Του κ. Χρήστου Κολοβού.
Ταξίαρχος ε.α - Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου.
Τα χωριά μας στερούνται της απαραίτητης ιατρικής κάλυψης και πολλοί συνάνθρωποι μας χάνουν την ζωή τους από ξαφνική ανακοπή καρδιάς σε πολλούς δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους, και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ανάνηψης εκείνες τις στιγμές, είναι να υπάρχει ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής έτοιμος προς χρήση. Να τοποθετηθούν εκεί που δεν υπάρχει γιατρός και που βρίσκονται μακριά από τα Κέντρα Υγείας Αστακού - Κατούνας και Μύτικα ή τα νοσοκομεία Αγρινίου - Μεσολογγίου.
Ο Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (AED), είναι μια συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητα του. Αποκλειστικός στόχος είναι να μεγαλώσει ο αριθμός ευκαιριών για να σωτηρία των ατόμων που έχουν υποστεί ανακοπή καρδιάς.
Στην Ευρώπη έχουν τοποθετηθεί σε αεροδρόμια, δημόσια κτίρια, Δημαρχεία, γυμναστήρια, σχολεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, πυροσβεστικά οχήματα κλπ. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει ο αριθμός ευκαιριών για σωτηρία των ατόμων που υποστούν ανακοπή καρδίας «κοιλιακή μαρμαρυγή», όπου δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας.
Μπορεί να τον χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε πολίτης έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (δηλ. χρήση του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και τεχνητής αναπνοής) και από ηλικίες 12 και πάνω. Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή αρκεί να έχει γνώσεις καρδιοαναπνευστικης αναζωογόνησης παρακολουθώντας το ανάλογο σεμινάριο που πιστοποιεί και επίσημα την δυνατότητα χρήσης από τον κάτοχό του.
Δεν προκαλεί πρόβλημα σε ασθενή ή υγιή άνθρωπο. Αν ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ανιχνεύσει κανονικό καρδιακό ρυθμό σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει και πέφτει σε αδράνεια. Για τυχόν αστοχία ή λάθος οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές έχει ειδικές δικλίδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση «κλειδώνει την λειτουργία του».
Είμαι σίγουρος ότι η πρόταση αυτή θα έχει την ανάλογη υποστήριξη με εκδήλωση ενεργειών από τη Δημοτική Αρχή και θα αγκαλιαστεί και από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Ξηρομέρου.
Ναι μπορούμε και επιβάλλεται να προμηθευτούμε αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (ΑΕD). Στις 22.2.2007 με το (ΦΕΚ 219) και την εγκύκλιο της 22.8.2007 επιτρέπεται και στην Ελλάδα η χρήση των αυτόματων απινιδωτών (AED) από απλούς πολίτες (δείτε
εδώ).
Από τότε το έχουν πράξει πολλοί Δήμοι πχ Πετρουπόλεως - Εορδαίας κλπ. Το έχει σήμερα σε μεγάλη προτεραιότητα η Περιφέρεια Ηπείρου και είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση απινιδωτών σε χωριά της Ηπείρου. Πριν λίγους μήνες τοποθέτησε απινιδωτές ο Δήμος Αλμυρού. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας πείσει περί του θέματος αυτού.
Κάθε τέτοιο μηχάνημα θα μας κοστίσει περίπου από 1200 - 1800 ευρώ σύμφωνα με έρευνα που έχω κάνει. Η δαπάνη είναι μηδαμινή σε σχέση με το ύψος του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου μας και το σκοπό για τον οποίο θα διαθέσουμε.
Παράλληλα, με την προμήθεια να μεριμνήσουμε να γίνουν και τα προβλεπόμενα ταχύρυθμα σεμινάρια πέντε και οκτώ ωρών καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, σε επιλεγμένους εθελοντές κατοίκους των χωριών μας και να λάβουν την σχετική πιστοποίηση. Έτσι ανά πάσα στιγμή θα υπάρχουν αρκετοί δημότες σε κάθε χωριό που θα χρησιμοποιήσουν τον απινιδωτή σε περίπτωση ανάγκης καθ’ όλο το 24ωρο. Επίσης όλοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ άνετα μπορούν να έχουν αυτή την εκπαίδευση. (Μερικοί την έχουν ήδη).
Τόσο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες θα επεμβαίνουν όπου χρειαστεί με το όχημα που διαθέτουν αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες θα μπορούν να επεμβαίνουν μετά από τηλεφωνήματα και επαφές μεταξύ των. Εκπαίδευσης να τύχουν και υπάλληλοι του Δήμου. Έτσι θα υπάρχει ένα δίκτυο κατάλληλων εκπαιδευμένων πολιτών (εργαζόμενων και εθελοντών). Θα υπάρχουν αναρτημένα τα ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα σε κάθε θέση που θα υπάρχει απινιδωτής και σε επιλεγμένα σημεία των χωριών. πχ Κοινοτικά καταστήματα - Δημόσια κτίρια - Δημαρχεία - Σχολεία - Γήπεδα κλπ -Επιλεγμένοι ιδιωτικοί χώροι πχ κεντρική καφετέρια - καφενείο κλπ.
Τα παραπάνω να μελετηθούν από επιτροπή με τους Προέδρους των χωριών, τους δημοτικούς συμβούλους ιατρούς που έχουμε, τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, ιατρούς των Κέντρων Υγείας, καθώς και εθελοντές ιατρούς που θα προσφέρουν για τον συνάνθρωπο. Η επιτροπή που θα συγκροτηθεί με μέριμνα της Δημοτικής Αρχής να καταλήξει στον αριθμό των απινιδωτών που θα προμηθευτούμε, τις θέσεις που θα τοποθετηθούν καθώς και το δίκτυο των δημοτών που θα τους χρησιμοποιούν, το οποίο δίκτυο θα πρέπει να ανανεώνεται περιοδικά, για ευνόητους λόγους αποχώρησης κάποιου δημότη.
Εμπρός λοιπόν για τους συμπολίτες μας, αφού δεν μας στέλνουν γιατρούς στα χωριά μας και μία ζωή υποσχέσεις είναι οι υπεύθυνοι - ανεύθυνοι, σε όποια θέση και αν βρίσκονται.
Εμπρός λοιπόν. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ταυτίζεται μόνο με τα τσιμέντα. Σε μία εποχή που η ανθρώπινη αλληλεγγύη είναι το ζητούμενο στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας πρέπει να έχουμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Να ευχαριστήσω τον φίλο και συγχωριανό Φυτειώτη Κωνσταντίνο Κοφτέρη που εργάζεται στο ΕΚΑΒ, για τις συζητήσεις που έχω κάνει επί του θέματος, την βοήθεια που μου έδωσε με τις γνώσεις του και που πρόκειται να δώσει και στο τόπο του, με ότι μπορεί να προσφέρει.
Υ.Γ.: Για όλα τα παραπάνω δεν κατέχω το αλάθητο και οποιαδήποτε παράλειψη ή σφάλμα να συμπληρωθούν - διορθωθούν.
Πολυ ενδιαφέρουσα η πρόταση σας και οτι βοήθεια θέλετε στην διάθεση σας!!!! Στο Μιλανο πριν τέσσερα χρονια είδα να εκπαιδεύει τους πολίτες ο Δημος για την χρήση των απινιδωτων !!!! Σώζει ζωές!!! Αρκει να ξέρουν πως να τον χρησιμοποιήσουν!!!!! Ευκαιρία τωρα το καλοκαιρι να μπει σε διαβούλευση στον Δημο Ξηρομερου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή