Πραγματικά αξίζει και σας προτείνουμε να αναγνώσετε το κείμενο, για να γνωρίσετε άγνωστα ιστορικά στοιχεία της περιοχής που ζούμε και που με πολύ ωραίο και γλαφυρό τρόπο, μας παρουσίασε ο συμπατριώτης μας κ. Σπύρος Δ. Ζαβογιάννης, μετά από πολύ κοπιαστική, προσωπική χρονοβόρα εργασία και μελέτη διάφορων ιστορικών πηγών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προλογισμό της εργασίας του κ. Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη, από τον κ. Αλέξη Παπαναστάση. Ακολουθεί ο προλογισμός:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προλογίσουμε την παρουσίαση του μικρού οδοιπορικού του Σπύρου Ζαβογιάννη, που αναφέρεται στην πόλη της Αλυζίας, αλλά και ν' αναφερθούμε και σε αυτό το μεγάλο έργο του.
Ο Σπύρος Δ. Ζαβογιάννης, ο οποίος για μισό περίπου αιώνα ασχολείται με την τοπική ιστοριογραφία, λαογραφία και θρησκευτικότητα του τόπου μας, εργαζόμενος αόκνως, μη φειδόμενος κόπων και προσπαθειών, έχει δημιουργήσει μια μοναδική παρακαταθήκη για τον τόπο μας, την οποία προσπαθεί να την καταστήσει κτήμα όλων των κατοίκων της περιοχής.
Οι μελέτες του έχουν φτάσει τον αριθμό 94, πλαισιωμένες με πλούσιο μοναδικό φωτογραφικό υλικό. Δεν θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε όλο αυτό τον όγκο των μελετών, αλλά θα αναφερθούμε σε κάποιες πιο χαρακτηριστικές.
Οι μελέτες του για την αρχαία πόλη της Αλυζίας, που έχουν φτάσει τον αριθμό 22, είναι περίπου 1500 σελίδων, επίσης πλαισιωμένες με φωτογραφικό υλικό μοναδικό. Υπάρχει σε εξέλιξη η μελέτη του Αλυζιακού θεάτρου. Γράφεται το έργο πρακτική ιατρική, βοτανοθεραπεία, λουτροθεραπεία. Επίσης μια δίτομη μελέτη, ένα οδοιπορικό στην αρχαία πόλη. Μια πάρα πολύ μεγάλη μελέτη 1000 - 1500 σελίδες, που αναπτύσσεται στα πρώτα αρχαία λουτρά της Αλυζίας. Είναι μελέτη υψηλού πνευματικού προβληματισμού φιλοσοφίας, θρησκείας και θρησκειολογίας, με τον τίτλο ''Διαχρονικοί εναγώνιοι προβληματισμοί του ανθρώπου''.
Οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί είναι η τρίτομη εργασία ''Αλυζία αρχαία πόλη της Ακαρνανίας''. Η πεντάτομη εργασία ''Πηνελόπη Πριγκίπισσα των Αλυζαίων, Βασίλισσα της Ιθάκης'' η οποία είναι μια μοναδική ενδιαφέρουσα εργασία.
Εργασίες επίσης ολοκληρωμένες είναι το ''Αμυντικό σύστημα της Αλυζίας'', ''Η θρησκευτικότητα των Αλυζαίων'', ''Τα Αλυζιανιά νεώρια'', ''Τα βιοτεχνικά εργαστήρια πλαστικής τέχνης στην περιοχή Κόντρας'', ''Οι πανάρχαιες ενασχολήσεις των πρώτων κατοίκων της περιοχής'' και ''Ο Ναός της Αγιά - Σοφιάς'' στην ομώνυμη θέση.
Αλλά και διάφορες άλλες μελέτες για την ευρύτερη περιοχή, ιστορικές λαογραφικές, αλλά και θρησκευτικές.
Επίσης ασχολήθηκε και με τον τοπικό αθλητικό ποδοσφαιρικό σύλλογο του Αλυζιακού, όπου σε πέντε τόμους κατέγραψε τις δραστηριότητές της αθλούμενης νεολαίας, η οποία πολλά προσέφερε στον τομέα αυτό, και έδωσε τον καλύτερο αγωνιστικό της παρόν στα γήπεδα της περιοχής. Η εργασία αυτή είναι πεντάτομη, θα πρέπει κάποτε να δει το φως της δημοσιότητας, είναι κάτι που το χρωστάμε στα νέα παιδιά».
Τελειώνοντας θέλουμε να αναφέρουμε..., ότι η δική μας καθαρά εθελοντική μικρή προσφορά στην συγκεκριμένη υπόθεση, είναι στην ψηφιοποίηση και στην μορφοποίηση των κειμένων που συνέγραψε ο εγκάρδιος φίλος Σπύρος Ζαβογιάννης και πουθενά αλλού.
Δείτε εδώ όλο το κείμενο της παρουσίασης.
Ευχαριστούμε Σπύρο... και συνέχισε το έργο σου αθόρυβα και ταπεινά. Για κάποιους που δεν γνωρίζουν, με την ιστοριογραφία και ιδιαίτερα την τοπική, δεν ασχολούνται μόνο οι Πανεπιστημιακοί αλλά και φιλίστορες απλοί άνθρωποι με μεγάλη κάψα, πάθος και αγάπη για τον τόπο τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά για κάποιους ημιμαθείς που πρόσφατα ανακάλυψαν την πυρίτιδα. Και για να μην νομίζουν ότι μιλώ στον αέρα, τα παραδείγματα πάμπολλα στο διάβα του χρόνου και γνωστά.