ΕΡΩΤΗΣΗ.
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Θέμα: Επαναφορά των μισθών των εργαζομένων στην ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ στα προ μειώσεων επίπεδα και σταμάτημα της παράνομης τακτικής χορήγησης διατακτικών.
Η επιχείρηση ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ, το Σεπτέμβρη του 2013, προχώρησε σε μειώσεις στις μεικτές αποδοχές όλων των εργαζομένων από 8% έως 14% ανάλογα το ύψος του μισθού καθενός. Οι μειώσεις επιβλήθηκαν με τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες ανέφεραν ρητώς ότι οι μειωμένοι μισθοί θα ισχύσουν “για το χρονικό διάστημα από 1/9/2013 και έως τις 31/12/2015”.
Προκειμένου η επιχείρηση να επιβάλει αυτές τις μειώσεις επικαλέστηκε, όπως επίσης ακριβώς αναφέρονταν επί των τροποποιητικών συμβάσεων εργασίας που προέβλεπαν τις μειώσεις, τις συνθήκες “ύφεσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και προς αποφυγή δυσμενέστερων εξελίξεων στις θέσεις εργασίας της επιχείρησης και την επιβίωσή της”. Όπως επαλειμμένα έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι προκειμένου να υπογραφούν οι τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας που προέβλεπαν τις μειώσεις ειπώθηκε ξεκάθαρα από εκπρόσωπους της εν λόγω εταιρίας ότι όποιος δεν υπογράψει την τροποποιητική σύμβαση εργασίας που μειώνει το μισθό του απολύεται.
Όταν έληγαν οι τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας που προέβλεπαν μειωμένους μισθούς η εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναφέρει τους μισθούς στα προ μειώσεων επίπεδα. Λόγω του ότι στο διάστημα που εφαρμόζονταν οι μειωμένοι μισθοί, το 2014, δημιουργήθηκε επιχειρησιακό σωματείο στο Νομό της Εύβοιας που διεκδικούσε την επαναφορά των μισθών στα προ μειώσεων επίπεδα, η εργοδοσία πρότεινε ως αντιστάθμισμα τη χορήγηση διατακτικών τροφίμων “ίσης αξίας με τη διαφορά μεταξύ του καθαρού ποσού των μηνιαίων αποδοχών που του/ης καταβάλλονται από την 1/9/2013 και του καθαρού ποσού που θα ελάμβανε αν οι μικτές μηνιαίες αποδοχές επανέρχονταν στο ποσό προ της μειώσεως που έγινε την 1/9/2013”, όπως ακριβώς αναφέρονταν στο ιδιωτικό συμφωνητικό που συνέταξε η εργοδοσία για αυτό το σκοπό.
Για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, αρχές του 2016, τα ιδιωτικά συμφωνητικά, ασκήθηκαν εκ νέου πιέσεις, πιο συγκαλυμμένες αυτή τη φορά λόγο ύπαρξης σωματείου, στη κατεύθυνση ότι όποιος δεν υπογράψει θα χάσει και τα λεφτά του και τα κουπόνια. Τα ιδιωτικά συμφωνητικά είχαν διάρκεια ενός έτους, αφορούσαν ολόκληρο το 2016, ενώ η εργοδοσία διατύπωνε σε αυτά ελπίδα για “επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ των μειώσεων της 1/9/2013” μετά από το έτος, δηλαδή από 1/1/2017.
Παρόλα αυτά ούτε το 2017, αλλά ούτε και το 2018 επανήλθαν οι μισθοί των εργαζομένων στα προ μειώσεων επίπεδα αλλά συνεχίζεται η ίδια τακτική με τις διατακτικές τροφίμων.
Οι εργαζόμενοι προκειμένου να διεκδικήσουν την επαναφορά των μισθών τους έχουν προσφύγει επανειλημμένα στις αρμόδιες κρατικές αρχές. Στις 18/02/2016 με αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νεφελούδη Ανδρέα, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Το υπουργείο πρότεινε την “υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.)” και ότι το ΣΕΠΕ “θα διενεργήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας, αναφορικά με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας”. Ακολούθησαν διενέργειες εργατικών διαφορών το 2016, το 2017 και το 2018 στο ΣΕΠΕ, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Εύβοιας, όπου επαναδιατυπώνεται η θέση του Υπουργείου Εργασίας και επιπλέον επισημαίνεται όπως ακριβώς αναφέρεται στο Δελτίο Εργατικής Διαφοράς “ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το άρθρο 6 της 95 ΔΣΕ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται στον εργοδότη να περιορίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ελευθερία του εργαζόμενου στο να διαθέτει κατά τη βούλησή του τις δεδουλευμένες αποδοχές που λαμβάνει”.
Οι εργαζόμενοι έχουν διαμορφώσει επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επιδιώκουν την υπογραφή της αλλά η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει.
Την υπ’ αριθμό 95 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας έχει κυρώσει η Ελλάδα με τον ν. 3248/55.
Η δικαστική διεκδίκηση της επαναφοράς των μισθών στα προ μειώσεων επίπεδα είναι μία διαδικασία τόσο δαπανηρή για τους εργαζόμενους όσο και χρονοβόρα.
Η εργοδοσία με την τακτική των διατακτικών επωφελείται πέρα των άλλων και τα ποσά των α) ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, β) ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και γ) των επιπλέον φόρων εργαζόμενου και εργοδοσίας (ΦΜΥ κτλ).
Ο Υφυπουργός Εργασίας, στο παρελθόν (30/01/2017), ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, έχει δηλώσει όσον αφορά στη χορήγηση διατακτικών ότι “σε καμία περίπτωση δεν είναι νόμιμο” και ότι “αποτελεί και αυτή η παρανομία για την οποία συζητάμε άλλο ένα κρίκο στην αλυσίδα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχει ανθήσει τα τελευταία χρόνια”. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, συνεχίζει να μην υπάρχει νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει στους υπαλλήλους του ΣΕΠΕ να ενεργήσουν δραστικά κατά της αντικατάστασης μέρους του μισθού με διατακτικές – κουπόνια.
Η ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ κατέχει ηγετική θέση στις ιχθυοκαλλιέργειες ενώ επίκειται η εξαγορά της, μαζί με την ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕ, από την Amerra Capital Management LLC που πρόσφατα εξαγόρασε και την άλλη μεγάλη επιχείρηση των ιχθυοκαλλιεργειών, την Ανδρομέδα, δημιουργώντας ένα τεράστιο παγκοσμίως σχήμα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια θέτουν νέα εμπόδια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων για να επανέλθουν οι μισθοί τους στα προ μειώσεων επίπεδα. Χαρακτηριστικά σε συνάντηση του ανωτέρω σωματείου με την εργοδοσία η τελευταία είπε ότι ποιος τρελός θα επενδύσει σε επιχείρηση που υπάρχουν δικαιώματα!
Επισημαίνεται ότι μειωμένες αποδοχές λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα αν έχουν υπογράψει ή όχι τα όσα σε αυτό το διάστημα έχει απαιτήσει η εργοδοσία. Οι μειωμένες αποδοχές έχουν επιβληθεί και σε εργαζόμενο που δεν δέχεται ούτε να παίρνει διατακτικές.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα θα πάρει για την επαναφορά των μισθών των εργαζομένων στην ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ στα προ μειώσεων επίπεδα.
- Αν έχουν διενεργηθεί οι έλεγχοι στους οποίους αναφέρθηκε το Υπουργείο.
- Πώς θα επιβληθεί στους εργοδότες η μη μετατροπή μέρους του μισθού σε διατακτικές που ο ίδιος ο υφυπουργός έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν.
- Τι μέτρα θα πάρει για την υπογραφή της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Μωραΐτης
Θανάσης Παφίλης
Σταύρος Τάσσος
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.