Στην Αγιά - Τριάδα στον Μύτικα (φωτογραφίες και βίντεο).


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.

Εορτή του Αγίου Πνεύματος και φέτος στο γραφικό ναΐδριο της Αγίας Τριάδας στον Βούλκο. Κατά την ημέρα αυτή, σύμφωνα με το Συναξάριο, «αυτό το Πανάγιον και Ζωοποιόν και Παντοδύναμον εορτάζομεν Πνεύμα, τον ένα της Τριάδος Θεόν, το ομότιμον και ομοούσιον και ομόδοξον τω Πατρί και τω Υιώ».
Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά οι πιστοί προσήλθαν από νωρίς το πρωί στην Αγιά -Τριάδα. Φροντισμένος ο χώρος πέριξ του ναΐσκου. Από τις προηγούμενες ημέρες ο Μήτσος Παπανικόλας (Γιαμάς) καθάρισε και ασβέστωσε τους χώρους.Ο επίτροπος Νώντας, παρά τα χρόνια που τον βαραίνουν, φρόντισε τα του ναού.Ο παπά - Γιώργης «λάμποντας και φωτοβολώντας» ως λειτουργός του Υψίστου, στόμα του Χριστού και σημάδι της παρουσίας του Θεού, τέλεσε την Θεία Λειτουργία.
Οι ιεροψάλτες Νίκος Μπάκας, Αλέκος της Πέτρινας και Γιώργος ο Δικηγόρος, με τις ψαλμωδίες τους απέδωσαν με θαυμαστό τρόπο τα τροπάρια, αντίφωνα, αναγνώσματα και τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας.
Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού αποτελεί την ολοκλήρωση του έργου της σωτηρίας. Όλα όσα έκανε ο Κύριος για τη λύτρωση του ανθρώπου, ολοκληρώθηκαν με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο φωτίζει τον άνθρωπο, τον οδηγεί στην αλήθεια, τελεί τα Μυστήρια και αγιάζει τους πιστούς.
Το Πνεύμα το Άγιον είναι η ψυχή, η ζωή, η δύναμη της Εκκλησίας. Στο Άγιον Πνεύμα οφείλεται η αγιότης και η ενότης της Εκκλησίας και όλα τα χαρίσματα της.
Καμία άλλη δωρεά του ουρανού προς τη γη, δεν είναι τόσο μεγάλη και σπουδαία, όσο η δωρεά του Αγίου Πνεύματος, που εκόσμησε με πλούτο χαρισμάτων το ανθρώπινο γένος. Από το Πνεύμα το Άγιον πηγάζουν η πίστη, οι θεσμοί και η θεολογία της Εκκλησίας. Αυτό θέλει να μας τονίσει και ο υμνογράφος όταν λέγει:

«Πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Άγιον,
βρύει προφητείας, ιερέας τελειοί,
αγραμμάτους σοφίαν εδίδαξεν,
αλιείς θεολόγους ανέδειξεν,
όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας.
Ομοούσιε και Ομόθρονε τω Πατρί και τω υιώ,
Παράκλητε, δόξα σοι».

Κατά τη διάρκεια της λιτανείας κορασίδες με παραδοσιακές στολές (οι δυο Παναγιώτες, η Θεοφίλη και η Ελένη), κρατώντας κάνιστρα με ροδοπέταλα, πλαισίωναν την εικόνα της Αγίας Τριάδας. Ο παπά - Γιώργης έρανε την εικόνα ως ένδειξη τιμής στην Ομοούσιον και Αδιαίρετον Αγία Τριάδα.
Μετά το πέρας ο Σύλλογος Γυναικών Μύτικα, με περισσή φροντίδα μοίρασε γλυκίσματα στους πιστούς, οι οποίοι παρέλαβαν και άρτο από τις αρτοκλασίες των συγχωριανών μας.
Ας ζήσουμε έντονα τον πλούτο των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος, να αισθανόμαστε την πνοή του, να μας καθοδηγεί σε κάθε βήμα μας, σε κάθε εκδήλωσή μας και σε κάθε κίνησή μας!
Και του χρόνου!!!


1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό άρθρο, εύληπτο, γλαφυρό, αποπνέει όχι μόνο την αγάπη για τον Μύτικα αλλά και για όλη την Ελλάδα και τις ομορφιές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.