Το μάζεμα της ελιάς στον κάμπο της Αλυζίας.


Κείμενο - φωτογραφίες: κα Σπυριδούλα Σούφη.

Ο κάμπος της Αλυζίας αυτή την εποχή σφύζει από ζωή. Το μάζεμα της ελιάς βρίσκεται στο αποκορύφωμά του με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό με υψηλές θερμοκρασίες. Το χωριό μας, η Κανδήλα, όπως και τα γύρω χωριά Μύτικας, Βάρνακας, Παναγούλα και Αρχοντοχώρι είναι σχεδόν άδεια τη μέρα, αφού όλοι συμμετέχουν στη διαδικασία της συγκομιδής. Από τους γηραιότερους μέχρι τα παιδιά που μετά το σχολείο θα πάνε κι αυτά στον κάμπο. Είναι σαν εκδρομή, σαν μια γιορτή στην ύπαιθρο.
Η διαδικασία είναι κουραστική μιας και γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Έτσι όμως θα μας δώσει το καλύτερο αγνό λάδι σε ποιότητα αλλά και ποσότητα. Με τα πανιά ή δίχτυα στρωμένα γύρω απ την ελιά, τα πριόνια, οι λούροι/βέργες για το τίναγμα, είναι κάθε μέρα σε ετοιμότητα.
Συνήθως οι άντρες ανεβαίνουν πάνω στην ελιά για να κόψουν τα κλαδιά με το καρπό. Ταυτόχρονα καθαρίζουν και κλαδεύουν το ευλογημένο αυτό δέντρο για να μας ξαναδώσει τον καρπό του. Εδώ όμως θα δούμε και γυναίκες σκαρφαλωμένες ψηλά, μέχρι το τελευταίο κλαδί και να τα καταφέρνουν το ίδιο καλά. Όπως η Ντίνα Λυγκώνη με μεγάλο ταλέντο στο τραγούδι που μετέτρεψε τη κοπιαστική αυτή διαδικασία σε διασκέδαση και η Βαλεντίνα Κατσιπάνου.
Επίσης σε άλλο λιοστάσι θα δούμε την οικογένεια του Λάμπρου Πραμαγκιούλη με άλλους συγγενείς να βοηθούν στο μάζεμα, και τέλος φεύγοντας συναντήσαμε την οικογένεια του Χαράλαμπου (Μπάμπη) Λύτρα. 
Να ευχηθούμε σε όλους καλή σοδειά και καλοφάγωτο το νέο λάδι.
Δείτε πολλές φωτογραφίες από τα λιοστάσια της Αλυζίας παρακάτω:
1 σχόλιο:

  1. καποτε υπηρχε μεγαλη παραγωγη , τωρα ισα-ισα που φτανει για να βγαλουμε τη χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.