Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα (υπάρχον και βουλιαγμένο) από την Αποκεντρωμένη. Η δική μας γνώμη.


Εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, οι περιβαλλοντικοί όροι του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα (περιλαμβάνεται ως ενιαίο έργο και το υπάρχον αλιευτικό καταφύγιο (ανατολική λιμενολεκάνη) και το βουλιαγμένο (δυτική λιμενολεκάνη)).
Είναι η γνωστή προσπάθεια νομιμοποίησης του βουλιαγμένου λιμανιού που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια ο Δήμος Ξηρομέρου (επί προηγούμενης δημοτικής αρχής) και σχετικά είχε ενημερώσει ο κ. Δήμαρχος, στη τελευταία Γενική Συνέλευση που έγινε στον Μύτικα.
Σε αυτό το σημείο νιώθουμε την ανάγκη να καταθέσουμε την προσωπική μας γνώμη και εκτίμηση, δίνοντας σας πλήρη ενημέρωση για την συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί είναι αλήθεια ότι υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση στο συγκεκριμένο θέμα.
Έχουν περάσει 13 χρόνια από το 2005, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κήρυξε παράνομη την επέκταση του υπάρχοντος αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα, με την υπ’ αριθμόν 978/2005 απόφαση του. Όλα αυτά τα χρόνια και κατά περίεργο τρόπο, πάντα προεκλογικά, το θέμα έρχονταν στην επιφάνεια, με καλλιέργεια ελπίδων για νομιμοποίηση και αυτό είναι μία καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτητη εμπειρία.
Όπως μας ενημέρωσε με σχετικό του πρόσφατο άρθρο, ο συμπατριώτης μας πολιτικός Μηχανικός κ. Γιώργος Πουρνάρας, το 2016 (πολύ πρόσφατα), το ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 1666/2016 απόφαση του (δείτε εδώ), απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Ξηρομέρου και επικύρωσε αμετάκλητα την ισχύ του αρχικού πρωτοκόλλου κατεδάφισης (δείτε εδώ). Σε εφαρμογή αυτής της νέας απόφασης του ΣτΕ, η αρμόδια υπηρεσία, με το παρακάτω έγγραφο της, διατάσσει την εκτέλεση του αμετάκλητου πλέον πρωτοκόλλου κατεδάφισης.

Το νέο πρωτόκολλο κατεδάφισης (επαναβεβαίωση του παλιού) του παράνομου λιμανιού Μύτικα, με ημερομηνία 1 Μαρτίου 2017.
Αυτά είναι τα δεδομένα και επαναλαμβάνουμε ότι δεν ξεχνάμε ότι ακριβώς οι ίδιες ελπίδες καλλιεργήθηκαν πριν τις εκλογές του 2014, πάλι με αφορμή ένα νέο τότε νόμο και πάλι οι ίδιες ελπίδες καλλιεργούνται και τώρα πριν από τις εκλογές του 2019, πάλι επ' ευκαιρία ενός νέου νόμου του 2017. Κάτι σημαίνει αυτό, έχουμε αποκτήσει πείρα να ακούμε προεκλογικά πράγματα και υποσχέσεις για ξεπλοκάρισμα του βουλιαγμένου λιμανιού και κλείνοντας θα πούμε αυτό:
Η υπόθεση αυτή με βάση τα παραπάνω δεδομένα δείχνει και εκτιμούμε ότι είναι χαμένη, έχοντας μας εγκλωβίσει ταυτόχρονα σε πολλά χρόνια ακινησίας, μη εξετάζοντας καμία άλλη πιθανότητα να αποκτήσει ο Μύτικας τουριστικό αγκυροβόλιο, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη, σε θέση που θα υποδείξουν οι ειδικοί με βάση τις αρχές και την τέχνη της επιστήμης και όχι με βάση τα θέλω μη ειδικών και άσχετων, για δικούς τους λόγους, γιατί αυτά πληρώνουμε σήμερα. Ελπίζουμε να διαψευσθούμε πανηγυρικά σε αυτή την εκτίμηση μας και να νομιμοποιηθεί το βουλιαγμένο λιμάνι του Μύτικα. Θα το χαρούμε στα αλήθεια να συμβεί αυτό μέσα από τα βάθη της ψυχής μας, γιατί όποιος αγαπάει τον Μύτικα, σίγουρα αυτό θα θέλει να συμβεί, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε στον ορίζοντα τέτοια θετική εξέλιξη.
Δείτε εδώ την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.