Λιοτρίβι μιας άλλης εποχής.


Πηγή: Facebook
Του Χρήστου Μουρκούση.

Γλυκό μεσημέρι σε όλους!!!..... Κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, η μηχανή του "Κολάρμπου" στον Μύτικα. Ήταν το Λιοτρίβι μιας άλλης εποχής, όπου βασικός μηχανισμός ήταν οι μυλόπετρες που κυλίονταν κυκλικά, πάνω σε επίπεδη επιφάνεια και άλεθαν τις ελιές μέσα σε κλειστό χώρο που ονομάζονταν Κόθρος.
Η κίνηση περιστροφής των πετρών γίνονταν με γαϊδούρια ή άλογα και όταν ο πολτός ήταν έτοιμος, μεταφερόταν σε ειδικά σακιά που λέγονταν τσόλια, αυτά τοποθετούνταν σε πιεστήριο με κοχλία, κοινώς "βίδα" (απεικονίζεται στην φωτογραφία που τράβηξα και ανέβασα για σας), όπου τα πίεζε η βίδα που περιστρεφόταν χειρωνακτικά, και έτσι έβγαινε το λάδι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.