Η μηχανή του χρόνου: Κινηματογράφος στον Μύτικα την δεκαετία του ’60.


Μία πολύ όμορφη και σπάνια φωτογραφία θα σας παρουσιάσουμε σήμερα. Όπως μας πληροφόρησαν οι γνωρίζοντες, η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο καφενείο του Ιωάννη Τζεφρώνη (Καραμέλας), όπου συχνά πυκνά παρουσιάζονταν κινηματογραφικές προβολές. Μάλιστα κάποιες από αυτές ήταν πριν έρθει το ηλεκτρικό ρεύμα στον Μύτικα και γινόταν με την χρήση γεννήτριας.
Τον κινηματογράφο στον Μύτικα τον έφερνε αρχικά κάποιος Λάζαρης από Λευκάδα, κατόπιν τον πήρε ο Χρήστος Λεκατσάς (Κολιαλέξης) από τον Μύτικα και κατόπιν τον ανέλαβαν μαζί ο συγχωρεμένος ο Κώστας Μουρκούσης (Καλαμίδας) και ο Στάθης Λεκατσάς (Αμπάριας).
Φυσικά όπως αντιλαμβάνεστε η προβολή κινηματογραφικής ταινίας την εποχή εκείνη ήταν ένα γεγονός που συγκέντρωνε όλους τους κατοίκους του Μύτικα. Αναγνωρίζουμε πολλά πρόσωπα κυρίως από την γειτονιά μας, αλλά σας αφήνουμε και εσάς να παίξετε αυτό το ωραίο παιχνίδι της αναγνώρισης.
Ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο Σιδερωμένο (Νάκος) για την παραχώρηση της συγκεκριμένης φωτογραφίας όπως και πάρα πολλών άλλων. Ένας πραγματικός θησαυρός αναμνήσεων, που έχουμε σκοπό να σας παρουσιάσουμε σταδιακά.

9 σχόλια:

  1. νασαι καλα βασιλη που μας τα θυμιζεις και μας συγκινεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξης Παπαναστάσης16 Οκτωβρίου 2016 στις 7:59 μ.μ.

    Πρόκειται για τον καλοκαιρινό σινεμά ανάμεσα Καραμέλα-Νάκου.Μάλλον είναι τραβηγμένη καλοκαίρι 1969 ή 1970 (όπως διαπιστώνω από μια συνομίληκή μου (Αγγελική Χαγιάννη).Εμείς καθόμασταν στις δυο πρώτες σειρές πάνω σε χοντρές τάβλες στερεωμένες σε τρεις καρέκλες!Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το παράθυρο του τότε ξενοδοχείου Νάκου (πάνω από το σημερινό cafe του)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξη απο την ενδυμασία δεν φαίνεται για καλοκαίρι

      Διαγραφή
    2. Αλέξης Παπαναστάσης22 Οκτωβρίου 2016 στις 9:16 π.μ.

      Σωστά εκ πρώτης όψεως!Ο χώρος όμως είναι ο εξωτερικός μεταξύ Καραμέλα-Νάκου.Ο μπαρμπα-Γιάννης ο Καραμέλας μαρτυρεί,κατόπιν ερωτήματός μου, ότι η μηχανή έπαιζε πάντοτε από την "τρύπα"(για τους γνωρίζοντες)εντός του μαγαζιού.Εκτός τούτου, κατόπιν ...πραγματογνωμοσύνης,δεν ταυτοποιείται η φωτογραφία με τον χώρο εντός του καφενείου από οποιαδήποτε οπτική γωνία λήψης!
      Ίσως να ήταν μια ψυχρή Σεπτεμβριανή βραδιά!Το κλίμα προ πεντηκονταετίας ήταν διαφορετικό ...
      Να προσθέσω: Η ύπαρξη μαθητών (πολλοί δε φαίνονται) έχει να κάνει με το ότι τα μαθήματα εκείνα τα χρόνια άρχιζαν στις 1 Οκτωβρίου!


      Διαγραφή
  3. Ηλίας Λάζαρης με το παρατσούκλι που του είχαμε εφεύρει εμείς, επειδή όταν έβαζε μπροστά τη χειροκίνητη τότε μηχανή έλεγε στο βοηθό του ''δώσε κόχλο''. Μπράβο Βασίλη, ευχαριστούμε και το Νίκο που μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε πολλά αγαπημένα πρόσωπα που δεν υπάρχουν πλέον και για μας τους μεγαλύτερους άφησαν ένα κενό στο Μύτικα φεύγοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξεχνάμε αυτό όμως
      νομίζουμε όλοι μας ότι κάτι κάνουμε σε αυτό τον παραμυθένιο κόσμο

      Διαγραφή
    2. Φωτογραφια που σε κανει να νιωθεις κομπο στο λαιμο , γροθια στο στομαχι και δακρυα στα ματια . μια ολοκληρη εποχη και ολος ο κοσμος μου σε μια φωτογραφια ......

      Διαγραφή
  4. Πολυ συγκινητική φωτογραφια!!! Όλος ο Μυτικας, πρόσωπα αγαπημένα, σε ενα σινεμά!!!!!! Αλλοι ζουν, αλλοι έφυγαν και άλλους τους τσαλάκωσε η ζωή!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενα ταξίδι στα καλύτερα μας χρονια που κλαίγαμε μονο με τον Ξανθόπουλου και την Ατζελα Ζήλια!!!! Μετα μας περίμεναν πολλα δάκρυα, δυστυχώς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.