικαιολογιες ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Που να εξηγείς τώρα ότι το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πόρους του ΕΣΠΑ κατά το μεγαλύτερο ποσοστό. Ας μην τα εξηγήσει κανείς γιατί πέφτει αδικαιολόγητη προπαγάνδα.Αδικαιολόγητες δικαιολογίες των ανεξήγητων φαινομένων που αδικαιολόγητα δικαιολογούνται χωρίς δικαιολογημένες δικαιολογίες. Φίλε μου άρεσε όπως τα έγραψες πιο πάνω και είπα να σε συμπληρώσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πρός 11 , 26 καλημέρα !
  Θα ήθελα να σας παρακαλέσω ! καί εφόσον βέβαια δύναται
  να μας αποτυπώσετε , μία πιό συνοπτική και ολοκληρωμένη εικόνα ,
  με περισσότερα στοιχεία , του - όντως - μεγάλου θέματος των παιδικών σταθμών τουΔήμου μας !
  Αυτό θα μας βοηθήσει όλους μας ! ώστε να επιτύχουμε και να επιταχύνουμε
  τον Δίκαιο αγώνα των εργαζομένων , με μόνο και μοναδικό σκοπό
  την πλήρη δικαίωση των Δεκατριών εργαζομένων - Συμπολιτών μας !
  στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας !
  Ευχαριστώ !
  Σπύρος Ν. Γιαννέλης
  Αρχοντοχώρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Προς 9.25 και 10.25,το Δράμα το δικο σας να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε την απραξία σας με αδικαιολόγητες δικαιολογίες,δε θα το δικαιολογήσουμε ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.