Περιληπτική ενημέρωση σχετικά με το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα «Έγκριση στρατηγικού σχεδιασμού Δήμου Ξηρομέρου 2016 - 2020».


Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξηρομέρου είχαμε την Παρασκευή 25.11 στις 5:30 μ.μ., με μοναδικό θέμα συζήτησης «Έγκριση στρατηγικού σχεδιασμού Δήμου Ξηρομέρου 2016 - 2020». Οι δημοτικές παρατάξεις κατέθεσαν τις απόψεις - προτάσεις τους και υπήρξε ομόφωνη απόφαση για έγκριση, αφού προηγουμένως γίνει ενσωμάτωση των προτάσεων των παρατάξεων και κάποιων παρατηρήσεων που εκφράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θέλουμε να επισημάνουμε και να αναφέρουμε τις πολλές απουσίες δημοτικών συμβούλων από την σημαντική αυτή κατά την γνώμη μας συνεδρίαση.
Περιληπτικά μέσες άκρες κάποιες από τις τοποθετήσεις που καταγράψαμε:
Ο Δήμαρχος κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης περιέγραψε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί και ζήτησε την συμβολή όλων των παρατάξεων αλλά και φορέων ώστε να υπάρξει ένα πλήρες στρατηγικό σχέδιο και ένα πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα. Επίσης ανάφερε ότι ο Δήμος σύστησε και ειδική ομάδα από υπαλλήλους του Δήμου, για επεξεργασία και ενσωμάτωση των προτάσεων που θα κατατεθούν. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε διατεθειμένοι κάθε πρόταση να την ενσωματώσουμε. Πρέπει ο Δήμος μας να αποκτήσει ένα σωστό στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακό πρόγραμμα το οποίο θα είναι παρακαταθήκη για το μέλλον και τις επόμενες γενιές».
Για την μείζονα αντιπολίτευση, ο κ. Χρήστος Κολοβός εστίασε στην λανθασμένη διαδικασία που πήγε να ακολουθηθεί με πρωτοβουλία του Δημάρχου, ενώ το ποια είναι η σωστή διαδικασία είναι γνωστό και σαφές. Τόνισε ότι η παράταξη του θα συμβάλει θετικά με προτάσεις τις οποίες και θα παραδώσει στο στάδιο της διαβούλευσης που θα τρέξει και έκανε και μερική αναφορά σε κάποιες από τις προτάσεις της παράταξης του.
Για την ελάσσονα αντιπολίτευση οι κ. Ηλίας Γεωργαλής και κ. Παναγιώτης Τζαχρήστας ανάφεραν περιληπτικά αυτά που αναφέρονται και στο πρόσφατο επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Ξηρομεριτών». Επίσης σε μία ενδιαφέρουσα αποστροφή του λόγου του ο κ. Ηλίας Γεωργαλής άσκησε κριτική στο λάθος τρόπο με τον οποίο πήγε να γίνει η όλη διαδικασία με ευθύνη του Δημάρχου και εγκάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας που στήριξαν με την ψήφο τους αυτή την διαδικασία. «Δεν μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζουν άκριτα ότι προτείνει ο Δήμαρχος. Έχουν ευθύνη και πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα». Επίσης ζήτησε και από τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή Διαβούλευσης να κατανοήσουν την σοβαρότητα της συμμετοχής τους στην εν λόγω επιτροπή.
Αρκετά ενδιαφέρουσα και αιχμηρή ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρου Λυμπεράτου. Καταρχήν εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι πολύ ωραία είναι αυτά τα βαρυσήμαντα που ακούγονται για στρατηγικό σχεδιασμό και για επιχειρησιακά προγράμματα, αν και αυτός είναι πιο κοντά και υποστηρίζει την πρακτική διαδικασία, κάθε Δήμος να κάνει καταγραφή πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων ανά Δ.Ε. και ανά Τ.Κ. και αφού τα ιεραρχεί να περνά πρακτικά στη λύση τους. Αλλά αφού έτσι προβλέπει ο νόμος πρέπει και εμείς να το κάνουμε.
Κατόπιν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα λάθη που αναφέρονται μέσα στην συγκεκριμένη μελέτη και αναρωτήθηκε: «Αυτοί που συνέταξαν την συγκεκριμένη μελέτη, με το Δήμο Ξηρομέρου ήρθαν σε επαφή; Προσωπικά αμφιβάλω, γιατί αν είχαν έρθει δεν θα έγραφαν ότι ο Πρόδρομος έχει Δημοτικό Σχολείο, ότι ο Δήμος Ξηρομέρου δεν έχει ΚΔΑΠ, ότι η ιεράρχηση της αναγκαιότητας για χώρο του Νεκροταφείου Αστακού είναι χαμηλής προτεραιότητας...» και ανάφερε και άλλα πολλά λάθη που εντόπισε. Χαρακτηριστικά είπε: «Αφού ανέλαβαν την δουλειά και πληρώθηκαν, που να πάρει να την κάνουν σωστά. Δεν μπορεί εμείς να ερχόμαστε και να ψηφίσουμε ανακριβείς αναφορές και λάθη».
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανέβει στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» το τελικό κείμενο του στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε αυτό για κάποιες ημέρες να τεθεί σε διαβούλευση.

3 σχόλια:

  1. Ενα επίσης σημαντικό λάθος που περιγράφεται στο πενταετές πρόγραμμα και δείχνει ότι συντάχθηκε το παρόν πρόγραμμα-πρόταση πρίν απο δύο περίπου χρόνια είναι η αναφορά στην ύπαρξη τεσσάρων παιδικών σταθμών ενώ λειτουργούν τρείς παιδικοί σταθμοί σε σύνολο είκοσι περίπου δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα πολύ σημαντικό λάθος στην περιγραφή του εν λόγω πενταετούς στρατηγικού-επιχειρησιακού προγράμματος Δήμου Ξηρουμέρου 2016-2020
    είναι κατά την άποψή μου και θα πρέπει άμεσα να διορθωθεί , η μή αναφορά του προγράμματος οτι βρισκόμαστε εκ φύσεως και είναι πλεονέκτημα για την περιοχή του δήμου μας , δίπλα ακριβώς στο Αχελώο ποταμό και ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για μελλοντικά προγράμματα σημαίνει.
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ περιγράφονται και σωστά αποτυπώνονται στο πενταετές πρόγραμμα
    οι λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου , στο ίδιο κείμενο του προγράμματος
    δέν αναφέρονται γειτονικότερα ανάλογα φυσικά στοιχεία και μεγέθη
    της χωρικής μας ενότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.