Το παλιό και το νέο... Η επώνυμη γνώμη μας.


Οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις για τις επικείμενες εκλογές στον Δήμο Ξηρομέρου, έχουν ανάψει για τα καλά. Τώρα που σιγά σιγά ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τις υποψηφιότητες και τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την διοίκηση του Δήμου, γινόμαστε και εμείς κοινωνοί πολλών γνωμών και απόψεων σχετικά με τα τοπικά δημοτικά πράγματα.
Ένα θέμα που κυριαρχεί στις πολλές συζητήσεις, είναι το ποιοι εκπροσωπούν το παλιό και το νέο στην διεκδίκηση του Δήμου Ξηρομέρου και η δική μας γνώμη είναι, ότι αυτό δεν αφορά διόλου μόνο και εξ ολοκλήρου τα πρόσωπα όπως κάποιοι λανθασμένα θέλουν να παρουσιάσουν (φυσικά παίζουν τον ρόλο τους τα πρόσωπα και ειδικά ο επικεφαλής και η ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει), όσο την επιτακτική αναγκαιότητα για εφαρμογή νέων και σε άλλη κατεύθυνση πρακτικών Διοίκησης του Δήμου από αυτές που σήμερα ζούμε, καθαρό πολιτικό πλαίσιο και αρχές που θα υπηρετήσουν το κοινό καλό και δέσμευση ρητή ότι αυτό θα εφαρμοστεί και δεν θα μείνει μόνο στα χαρτιά και τις διακηρύξεις, γιατί υπάρχει πικρή πείρα σε αυτό, προεκλογικές διακηρύξεις που μετεκλογικά αναιρούνται.
Με μόνο τρία απτά παραδείγματα θα γίνουμε συγκεκριμένοι:
1. Είναι πολιτική θέση και επιλογή η εφαρμογή του υπάρχοντος σχεδίου πόλης Μύτικα, εξυπηρετεί το κοινό καλό και πρέπει να προχωρήσει χωρίς να μπαίνουμε στη λογική των δημοσίων σχέσεων, εξυπηρετήσεων και χαζών μικρορουσφετιών. Η νυν δημοτική αρχή σε αυτό το θέμα, το μόνο που έκανε όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια που διοικεί, ήταν δυστυχώς η απόλυτη στασιμότητα. Θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή να πράξει προς την κατεύθυνση εφαρμογής του υπάρχοντος σχεδίου πόλης Μύτικα, που είναι καθαρά αναπτυξιακή πράξη και όταν αυτό γίνει, θα κερδίσουν όλοι ανεξαιρέτως. Αυτό είναι πολιτική θέση και επιλογή...
2. Είναι πολιτική θέση και επιλογή ο δραστικός περιορισμός των απ' ευθείας αναθέσεων και η προτίμηση στη διαγωνιστική διαδικασία, ώστε το ταμείο του Δήμου να ωφεληθεί από τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων και να κερδίσει από την έκπτωση. Οι απ' ευθείας αναθέσεις χρειάζονται για να λειτουργήσει ο Δήμος και όσο πιο μικρός και υποστελεχωμένος είναι ένας Δήμος, όπως ο δικός μας, τόσο πιο πολύ χρειάζονται. ΟΧΙ όμως οι απ' ευθείας αναθέσεις να είναι ο κανόνας και φυσικά ΟΧΙ στις εικονικές και υπερτιμολογημένες απ' ευθείας αναθέσεις. Αυτό είναι πολιτική θέση και επιλογή...
3. Είναι πολιτική θέση και επιλογή η ενίσχυση του υποστελεχωμένου και με ελλιπές προσωπικό Δήμου, με προσωπικό πολύ υψηλών προσόντων. Στα μνημονιακά χρόνια γνωρίζουμε ότι έχουμε περιορισμό ως και πάγωμα των προσλήψεων, αλλά γνωρίζουμε ότι ισχύει και μία δυνατότητα που σήμερα ελεύθερα μας παρέχεται, μέσω της πρόσληψης δύο ειδικών συμβούλων. Εμείς πιστεύουμε ότι στην πρόσληψη των δύο ειδικών συμβούλων, με αυτά τα κριτήρια που προαναφέραμε πρέπει να κινηθούμε, ώστε στο τέλος αυτοί οι άνθρωποι υψηλών προσόντων, να εργαστούν στο κομμάτι της επικουρικής υποστήριξης της υποστελεχωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας που διαθέτουμε, όπου καθημερινά τρέχουν και προσπαθούν ασθμαίνοντας να τα προλάβουν όλα. Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε μελέτες και να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση για υποδομές που μας λείπουν από δράσεις που κατά καιρούς τρέχουν με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια. Αυτό είναι πολιτική θέση και επιλογή...
Σήμερα πιστεύουμε ότι κάθε λογικός και σκεπτόμενος δημότης, από τον τρόπο που διοικείται ο Δήμος Ξηρομέρου, νιώθει την υποτίμηση και την προσβολή να του έρχεται κατάμουτρα, που βλέπει τον τόπο που αγαπά, που γεννήθηκε, ζει και δραστηριοποιείται να μην έχει αυτό που του αξίζει και θα μπορούσε εξαιτίας του μοντέλου διοίκησης που επικρατεί πολλά χρόνια τώρα.
Προσωπικό μας πιστεύω είναι ότι είμαστε μία πολύ ειδική περίπτωση στον Δήμο Ξηρομέρου, όπου στον τρόπο διοίκησης του, μόνο η πολιτικές θέσεις δεν επικρατούν, αλλά τουναντίον έχουν θεμελιωθεί στην πάροδο του χρόνου νοσηρά φαινόμενα και το χειρότερο φαίνεται κανέναν να μην ενοχλούν ή για να είμαστε ακριβείς, ελάχιστους ενοχλούν, ωσάν να είναι κάτι φυσιολογικό.
Κάποιοι έχουν άλλη αντίληψη, υπηρέτησαν και εφάρμοσαν αυτό που τώρα έχουμε, με τα αποτελέσματα να είναι απτά στον καθένα και το χειρότερο δεν αναθεωρούν, πιστεύοντας ότι όλα έχουν καλώς και ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί για άλλα τέσσερα χρόνια, ώστε τα χαμένα χρόνια για τον τόπο να αυξηθούν κι άλλο.
Για εμάς λοιπόν το νέο είναι αυτοί που έχουν σαφείς πολιτικές θέσεις και αρχές, η συλλογικότητα και η δημοκρατικότητα και όχι η ενός ανδρός αρχή και μία μικρή παρέα να αποφασίζει, όλα τα μέλη της δημοτικής αρχής ίσα μεταξύ ίσων, η διαφάνεια και η νομιμότητα και όχι το νομότυπο και το πλάγιο, η δημόσια λογοδοσία για την οικονομική διαχείριση, η αξιοκρατία και όχι το βόλεμα ημετέρων, η ίση αντιμετώπιση όλων των δημοτών, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, αποφασιστικότητα και θέσεις για όλα τα σοβαρά θέματα και όχι τακτικισμοί και υπολογισμοί, διεκδικητικό πλαίσιο προς την εκάστοτε κεντρική Κυβέρνηση και προς την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όντας πραγματικά ανεξάρτητοι, εξωστρέφεια και χρήση των εργαλείων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες ώστε να διευκολυνθούν οι δημότες και να προβληθεί ο Δήμος, σοβαρότητα και επιστημονική προσέγγιση των θεμάτων και όχι αυτοσχεδιασμοί και λογικές εξυπηρέτησης, μεγάλο βάρος στην εκπόνηση μελετών και στην παρακολούθηση των δράσεων που κατά καιρούς τρέχουν (ευρωπαϊκών και εθνικών) για χρηματοδότηση σημαντικών έργων που έχουμε ανάγκη και πολλές άλλες διαφορετικές προσεγγίσεις στην καθημερινή διοίκηση του Δήμου, που δεν θα σας κουράσουμε περαιτέρω κάνοντας μνεία.
Αυτό για εμάς είναι το παλιό και το νέο και όχι τόσο τα πρόσωπα, για τα οποία θα κάνουμε και μία μικρή αναφορά.
Σίγουρα και στις επικείμενες εκλογές θα συμμετέχουν και πρόσωπα που έχουν πολλά χρόνια στα τοπικά κοινά και είναι δημοκρατικό δικαίωμα τους, που κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να απαγορέψει και όσοι εκφράζουν τέτοιες απαγορεύσεις, συμπεριφέρονται αντιδημοκρατικά.
Καθένας έχει το δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα και θα κριθεί. Προσωπικά αν μας ρωτάγατε, θα θέλαμε να δούμε πολλά νέα πρόσωπα να συμμετέχουν και το κυριότερο να εκλέγονται. Πρόσωπα αυτόφωτα, με γνώση των θεμάτων ή με όρεξη να μάθουν και να προσφέρουν ανιδιοτελώς και όχι πρόσωπα αμίλητα που άγονται και φέρονται, πρόσωπα με κουλτούρα συνεργασίας και διαλόγου, πρόσωπα με πολιτικές απόψεις και όχι πρόσωπα θεατές στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς δική τους άποψη για τα θέματα που συζητιούνται, αλλά με απόψεις δανεικές, ιδιοτελείς, καιροσκόποι και τακτικιστές. Η ανανέωση του Δημοτικού Συμβουλίου για εμάς είναι ζητούμενο, αλλά γι αυτό οι δημότες θα αποφασίσουν.
Το μεγάλο θέμα όμως που έχει καθοριστική σημασία για την πρόοδο του τόπου μας είναι: Θα αλλάξουμε πορεία και κατεύθυνση στη διοίκηση του Δήμου Ξηρομέρου ή θα συνεχίσουμε στα ίδια καταστροφικά μονοπάτια;
Το παλιό ως γνωστό έχει την τάση να προσεγγίζει και να ενσωματώνεται με το καινούριο και εδώ κατά την γνώμη μας υπάρχουν δύο τινά: Το παλιό με δική του πρωτοβουλία να ενσωματωθεί με το νέο, με προοπτική και δέσμευση να υπηρετήσει το νέο πλαίσιο που περιγράψαμε πιο πάνω, που περιλαμβάνει πολιτικές θέσεις και αρχές για όλα τα θέματα, κάτι που είναι πολύ θετικό και συνεισφέρει στο να πάνε τα πράγματα μπροστά ή να συμβεί το αντίθετο, να ενσωματωθεί με το νέο και να το παρασύρει στην λογική του και να έχουμε άλλη μία φορά το ίδιο έργο, κάτι που δημιουργεί μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες που επιζητούν να δουν κάτι να αλλάζει σε αυτό τον ταλαίπωρο τόπο.
Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου το παρουσιαζόμενο ως νέο, παραδίδεται, συμβιβάζεται και ενσωματώνεται εις γνώση του και άνευ όρων με το πραγματικά και αντικειμενικά πιο παλιό και φθαρμένο και με αυτό που εκπροσωπεί, γνωρίζοντας και αποδεχόμενο ότι θα συνεχίσει ο Δήμος Ξηρομέρου να διοικείται με τον τρόπο που σήμερα διοικείται, χωρίς να διεκδικεί την αλλαγή πορείας και αυτό είναι αναμφίβολα πολύ λυπηρό, πολύ απογοητευτικό και ότι χειρότερο για τον τόπο.
Για τέλος πρέπει να επισημάνουμε, ότι είναι αναφέρετο δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός, με τα δικά του κριτήρια να κάνει ότι επιλογή κρίνει και στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει με αλληλοσεβασμό να τοποθετούμαστε και φυσικά θα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερους τους δημότες να αποφασίσουν, χωρίς τις επιρροές του χρήματος, που κάποιοι ήδη ξεκίνησαν ξεδιάντροπα να διαφημίζουν - προβάλλουν και θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο έχουν και κοινωνική αποδοχή και περηφανεύονται κιόλας γι αυτό, με διάφορους θλιβερούς κουτσαβικισμούς!!!
Με τέτοια φαινόμενα να κάνουν την εμφάνιση τους, πάλι στον άσσο θα μείνει τελικά ο τόπος. Με αγορασμένους υποψήφιους και ψηφοφόρους δεν πάμε πουθενά... και η ευθύνη βαρύνει σε ίσα μερίδια και αυτούς που τα παίρνουν και αυτούς που τα δίνουν.

3 σχόλια:

  1. συμφωνω απολυτα
    συγκεκριμενα πραγματα
    κοινη λογικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω και επαυξανω. αλλα θελω να επισημανω δυο ακομη προβληματα που ταλαιπωρουν τους πολιτες και δεν βοηθουν στην αναπτυξη του χωριου μας και στην αυξηση του τουρισμου. 1. Η αξιοποιηση της παραλιας ενα κομματι 4 - 5 χιλιομετρων που θα αλλαξει παραυτα την εικονα του χωριου αξιοποιηση κατα τον καλλιτερο δυνατο τροπο με ηπιας κυκλοφοριας λωριδα και φυσικα πεζοδρομο και δενδροφυτευση. 2. Βιολογικος καθαρισμος να μην βλεπουμε το καλοκαιρι το βυτιο εκκενωσης καθημερινα στον κεντρικο δρομο που κυκλοφορουν τουριστες και οι οσμες ειναι απαραδεκτο φαινομενο. τα λεμε τα ξαναλεμε αλλα δυστυχως σε ωττα μη ακοουωντων. μακαρι η καινουργια ελπιζω δημοτικη αρχη να κανει κατι για τον δυσμοιρο τουτο τοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ
    ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ.
    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟNEWS,
    ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
    ΤΗΣ ΠΛΥΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ; ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΑΜΕ
    ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.ΕΠΙΠΕΔΟ; ΑΣΤΟ.
    ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΡΑΔΥΝΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ.ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; ΕΝΑΣ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ.ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ.....Π Α Μ Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.