Επιτέλους ανατέθηκε η μελέτη καθορισμού της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Μύτικα.


Ένα θετικό νέο έχουμε να σας ανακοινώσουμε σήμερα. Επιτέλους μετά από καθυστέρηση 3,5 χρόνων περίπου, το Λιμενικό Ταμείο Ξηρομέρου προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης καθορισμού της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Μύτικα.
Ας αναφέρουμε ένα σύντομο ιστορικό της πολύπαθης και από τα χίλια κύματα περασμένης αυτής υπόθεσης.
Το θέμα καθορισμού της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Μύτικα ξεκίνησε από το πρώην Λιμενικό Ταμείο Αιτ/νίας, υπό την Προεδρία του συμπατριώτη μας κ. Πάνου Παπαδόπουλου την Άνοιξη του 2012.
Η υπόθεση δεν προχώρησε για τα επόμενα 2,5 χρόνια και ενώ προηγουμένως είχε αποχωρήσει πολύ νωρίς (μετά από λίγους μήνες) από το Λιμενικό Ταμείο ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, στα τέλη του 2012 (συμμετοχή σε εκλογές).
Τον Ιανουάριο του 2015, επί της νυν δημοτικής αρχής του κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, έγινε με ΦΕΚ σύσταση του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, κατόπιν αιτήσεως και πραγματοποίησης όλων των απαιτούμενων ενεργειών από την δημοτική αρχή του κ. Πυθαγόρα Σαμαρά (ο κ. Γαλούνης, ως συνηθίζει, προσπάθησε να το παρουσιάσει σαν δικό του επίτευγμα).
Στο πρώτο Τεχνικό Πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου το 2015, ο κ. Γαλούνης, για το λιμάνι του Μύτικα, δεν συμπεριέλαβε το πιο σημαντικό και αναγκαίο έργο, που ήταν ο καθορισμός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Μύτικα, πολύ απλά γιατί είχε τελείως άγνοια για το θέμα. Δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για το θέμα...
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 η άγνοια του συνεχίζονταν και πάλι δεν συμπεριέλαβε τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Μύτικα και το συμπεριέλαβε όταν απορρίφθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα, στο νέο, ύστερα από δημόσια πρόταση δικιά μας, όπως συμπεριέλαβε και κάποιες άλλες προτάσεις μας που είχαμε κάνει δημόσια με σχετικό μας άρθρο (δείτε εδώ). Το ποσό που έβαλε ήταν 4.500 €.
Όλο το 2016, φρόντισε ώστε να μην κάνει απολύτως τίποτα για να προχωρήσει η σημαντική αυτή υπόθεση για το λιμάνι του Μύτικα. Ασχολούνταν μόνο να «επισκευάζει» και  να «ξαναεπισκευάζει» τα φώτα του λιμανιού του Μύτικα, να «καθαρίζει» και να «ξανακαθαρίζει» το λιμάνι και τις παραλίες και πολλά τέτοια όμορφα πράγματα.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 ξανά έβαλε το έργο με 12.400 € και στο Σύλλογο Επαγγελματιών Μύτικα που τον επισκέφτηκαν στον Αστακό, είπε ότι θα καθυστερήσει λίγο, γιατί θα γίνει με διαγωνισμό, γιατί κάποιοι λέει συκοφαντούν την νόμιμη διαδικασία των απ' ευθείας αναθέσεων (!!!).
Όπως ευκόλως αντιλαμβάνεστε, ούτε το 2017 προχώρησε αυτή η υπόθεση, μιας και είχαμε ξανά άλλα σοβαρότερα θέματα. Ναι καλά καταλάβατε, «επισκευή» ξανά των φώτων του λιμανιού Μύτικα (τρις) και ξανά «καθαρισμό» του λιμανιού και των παραλιών και άλλα τέτοια πολύ όμορφα.
Μπήκαμε στο 2018 και ο Σύλλογος Επαγγελματιών του Μύτικα επισκέφτηκε ξανά τον κ. Δήμαρχο, απαιτώντας να προχωρήσει το θέμα. Ο κ. Δήμαρχος απάντησε και δεσμεύτηκε ότι αυτή την φορά θα το κάνει και έδωσε ραντεβού με τους επαγγελματίες σε προσεχή Γενική Συνέλευση στον Μύτικα, όπου θα έχει εκεί να ανακοινώσει πράγματα σχετικά με το θέμα.
Πράγματι στην Γενική Συνέλευση που έγινε στον Μύτικα, ανακοίνωσε ότι το θέμα του καθορισμού της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Μύτικα θα προχωρήσει και ως τον Δεκέμβριο του 2018 θα έχει τελειώσει και μάλιστα έγινε και μία μικρή παρουσίαση του θέματος από τον κ. Κάκκο (δείτε εδώ).
Τελικά φτάσαμε αισίως τον Οκτώβριο του 2018, για να ανατεθεί απ' ευθείας η μελέτη (πάει η δικαιολογία του 2017 για τον διαγωνισμό !!!) και πλέον όλοι μας αναμένουμε αυτή η υπόθεση να τελειώσει, έστω και έτσι, μετά από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις. Είναι αναμφίβολα θετικό να λήξει αυτή η υπόθεση.
Μιλάμε για ένα θέμα ζωτικής σημασίας, για την διαχείριση και ανάπτυξη του λιμανιού του Μύτικα, διότι, αφενός τρέχουν προγράμματα για αναπλάσεις, παρεμβάσεις και ανάπτυξη χερσαίων ζωνών μικρών λιμανιών και εμείς δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση και βλέπουμε άλλους λιμένες, της τάξης μεγέθους του δικού μας να χρηματοδοτούνται και να αναπτύσσουν την χερσαία ζώνη τους και αφετέρου, στο λιμάνι του Μύτικα απαιτούνται παρεμβάσεις και διαχείριση του εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει όσο δεν υπήρχε καθορισμένη χερσαία ζώνη. Θεωρούμε το υπάρχον λιμάνι του Μύτικα αρκετά μεγάλο και αυτό που λείπει είναι η σωστή διαχείριση του, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα οφέλη στην περιοχή.
Με τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης, όλοι θα αναμένουμε και θα απαιτούμε να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις, ώστε επιτέλους αυτό το λιμάνι να λειτουργήσει σωστά και να αποδώσει όφελος, γιατί αυτή την στιγμή δεν αποδίδει σχεδόν τίποτα.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο της απ' ευθείας ανάθεσης.

3 σχόλια:

 1. άσε να κάνει και τίποτα αυτή η δημοτική αρχη,
  να τα βρεί η επόμενη δημοτικη αρχή, έτοιμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ανάθεση μελέτης για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι είναι ένα βήμα θετικό μεχρι και την οριστική λύση συτού χρονίζοντος προβλήματος.
  Απο κεί και μετά η δημοτική αρχή θα πρέπει παράλληλα ν' ασχοληθεί και με άλλα χρονίζονται προβλήματα που η λύση τους θα συμβάλλει σταδιακά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας και τέτοιο χρονίζον σημαντικό θέμα είναι η επέκταση του σχεδίου πολής Μύτικα.
  κατά την άποψή μου η δημοτική αρχή θα πρέπει να σύνεννοηθει με την αντιπολίτευση του δήμου μας και να συντονίσουν απο κοινού τα πρώτα βήματα για την επικαιροποίηση και προώθηση του εν λόγω ώριμου και δίκαιου αιτήματος της τοπικής μας κοινωνίας στους αρμόδιους θεσμούς της Πολιτείας.
  Εάν η δημοτική αρχή του δήμου μας δέν συμφωνεί με την πρόταση για απο κοινού ενέργειες με την αντιπολίτευση για την προώθηση του αιτήματος-έπέκταση του σχεδίου , ας πράξει κατα την εκτίμησή της τα δέοντα , σημασία έχει να ξεκινήσει η προσπάθεια για την λύση αυτού του πολύ-πολύ σημαντικού για τον τόπο μας θέμα.
  Σπύρος Ν. Γιαννέλης
  Αρχοντοχώρι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καθορισμός χερσαίας ζώνης.θΕΤΙΚΌΤΑΤΟ βημα,επιτέλους κουμάντο οι ντόπιοι καί όχι ο κάθε.....και φυσικά ετήσια συνδρομή.
  Επεκταση σχεδίου, ΝΑΙ με σύγχρονη αναθεωρηση του σχεδίου απο το 1936
  γιατι η μη υλοποίησήτου μέχρι σήμερα κάτι κρύβει.
  Γιά το καλό τού τόπου και οχι μεμονωμένων συμφερόντων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.