Η πρόκληση της τουριστικής ανάπτυξης…


Άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Καρπέτα.
Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης
και Επιχειρηματικότητας.

Η δημιουργία ενός τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή μας ήταν ένα διαχρονικό στοίχημα, με στόχο πάντα την ανέλιξη της Δυτικής Ελλάδας. Οι δυστοκίες της εποχής, σίγουρα, δεν αποτελούν και το πλέον πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργηθούν κατάλληλες συνθήκες. Ωστόσο ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής μας, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην σύνθεση του αναπτυξιακού, τουριστικού και πολιτιστικού μας κρίκου με το μέλλον. Ένα μέλλον, που πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ένα μέλλον που πρέπει να έχει άξονα τις συνεργασίες και την ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων.
Τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για την περιοχή μας είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στο Λιμάνι της Πάτρας είχαμε υπέρβαση των προσδοκιών ως προς την επιβατική κίνηση αφού είχαμε συνολική άνοδο της τάξης του 12%. Αντίστοιχη, ή και καλύτερη απόδοση έχουν σημειώσει και τα δύο αεροδρόμια που βρίσκονται στην ΠΔΕ. Ειδικότερα, το Αεροδρόμιο στο Άκτιο σημείωσε μέση αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 21,2% σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη. Από την άλλη πλευρά, στο Αεροδρόμιο Αράξου οι αφίξεις επιβατών μέχρι σήμερα σημείωσαν αύξηση 20%. Στο δε λιμάνι του Κατακόλου η επιβατική κίνηση της κρουαζιέρας φέτος σημείωσε αύξηση άνω του 15%, σε σχέση με πέρυσι.
Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να χτίσουμε ένα σταθερό τουριστικό ρεύμα για την περιοχή μας,  με την προϋπόθεση πάντα της συνεργασίας και της συνεννόησης, προκειμένου να ενώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις του τόπου μας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει πλούσιους τουριστικούς πόρους και σημαντικό δυναμικό περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης.
Προς αυτό το σκοπό έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα δράσεων τουριστικής προβολής εξελίσσεται και στοχεύει στο να καταστεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ένας διακριτός τουριστικός προορισμός, με ταυτόχρονη αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας της περιοχής.
Φιλοδοξούμε λοιπόν να κάνουμε, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, κομβικό σημείο αναφοράς, εκμεταλλευόμενοι το πλούσιο ανάγλυφο, της φυσικές της αντιθέσεις, τα επώνυμα τοπικά προϊόντα και την πολιτιστική της κληρονομιά και αξιοποιώντας τους προορισμούς – σύμβολα της περιοχής μας, την αρχαία Ολυμπία, παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς - UNESCO και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, σύμβολο του σύγχρονου πολιτισμού της αρχιτεκτονικής και της ανθρώπινης δύναμης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σύγχρονες προκλήσεις μας κινητοποιούν, μας ενεργοποιούν και μας δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της συνεργατικής ευθύνης. Γιατί, σε πείσμα των καιρών, εν μέσω διαίρεσης, άρνησης, έλλειψης οραμάτων και της συλλήβδην απόρριψης, λειτουργούμε αντίστροφα. Διαμορφώνουμε κοινωνικές συμμαχίες, αναζητούμε αρωγούς, διαθέτουμε συγκεκριμένη στοχοθεσία και πλάνο. Σε μια εποχή που είναι ο καθένας μόνος του, εμείς νιώθουμε την ανάγκη να πορευόμαστε μαζί, και γι’ αυτό σήμερα δρέπουμε τους πρώτους καρπούς ενός ομαδικού εγχειρήματος.
Άλλωστε οι πολύπλευρες δράσεις μας είχαν ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα. Την απονομή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας του τίτλου «Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας», που κατέκτησε η Πάτρα, καθώς η Περιφέρεια έλαβε μέρος στο πρόγραμμα «EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE» (EDEN) – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ», της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση που πετύχαμε, η οποία όχι μονό υπογραμμίζει τη δυναμική της περιοχής μας ως τουριστικό προορισμό και δικαιώνει τις επιλογές μας, αλλά και η οποία μας διασφαλίζει περαιτέρω σημαντική διεθνή προβολή, αφού η Πάτρα θα περιλαμβάνεται σε όλες τις δράσεις προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε πείσμα των καιρών, εμείς θα συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε πως η επιτυχία έρχεται όταν λειτουργείς και σκέπτεσαι με εξωστρέφεια και όχι όταν περιχαρακώνεσαι…

1 σχόλιο:

  1. Η σύνδεση της περιοχής μας με το διαρκώς αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο του Ακτίου με δρόμο καλύτερο και ασφαλέστερο, θα υποβοηθήσει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επεκτείνεται σταδιακά και η τουριστική σεζόν όπου είναι και το κυρίως ζητοϋμενο για τον τομέα-τουρισμός της περιοχής μας.
    κάτοικος Αλυζίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.