Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μάλλον άρχισε να βλέπει λίγο διαφορετικά την καταιγίδα διαρκείας απ' ευθείας αναθέσεων του Δήμου Ξηρομέρου.


Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στο θέμα των ατελείωτων απ' ευθείας αναθέσεων του Δήμου Ξηρομέρου, με τελευταία αναφορά μας εδώ. Σε πάνω από δύο χρόνια που η παρούσα δημοτική αρχή έχει την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, οι απ' ευθείας αναθέσεις αντί να είναι η εξαίρεση, όπως ο νομοθέτης σαφώς ορίζει, έχουν γίνει ο κανόνας (το ίδιο συνέβαινε και πριν).
Τα επίσημα στοιχεία δίνουν σαφέστατη εικόνα γι αυτή τη κατάσταση και είναι διαθέσιμα από το ΔΙΑΥΓΕΙΑ στον καθένα. Πάνω από 2,5 εκατομμύρια € είναι το ύψος των απ' ευθείας αναθέσεων μέχρι τώρα για τον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα. Σχεδόν όλα τα χρήματα που κίνησε ο Δήμος μας για έργα, μελέτες και προμήθειες έγιναν με την μέθοδο της απ' ευθείας ανάθεσης.
Έχουμε ένα Δήμο όπου το επείγον και το απρόβλεπτο γεγονός είναι μόνιμη κατάσταση. Τώρα πως γίνεται να είναι επείγουσα και απρόβλεπτη περίπτωση ότι κάθε Άνοιξη τα χόρτα μεγαλώνουν και πρέπει να κοπούν, ότι τα οχήματα του Δήμου ασφαλίζονται κάθε χρόνο, ότι τα σχολεία ανοίγουν το Σεπτέμβριο, ότι αρχές Φθινοπώρου έχουμε έντονες βροχοπτώσεις και άρα πρέπει να καθαριστούν φρεάτια, ρέματα και χείμαρροι, ότι εν όψει καλοκαιρινής σαιζόν καθαρίζονται παραλίες και χερσαίες ζώνες λιμανιών, ότι εν όψει της αντιπυρικής περιόδου καθαρίζονται οι αντιπυρικές ζώνες, ότι για να λειτουργήσει κάθε χρόνο η ύδρευση και ο ηλεκτροφωτισμός απαιτούνται αναλώσιμα και μην αναφέρουμε άλλα. Τα ξέρετε.
Με πρόσφατες αποφάσεις της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία ασκεί έλεγχο νομιμότητας στις αποφάσεις του Δήμου, ακύρωσε τέσσερις αποφάσεις απ' ευθείας ανάθεσης σε αντίθεση με ότι κατά κόρον έπραττε έως τώρα, με το σκεπτικό των ακυρώσεων των αποφάσεων να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, μιας και για πρώτη φορά μπήκε στην ουσία της εξέτασης της νομιμότητας τους:
«11. Το γεγονός ότι, εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες (στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο) ορίζονται οι ανάγκες που: α) οφείλονται σε γεγονότα απρόβλεπτα για τις ενδιαφερόμενες αναθέτουσες αρχές (θεομηνίες, ανωτέρα βία κλπ) β) δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή µε διαπραγμάτευση διαδικασίες µε δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού γ) οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη (άρθρο 32 παρ. 2γ του Ν.4412/2016). 
12. Το γεγονός ότι, απρόβλεπτες περιστάσεις κατά τη νομολογία είναι τα γεγονότα που δεν μπορούν αντικειμενικά µε βάση τα διδάγματα της ανθρώπινης εμπειρίας και λογικής να προβλεφθούν, είναι δε ανεξάρτητα της βούλησης της αναθέτουσας αρχής και δεν πρέπει να απορρέουν από έλλειψη προγραμματισμού και επιμέλειας της αναθέτουσας αρχής. (Ελ. Συν. Πρ. VI Τµήµ. 91, 105, 171, 200/2007, ΣΤ'  Κλιµ. 205/2007, ΕΑΑΔΗΣΥ 1/2013/30-12-2013). 
13. Επειδή, σύμφωνα με τα ανωτέρω διαπιστώθηκε ότι, η εν λόγω προμήθεια δεν μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση ώστε να ανατεθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1δ του Ν. 3852/2010.»
Δεν ξέρουμε τι οδήγησε την Αποκεντρωμένη να αλλάξει στάση ή αν αυτό ήταν απλά ένα μεμονωμένο γεγονός. Θα φανεί από τι το θα πράξει από εδώ και στο εξής. Πιθανόν και αυτή να έχει θορυβηθεί από το συντριπτικό ποσοστό των απ' ευθείας αναθέσεων του Δήμου Ξηρομέρου, αλλά και από την πρόθεση κάποιων αυτό να μην το αφήσουν να περάσει έτσι και να αναζητήσουν τυχόν νομικές ευθύνες και επιπτώσεις προς ΟΛΟΥΣ όσους έχουν συμμετοχή σε όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΕΥΦΗΜΙΣΜΟ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΑΣ??????
    Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ?
    ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ???
    ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.