Σε νέο πρόγραμμα τα ληξιπρόθεσμα των Δήμων – Σε 282 εκατ. το ύψος τους τον Σεπτέμβριο.Στο νέο πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους θα ενταχθούν οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, προς την ΚΕΔΕ.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το μήνα Σεπτέμβριο 2015, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των νομικών τους προσώπων, ανέρχεται σε 282,8 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στην οποία προβλέπεται και η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης. Ωστόσο όπως διευκρινίζεται οι επιχορηγήσεις και οι εκταμιεύσεις του προγράμματος εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα εξαρτώνται από τις δυνατότητες του Τακτικού Προϋπολογισμού και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ταμειακές συνθήκες και την πορεία της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αντίστοιχα θα προσαρμοστεί και ο χρόνος έναρξης του προγράμματος.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινήσει μετά την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης για την εξειδίκευση των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας, με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους «και δύναται να καλύπτει μόνο ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, για τις οποίες έχουν τηρηθεί οι περί αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεις και η αρ. 2/18993/ΔΠΔΣΜ/28-2-2014 εγκύκλιος περί Μητρώου Δεσμεύσεων».
Σύμφωνα δε με την εγκύκλιο περί τήρησης Μητρώου Δεσμεύσεων και υποβολής μηνιαίων οικονομικών στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του e-portal.gr, ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις νοούνται οι απλήρωτες υποχρεώσεις, μετά την πάροδο ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησης, η οποία προσδιορίζεται ή εξαρτάται από την ημερομηνία παραλαβής του τιμολογίου ή άλλου ισοδύναμου για πληρωμή εγγράφου.
Επίσης οι φορείς οφείλουν να περνάνε στο e-portal.gr και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από νόμιμες υποχρεωτικές δαπάνες για τις οποίες δεν έχουν προβλεφθεί πιστώσεις (δαπάνες καθ΄ υπέρβαση) όπως είναι οι δαπάνες από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, μέχρι να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό τους και κατά συνέπεια και στο Μητρώο Δεσμεύσεων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.