Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πεδίο δόξης λαμπρό για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.


Εκ της Διευθύνσεως του Blog.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εδώ και καιρό κυοφορείται στο Υπουργείο Εσωτερικών με συζητήσεις και διαβουλεύσεις.
Η συζήτηση βέβαια έχει επικεντρωθεί κυρίως στο εκλογικό σύστημα και δευτερευόντως στα άλλα θέματα, με την ΚΕΔΕ για άλλη μία φορά να δείχνει κατά την προσωπική μας γνώμη, με τις προτάσεις που κομίζει, ότι αποτελεί τροχοπέδη για κάθε μεταρρύθμιση - αλλαγή και δυστυχώς, με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε, ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει καταφέρει να σύρει και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία με μεγάλες ελπίδες πραγματοποίησης ουσιαστικών αλλαγών ξεκίνησε, και την βλέπουμε σήμερα να καταλήγει συμβιβασμένη και να κάθεται στα αυγά της.
Πλέον πολύ καθαρά διαπιστώνουμε, απουσία τόλμης και θάρρους, από έναν Υπουργό, τον κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, που προσωπικά περιμέναμε πολλά.
Η συσσωρευμένη εμπειρία λειτουργίας των 911 Καποδιστριακών Δήμων και μετέπειτα των 325 Καλλικρατικών Δήμων, έχει δείξει πολλά για τις παθογένειες του συστήματος, το οποίο είναι προβληματικό στην λειτουργία του και κατά την γνώμη μας αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι ανέξοδες και θα ελευθερώσουν υγιείς δυνάμεις, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πραγματικός μοχλός τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και όχι να παραμείνει ως είναι σήμερα κατά κύριο λόγο, θερμοκήπιο μιζέριας, μικροπολιτικής, παρασιτισμού, μικρορουσφετιών και όλα τα κακά της μοίρας μας (υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις), κάτι που καταδεικνύουν επί σειρά ετών, όλες οι επίσημες εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που φέρνουν πρώτους με διαφορά τους Δήμους σε θέματα διαφθοράς.
Ας κομίσουμε λοιπόν και εμείς στο δημόσιο διάλογο κάποιες λίγες προτάσεις μας σε κεντρικά ζητήματα:
  • Εκλογικό σύστημα: Θεωρούμε ότι κακώς έχουμε εγκλωβιστεί σε μία συζήτηση ανάμεσα σε απλή, σύνθετη ή ενισχυμένη αναλογική. Το εκλογικό σύστημα που πρέπει να εφαρμοστεί κατά την γνώμη μας, είναι αυτό που θα δίνει στον πολίτη τους περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και θα αποτινάξει επιτέλους από τους ώμους των πολιτών, τα «βάρη» και τις «υποχρεώσεις», που αντί για πραγματικό ψηφοφόρο, τον έχουν μετατρέψει, ακούσια ή εκούσια, σε πελάτη. Αυτό είναι το σύστημα των δύο ξεχωριστών και ανεξάρτητων μεταξύ τους ψηφοδελτίων. Ένα υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων και ένα υποψήφιων Δημάρχων. Θα υπάρχουν παρατάξεις με πρόγραμμα κανονικά, αλλά ο πολίτης θα μπορεί ελεύθερα να επιλέγει αυτούς που θέλει, τους άριστους κατά αυτόν, και αυτοί με τους περισσότερους ψήφους θα εκλέγονται. Μόνος περιορισμός η αναλογική γεωγραφική εκπροσώπηση των Δημοτικών Ενοτήτων. Ενστάσεις για θεσμοθέτηση ακυβερνησίας στους Δήμους, τις θεωρούμε γελοίες και εκ του πονηρού.
  • Θητεία: Τετραετής και σίγουρα με περιορισμό στις δύο συνεχόμενες θητείες, γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι όταν ασκείς εξουσία επί συνεχόμενα συναπτά έτη, επέρχεται φυσιολογικά φθορά και αναποτελεσματικότητα. Βέβαια αυτό θα αδικήσει κάποιους που αποτελούν φωτεινή εξαίρεση, αλλά σε ένα γενικότερο πεδίο θα ωφελήσει, γιατί αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
  • Έλεγχος νομιμότητας: Ίδρυση σώματος 325 ελεγκτών νομιμότητας, ένας για κάθε Δήμο, υπαλλήλων με υψηλά προσόντα και πολύ υψηλά αμειβομένων, οι οποίοι αυτοδίκαια θα γίνονται μέλη των Οικονομικών Επιτροπών και θα αναλαμβάνουν να υπηρετούν σε ένα Δήμο για 2 μόνο χρόνια και κατόπιν θα αλλάζουν υποχρεωτικά Δήμο. Σκοπός τους να ελέγχουν, εκτός από το τυπικό της νομιμότητας στη λήψη των αποφάσεων, να κάνουν επιπρόσθετα έλεγχο σκοπιμότητας με εκτίμηση καταστάσεων και περιστατικών, γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό. Γνώμη μας είναι ότι σήμερα στους Δήμους, η διαφθορά είναι θεσμοθετημένη νομότυπα και δυστυχώς όλοι το ξέρουν και κανείς δεν κάνει τίποτα. Ουσιαστικός έλεγχος νομιμότητας σήμερα στους Δήμους δεν υφίσταται και ας μην κοροϊδεύουμε όλοι τους εαυτούς μας.
  • Χωροταξικό Δήμων: Πολύ δύσκολο θέμα, αλλά κατά την γνώμη μας πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις σε αρκετές περιπτώσεις, όπου έχουν συμβεί πράγματα αυταπόδεικτα μη λειτουργικά. Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ανοίξει από το Υπουργείο με προσοχή, και με πραγματικά τεχνοκρατικά στοιχεία να γίνουν οι παρεμβάσεις - διορθώσεις στις περιπτώσεις που απαιτείται.
  • Πρόταση μομφής για αλλαγή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων: Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να χάνει τη δεδηλωμένη και ο Δήμαρχος στην Ελλάδα να πέφτει μόνο από το Θεό. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να εκπίπτει ο Δήμαρχος, αλλά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, βεβαίως με αρκετά αυξημένη πλειοψηφία που θα οριστεί, και έτσι θα εκλείψουν τα φαινόμενα κάποιων αλαζόνων Δημάρχων, που νιώθουν πως ότι και αν συμβεί, ότι και αν κάνουν, η καρέκλα τους ανήκει ως την λήξη της θητείας τους και επίσης να μπορούν να τιμωρούνται κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όταν αυτοί υποπίπτουν σε βαριά παραπτώματα.
Υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα για τα οποία έχουμε προτάσεις. Χρηματοδότηση Δήμων, λειτουργία Τοπικών Συμβουλίων, λειτουργία Επιτροπών Διαβούλευσης Πολιτών, λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου και Επιτροπών, στελέχωση Δήμων με Επιστημονικό Προσωπικό και Εργατικό Προσωπικό, ενίσχυση Δήμων με Μηχανολογικό Εξοπλισμό, δημόσια λογοδοσία με ανοικτά όλα τα έγγραφα, δημόσιες συνεδριάσεις με μετάδοση τους υποχρεωτικά στο διαδίκτυο κ.α., δεν θα επεκταθούμε όμως αναλύοντας τις με λεπτομέρεια, γιατί σκοπός μας δεν είναι να σας κουράσουμε.

3 σχόλια:

  1. Προσυπογραφω μπλοκερ. Το αποστημα των δημων πρεπει να σπασει και να γινει πραγματικος ελεγχος νομιμοτητας.
    Τοτε θα λυθει και το προβλημα της χρηματοδοτησης γιατι σημερα τα χρηματα πανε σε τσεπες παρασιτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε αναγνώστη, μην γενικεύεις και μην ισοπεδώνεις, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι και έτσι. Υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαιρετικά παραδείγματα ανθρώπων σοβαρών και με πολύ σημαντικό έργο. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διοικείς έναν Δήμο, ειδικά με τις σημερινές συνθήκες.
    Σου απαντάμε, γιατί δεν θέλουμε να περάσει μέσα από το Blog μας αυτή η ισοπέδωση και η γενίκευση, που την θεωρούμε ένα είδος φασισμού.
    Σίγουρα οι Δήμοι είναι πρωταθλητές στη διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με επακόλουθο πολλοί οικονομικοί πόροι να χάνονται σε άλλες διαδρομές.
    Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη διαπίστωση. Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν και γνώμη μας είναι ότι ότι πρέπει να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι μερεμέτια.

    ΦΙΛΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο το χτισιμο απ την αρχη του οικοδομιματος που ευαγγελιζοσουν συντροφε πανο σκουρλετη καταληγεις να αλλαξεις μονο κουρτινες.
    Θελει αρετη και τολμη η μεταρυθμιση στους ΟΤΑ.
    ΣΠΑΣΕ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.