Η δική μας γνώμη για το θέμα του βιολογικού Κανδήλας, Μύτικα και Βάρνακα.


Θέλουμε να πούμε, αφού περάσαν αρκετές ημέρες από τις 27 Απριλίου που βγήκε το θέμα με τον βιολογικό Κανδήλας, Μύτικα και Βάρνακα και αφού συνομιλήσαμε τηλεφωνικά και δια ζώσης με αρκετούς που έχουν ασχοληθεί ή ασχολούνται με το θέμα ότι:
1. Τέτοιου είδους έργα έχουν μεγάλη χρονική καθυστέρηση ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις τους, μελέτη, χρηματοδότηση, εκτέλεση και κυρίως έναρξη λειτουργίας. Κοντινό μας παράδειγμα ο Αστακός. Μην περιμένετε λοιπόν λειτουργούντα βιολογικό καθαρισμό στην περιοχή μας σε λιγότερο από δέκα χρόνια, για να λέμε αλήθειες.
2. Για τα συγκεκριμένα έργα ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν έχει βγει ακόμα η δράση (δεν το γνωρίζουμε αυτό) και όταν θα βγει η δράση, εκεί κανονικά θα ληφθούν υπ' όψη οι τάξεις μεγέθους των προτάσεων, φυσικά η ωριμότητα των μελετών και πιθανόν και η πολιτική βούληση.
3. Από άποψη μελετών, το έργο του βιολογικού Κανδήλας, Μύτικα και Βάρνακα είναι ώριμο, εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ το 2012, το οποίο αφότου έληξε, ως έργο γέφυρα είναι υποψήφιο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Έχει πάρει  έγκριση περιβαλλοντικών όρων κανονικά και δεν εμπίπτει στην κατηγορία της μη επιλεξιμότητας εξ αιτίας του ότι αφορά κάτω τους 2.000 κατοίκους, όπως πολύ λανθασμένα ανάφερε ο κ. Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27.4.2018.
Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Τουναντίον προκύπτει το ακριβώς αντίθετο από το επίσημο έγγραφο της έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που πήρε το έργο από την Αποκεντρωμένη στις 25.5.2015 (δείτε εδώ) και απορούμε που το βρήκε ο κ. Δήμαρχος αυτό, ότι αφορά εμάς, αυτό το ας πούμε κώλυμα.
Δεν ξέρουμε και περιμένουμε σε αυτό το σημείο απαντήσεις και διευκρινήσεις εκ μέρους του.

Το επίμαχο κομμάτι με το θέμα των κατοίκων, από το επίσημο έγγραφο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου του βιολογικού Κανδήλας, Μύτικα και Βάρνακα.
* 5. Εμείς εκτιμούμε ότι με μία σοβαρή προσπάθεια του Δήμου Ξηρομέρου, ανάλογη αυτής που έγινε για το τμήμα του εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Αστακού και αυτής που έγινε για το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Μύτικα, αφού πριν είχαμε πάρει το πρώτο σοκ με την απόρριψη, θα έχουμε καλό αποτέλεσμα.
Η σοβαρή προσπάθεια απαιτεί κινήσεις σε όλα τα επίπεδα και το λεγόμενο συνεχές σπρώξιμο και αυτά τα ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς ο κ. Δήμαρχος.
Τα ίδια είχαμε πει και για την περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα και όπως θυμάστε έτσι ακριβώς έγινε και τώρα σε λίγες ημέρες θα έχουμε με το καλό και την δημοπράτηση του.

* Το πιο καθοριστικό κατά την γνώμη μας για την επιτυχή κατάληξη.

3 σχόλια:

  1. εν ολιγοις πολιτική βουληση χρειαζεται να ενταχθει και αυτο εργο στο ΕΣΠΑ 14-20
    διαφορετικα θα γινει μετα απο 10 εως 100 χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ όμως θα ήθελα μια εξήγηση πως και γιατί το έργο, μέσα σε 2,5 χρόνια από την ένταξή του μέχρι τη λήξη του ΕΣΠΑ 2008 - 2014, δεν ξεκίνησε; Αν είχε ξεκινήσει, δεν θα είχε απενταχθεί ώστε σήμερα να είναι εκ νέου υποψήφιο για ένταξη, αλλά ενταγμένο και κανονικά χρηματοδοτούμενο. Υπενθυμίζω δε ότι βρισκόμαστε στο μέσον, σχεδόν, του 2018 και σε 2,5 χρόνια λήγει και το τρέχον ΕΣΠΑ. Οπότε; Τα συμπεράσματα δικά σας!
    Ας μας προσκομίσει κάποιος να δούμε τη σχετική, με τις ενέργειες που έγιναν και τις αποφάσεις που λήφθηκαν, αλληλογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ κ. Λύτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.