Πηγή Facebook: Σελίδα Βασιλόπουλο Ξηρομέρου.
Η οικογένεια των αγωνιστών του 1821 «ΚΑΡΟΥΣΑΙΟΙ», από το Βασιλόπουλο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο το 19ο αιώνα. Μπορεί μεν για τον ΚΑΡΟΥΣΟ Φωτεινό, που ως διορισμένος Κοτσαμπάσης (Πρόεδρος στο Βασιλόπουλο) από το 1807 έως το 1821, σύμφωνα με το περιηγητή ΛΗΚ, να μην ήταν τόσο ξεκάθαρος ο ρόλος του και σύμφωνα με λαϊκές μαρτυρίες, τους πρώτους μήνες μετά τον ξεσηκωμό του έθνους, τα ίχνη του να χάνονται και δεν τον ξανασυναντάμε πουθενά.
Οι υπόλοιποι όμως ΚΑΡΟΥΣΑΙΟΙ: Γιάννης, Αλέξης και ο Σπύρος, μαζί με 31 Βασιλοπούλους και επικεφαλής για αρχή τον χωριανό μας Σπύρο ΖΟΥΠΑ, που σε επαφή με τον Αλέξανδρο ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟ και Νίκο ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ, ακολουθούν και άλλους ξεσηκωμένους από το Ξηρόμερο άνδρες και εντάσσονται σε ένοπλα τμήματα οπλαρχηγών του Ξηρομέρου και στην συνέχεια ακόμα και στον Αρχιστράτηγο Γεώργιο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ.
Το 1829 η Αιτωλοακαρνανία είχε σχεδόν ελευθερωθεί. Το 1835 διεξάγονται στη ελεύθερη Ελλάδα οι πρώτες εκλογές. Ο Γιάννης ΚΑΡΟΥΣΟΣ, γεννημένος το 1802, κατάφερε και εξελέγη Πρόεδρος στο χωριό μας 3 φορές: το 1844, 1851, 1860. Το ίδιο και ο αδερφός του Γιώργος, που είχε γεννηθεί αργότερα, συνέχισε να εκλέγεται και αυτός.
Το 1874 ο Γιάννης ΚΑΡΟΥΣΟΣ, ενώ είχε 3 σπίτια στο παλιό Βασιλόπουλο, κατέβηκε στο σημερινό Βασιλόπουλο, όπου υπήρχε μόνο η Παναγία η οδηγήτρια και το ΧΑΝΙ - Πανδοχείο του Θανάση ΤΖΟΒΟΛΑ, την λειτουργία του οποίου συνέχισε ο γιος του Χρήστος, καλύβες Βοσκών, και έχτισε ένα πολύ ωραίο σπίτι, διακοσμημένο με δάπεδο μωσαϊκό. Καθώς ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας, είχε τοποθετήσει προτομές αρχαίων ηρώων, ΛΕΩΝΙΔΑ, ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ εσωτερικά. Σε περίοπτη θέση εξωτερικά ήταν του ΑΧΙΛΛΕΑ, που ήταν και ο αγαπημένος του ήρωας και πρώτος στην ανδρεία Ομηρικός ήρωας.
Εξωτερικά του σπιτιού, και στην είσοδο υπήρχε η επιγραφή «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ». Το ωραίο αυτό σπίτι το κληρονόμησε ο Γιώργος ΚΑΡΟΥΣΟΣ.
Όποιος ήθελε να πάει από το παλιό Βασιλόπουλο, από το 1875 έως και της αρχές του 20ου αιώνα, έλεγε πάω στην ΠΑΝΑΓΙΑ στο ΧΑΝΙ ή στο ΑΧΙΛΛΕΙΟ. Επικράτησε πιο πολύ το ΑΧΙΛΛΕΙΟ σαν δεύτερη ονομασία τού χωριού μας. Ήταν κατασκευασμένο στο σημείο που είχε καφενείο για 40 χρόνια ο Βαγγέλης ΚΥΡΙΑΚΟΣ - Σταθαρέλος. Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει Φαρμακείο.
Σιγά σιγά φεύγοντας οι ΚΑΡΟΥΣΑΙΟΙ από το χωριό μας, άρχισαν οι φθορές και το τέλος του.
Η φωτογραφία είναι συνέχεια των φωτογραφιών του Γερμανού αρχαιολόγου του Πανεπιστημίου της Κολωνίας ΝΩΚ (που επισκέφθηκε το Ξηρομέρο 1891), μετά το κάστρο Αστακού, οικία στο Δραγαμέστο, ο προφήτης Ηλίας στο Δραγαμέστο, δύο τοποθεσίες, κάμπος Δραγαμέστου - Βασιλόπουλου, μια 17μελης οικογένεια στο Βασιλόπουλο, και το σπίτι του ΚΑΡΟΥΣΟΥ στο ΑΧΙΛΛΕΙΟ (η φωτογραφία είναι λίγο επιδιορθωμένη, καθώς βρέθηκε σε ορισμένα σημεία αλλοιωμένη).
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.