Προς αναθεώρηση το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών της ΚΥΑ 31722/4.11.2011.

Η δραστηριότητα των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ορίζεται από το Ειδικό Χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες. ΚΥΑ 31722/4.11.2011 (ΦΕΚ 2505/4.11.2011).
Κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ που αφορά τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στα πλαίσια της εναρμόνισης του νομικού πλαισίου της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/89/ΕΕ.
Δυστυχώς στην χώρα μας, πολλά χρόνια τώρα προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε χωροταξικά σχέδια σε επίπεδο Τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό με τα Ειδικά Χωροταξικά (για τουρισμό, για παράκτια ζώνη, για ιχθυοκαλλιέργειες κλπ), χωρίς να τα έχουμε καταφέρει σε αυτόν τον τομέα πολύ καλά, με επικαλύψεις, με προχειρότητες, με αστοχίες, με παραβλέψεις και με πολιτικές παρεμβάσεις.
Σήμερα φαίνεται ότι έφτασε η ώρα, όσον αφορά το κομμάτι της θάλασσας, να γίνει επιτέλους μία σοβαρή προσπάθεια, που θα οργανώσει τους τρόπους και τους τόπους που θα ασκούνται οι δραστηριότητες στις θάλασσες μας.
Στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που θα πρέπει να αποκτήσουμε έως τις 31 Μαρτίου του 2021, θα περιλαμβάνονται οι τομείς:
  • Υδατοκαλλιέργειας (ουσιαστικά αναθεωρείται το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες της ΚΥΑ 31722/4.11.2011).
  • Αλιείας.
  • Περιοχές στρατιωτικών ασκήσεων.
  • Υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά.
  • Τουριστικές εγκαταστάσεις υποδομών (Λιμάνια, μαρίνες κλπ).
  • Θαλάσσιες οδοί μεταφοράς.
  • Εγκαταστάσεις υποδομών και έρευνας.
  • Θαλάσσια καλώδια μεταφοράς.
  • Περιοχές εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Προστατευόμενες περιοχές.
Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ.

1 σχόλιο:

  1. Ποιός στ' αλήθεια πιστεύει ότι το Ελληνικό Κράτος είναι ικανό να διαχειριστεί προς το ΣΥΝΟΛΙΚΟ κοινωνικό όφελος έναν τέτοιο σχεδιασμό? Η ιστορία με έχει κάνει να υποψιάζομαι ότι η πρώτη επιτροπή θα συσταθεί περίπου το Σεπτέμβριο του 2020 (κάνα εξάμηνο πριν τη λήξη). Πάντα το ίδιο γίνοταν και τώρα το ίδιο γίνεται? Και πάντα το ίδιο θα γίνεται. Είναι θέμα DNA. Το ίδιο δεν έγινε και πρόσφατα με τη φέτα? Χάθηκαν 6 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση και τη διαφήμιση της Ελληνικής φέτας σε αγορές (Καναδάς, ΗΠΑ κλπ) που δεν μπορούσε η Ευρωπαίκή Ένωση να συνάψει συμφωνίες για την προώθηση του προϊόντος (και άλλων, όχι μόνο της φέτας). Και τι έκαναν στην ΕΕ? Έδωσαν λεφτά απευθείας στα Κράτη για την προώθηση της φέτας. Καταληκτική ημερομηνία η 13/5. Και τι κατάφεραν? Να χάσουν την προθεσμία. Τόσο ικανοί είμαστε. Γι αυτό σου λέω. Ποιός αλήθεια ελπίζει ότι το Ελληνικό Κράτος είναι ικανό να διαχειριστεί όλο αυτό το έργο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.