Γραφήματα βεβαιωθέντων - εισπραχθέντων και της εισπραξιμότητας εσόδων στην ύδρευση για τον Δήμο Ξηρομέρου τα έτη 2011 - 2016.


Στην πρόσφατη πολύ κατατοπιστική έρευνα - ρεπορτάζ της κα Ελίνας Μακρή, που αναδημοσιεύσαμε στο Blog μας (δείτε εδώ), παρουσιάζονται σε excel απολογιστικοί πίνακες εσόδων - εξόδων στον τομέα της ύδρευσης (δείτε εδώ).
Εμείς απομονώσαμε τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Ξηρομέρου και σας παρουσιάζουμε δύο γραφήματα της διακύμανσης των βεβαιωθέντων - εισπραχθέντων και της εισπραξιμότητας των εσόδων στην ύδρευση για τον Δήμο Ξηρομέρου τα έτη 2011 - 2016.


Σημείωση: Το έτος 2014, την διοίκηση του Δήμου Ξηρομέρου τους 4 τελευταίους μήνες, είχε ο κ. Γαλούνης.

Παρατηρώντας την εισπραξιμότητα των τελών ύδρευσης ανά έτος και τη συνολική μέση εισπραξιμότητα για τα 7 έτη, η οποία είναι στο 39,39%, εύκολα συμπεραίνουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αποτελεσματική είσπραξη των τελών ύδρευσης στον Δήμο Ξηρομέρου.

Προσωπική μας γνώμη είναι ότι η χαμηλή εισπραξιμότητα οφείλεται:
  • Στην οικονομική κρίση και στη πραγματική αδυναμία δημοτών να ανταποκριθούν.
  • Στη διαχρονική πελατειακή σχέση μεταξύ αιρετών και δημοτών για λόγους ψηφοθηρικούς, ώστε να μην πληρώνουν, μη έχοντας καμία επίπτωση και πολλές φορές με διαγραφή τελών. Όλο αυτό έχει καλλιεργήσει μία λάθος νοοτροπία στους δημότες ότι δεν μας νοιάζει και αδιαφορούμε να πληρώσουμε τα τέλη ύδρευσης. Με τη ψήφο ή με την υποψηφιότητα στις εκλογές θα μας τα σβήσουν, δεν θα μας κόψουν το νερό, δεν θα τα στείλουν στην εφορία.
  • Στην μη ύπαρξη σταθερού μηχανισμού είσπραξης και εφαρμογής του κανονισμού ύδρευσης. Στους πόσους απλήρωτους λογαριασμούς πάνε ειδοποιητήρια στο δημότη; Στους πόσους απλήρωτους λογαριασμούς κόβεται η παροχή; Εφαρμόζονται αυτά; Δεν νομίζουμε.
  • Στην κατά ουσία κατάργηση της ανταποδοτικότητας η οποία περιλαμβάνει: α) Τη σωστή παροχή της υπηρεσίας και β) το κομμάτι του εύλογου και δίκαιου τιμήματος. Σήμερα η υπηρεσία παρέχεται σωστά; Εγώ σαν κάτοικος του Μύτικα που μπορώ να δω τις μετρήσεις καταλληλότητας του νερού του Μύτικα; Το ίδιο ο κάτοικος της Κανδήλας, των Φυτειών, της Μπαμπίνης, των Βλυζιανών και της κάθε Τοπικής Κοινότητας. Δεν υποχρεούται ο Δήμος με αυτά που εισπράττει ως ανταποδοτικά από τους δημότες να κάνει και έλεγχο της καταλληλότητας του νερού; Προκαλούμε λοιπόν κάθε υπεύθυνο να μας δείξει τις μετρήσεις των προηγούμενων ετών για ΟΛΕΣ τις Τ.Κ. του Δήμου. Γιατί δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου; Η απάντηση είναι απλή. Δεν γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετρήσεις σε ΟΛΕΣ τις Τ.Κ. και για ΟΛΑ τα έτη, παρά αποσπασματικά και όπου μας ζορίζουν. Επίσης το εύλογο και δίκαιο τίμημα καταπατάτε όταν γι αυτούς που δεν πληρώνουν και γι αυτούς που έχουν παράνομη παροχή, με την ανοχή του Δήμου, επιβαρύνονται οι συνεπείς δημότες επιπλέον, ώστε να υπάρχει ισοσκέλιση εσόδων - εξόδων που απαιτεί ο νόμος. Άρα αυτό το απλοϊκό που είπε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην Αντιδήμαρχος Φυτειών (κ. Βραχάς), ότι αφού σας στέλνουμε νερό στη βρύση έχουμε ανταποδοτικότητα, δεν είναι αληθές.
  • Στην μη χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής απομακρυσμένα με χρήση internet banking ή και ακόμα δημιουργίας εφαρμογών για κινητά και tablet, ώστε να πληρώνονται τα τέλη ύδρευσης αλλά και τα υπόλοιπα τέλη. Όταν κάποιος σήμερα πρέπει να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο του και να χάσει αρκετό χρόνο ώστε να πληρώσει, αυτός είναι άλλος ένας παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες να μην πάει ποτέ να πληρώσει.
  • Στην οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν είναι η πρέπουσα και αυτό το γνωρίζουν ΟΛΟΙ. Όταν η Δημοτική Αρχή σπαταλά τα χρήματα, για να μην πούμε κάτι χειρότερο, πολλοί δημότες σε αντίδραση επιλέγουν να μην πληρώνουν, γιατί νιώθουν ότι δεν σέβονται οι διοικούντες τα χρήματα τους.
Κατά την γνώμη μας, από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ξηρομέρου θεωρεί ότι η μη εισπραξιμότητα οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση και στη κακή νοοτροπία των δημοτών και παραβλέπει όλα τα υπόλοιπα, άρα δεν έχει κατανοήσει ορθά γιατί υπάρχει το πρόβλημα, γι αυτό και δεν μπορεί να το λύσει.

2 σχόλια:

  1. Γι' αυτους εκει στο δημο όλα αυτα τα χρήσιμα στοιχεια περνούν στις οθόνες τους απαρατήρητα.
    αυτους τους ενδιαφερει ενα και μονο ένα :
    Πώς θα καλοπεράσουν την πενταετια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η απαντηση σε αυτο που ζητατε απο καθε υπευθυνο να σας δειξει τις μετρησεις για ολα τα χωρια για ολα τα ετη ειναι :

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

    Μεμονωμενες σκορπιες μετρησεις υπαρχουν μονο γιατι η δημοτικη αρχη δεν εχει και ποτε δεν ειχε καποιο συγκεκριμενο προγραμμα μετρησεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.