Έξυπνες πόλεις. Η πρόκληση του 21ου αιώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Τι είναι Έξυπνες Πόλεις;
Η ιδέα της «Έξυπνης Πόλης» δεν είναι στατική… και δεν έχει έναν ορισμό! Είναι μια διαδικασία ή καλύτερα μία σειρά διαδικασιών, με τις οποίες οι πόλεις γίνονται πιο «βιώσιμές» και «ανθεκτικές» και με αυτόν τον τρόπο ικανές να ανταποκριθούν πιο γρήγορα στις νέες «προκλήσεις».
Στις Έξυπνες Πόλεις, οι ψηφιακές τεχνολογίες αξιοποιούνται και μεταφράζονται σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, την καλύτερη χρήση των πόρων και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Περιλαμβάνει μία πιο διαδραστική – και με μεγαλύτερη απόκριση διοίκηση της πόλης.
Απώτερος σκοπός μιας «Έξυπνης Πόλης», είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι Προκλήσεις.
Σήμερα, οι κοινωνίες μετασχηματίζονται με γρήγορους ρυθμούς χάρη στις αλλαγές που επιφέρει η τεχνολογική ανάπτυξη. Οι νέες τάσεις, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε πιο γρήγορα από ποτέ, καθώς επίσης επιφέρουν αλλαγές στην αγοράς εργασίας και την ευρύτερη οικονομία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που πραγματοποιούνται… η πρόκληση για τους Τοπικούς Φορείς διακυβέρνησης (ΟΤΑ, Περιφέρειες), αλλά και για τις επιχειρήσεις, είναι η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, τόσο προς τους πολίτες, όσο και στη χρήση αυτών στις εσωτερικές διαδικασίες τους.

Οι Λύσεις.
Η ανάγκη για βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, φέρνει τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλο και πιο κοντά στον «ρόλο» τους…, να αφουγκράζονται και να επιλύουν τα προβλήματα των πολιτών, καθώς και να αποτελούν φορείς «Τοπικής Ανάπτυξης».


Έξυπνη Πόλη… σημαίνει ενημερωμένοι πολίτες!
Η «συνεργασία» με τους πολίτες ξεκινάει με την διαδικασία της ενημέρωσης τους για τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο Δήμος τους, τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή τους, χρηστικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες και τις δομές, τους δημοτικούς χώρους αναψυχής (πάρκα, χώροι πρασίνου), τις υποδομές, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα προβλήματα που επιλύθηκαν στη γειτονιά τους …
Μία τέτοια Λύση είναι η δημιουργία μίας διαδικτυακής «Δημοτικής Χαρτογραφικής Πύλης» (City Map Portal), μέσα από την οποία όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στους πολίτες συγκεντρωμένη πάνω σε ένα χάρτη. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες μπορούν να πληροφορούνται για τις δυνατότητες που τους προσφέρει η πόλη τους και τι συμβαίνει στη γειτονιά τους άμεσα, εύκολα και απλά από ένα και μόνο «σημείο» όπως είναι ένας χάρτης.


Δείτε ένα παράδειγμα.... κάντε κλικ εδώ

Έξυπνη Πόλη… καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση του Περιβάλλοντος.
Η μείωση των περιβαλλοντικών πιέσεων στις σύγχρονες πόλεις απαιτεί τη συνεργασία και την ενημέρωση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχή τους, καθώς και την «ενσωμάτωση» τους στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. H ανεπαρκής διάχυση της πληροφορίας μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, καθώς και η μη διαρκής Ενημέρωση και Ενσωμάτωση της Πληροφορίας σε ένα και μόνο Σύστημα, αποτελούν τα συνήθη «προβλήματα» στη διαχείριση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των έργων και των δραστηριοτήτων. Μια δυναμική λύση είναι η άμεση συνεργασία πάνω σε ένα χάρτη, ακόμα και σε πραγματικό χρόνο.

Έξυπνη Πόλη… αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποδομών και έργων.
Η Γεωχωρική τεχνολογία αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο στα χέρια των Τοπικών Φορέων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποδομών τους και των περιουσιακών στοιχείων τους. Η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών ενός οργανισμού πάνω σε χάρτη και η διαμοίραση της πληροφορίας μεταξύ αυτών, αλλά και εξωτερικών συνεργατών συμβάλει στην αρτιότερη διαχείριση, αλλά και στη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, η διαχείριση και η παρακολούθηση του οδικού δικτύου, των νέων έργων, των χώρων αναψυχής και άθλησης, του ηλεκτροφωτισμού, των απορριμμάτων, των χώρων πρασίνου και πάρκων αποτελούν δράσεις των τοπικών φορέων και η αποτελεσματικότερη υλοποίηση τους συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Έξυπνη Πόλη… βιώσιμες και απλές λύσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού.
Η διαχείριση και η παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού, αποτελεί ένα από τα φλέγοντα θέματα στις μέρες μας. Η διαχείριση ξεκινάει με την καταγραφή (θέσης και περιγραφικών δεδομένων) των θέσεων υδροληψίας και των υποδομών ύδρευσης και άρδευσης, καθώς επίσης περιλαμβάνει και την ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής. Η ενσωμάτωση της γεωχωρικής πληροφορίας κρίνεται απαραίτητη σε τέτοιες δράσεις και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Συνοψίζοντας.
Η έννοια της «Έξυπνης Πόλης» δεν είναι στατική – είναι μία δυναμική και διαρκής εξέλιξη διαφόρων διαδικασιών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, μέσα από την ενσωμάτωση και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.
Οι «Έξυπνες Πόλεις» θέλουν… ΑΠΛΕΣ, ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΦΙΚΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.