Δήμος Ξηρομέρου: Ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΥΤΙΚΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ». Ένα σύντομο ιστορικό του έργου από εμάς.


Γίνεται γνωστό σε όλους τους πολίτες του Δήμου και ιδιαίτερα της Δημοτικής Ενότητας Αλυζίας, ότι σήμερα 08/02/2019 ξεκίνησαν οι εργασίες του παραπάνω έργου με Ανάδοχη Εταιρεία την «Βλασταράς Α.Τ.Ε.», συνολικού προϋπολογισμού 3.336.910,56 €.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών σύμφωνα με την ισχύουσα τεχνική μελέτη.
Άλλη μια δέσμευση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής γίνεται πραγματικότητα.


Από το Δήμο Ξηρομέρου

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ένα ευχάριστο γεγονός, που μέχρι να έχει αίσιο τέλος, πέρασε από χίλια κύματα. Ένα έργο φτάνει σήμερα να ξεκινάει η εκτέλεση του, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ελπίζουμε να τελειώσει εντός του 18μήνου που προβλέπει η μελέτη του και να μην έχει την τύχη του νέου κτιρίου του Κ.Υ. Μύτικα.


Θέση ανέγερσης νέου κτιρίου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα.
Σύντομο ιστορικό του έργου:
2006 - 2010: Επί Καποδιστριακού Δήμου Αλυζίας και Δημάρχου κ. Δημήτρη Τριποτσέρη, εκπονήθηκε μελέτη και εκδόθηκε οικοδομική άδεια για ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα. Η μελέτη είχε κάποια προβλήματα ως προς τις απαιτήσεις του Ο.Σ.Κ, ο οποίος τελικά δεν την ενέκρινε. 
2011 - 2014: Επί Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου και Δημάρχου κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, με κινήσεις του Αντιδημάρχου κ. Σπύρου Λύτρα και κατόπιν παίρνοντας την σκυτάλη από αυτόν ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Ταμπάκης, ξεκίνησε και προχώρησε η σύνταξη νέας μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Μεσολογγίου, με υπεύθυνο τον αείμνηστο κ. Ηλία Τριχόπουλο, έναν Αρχιτέκτονα που πολλά σχολικά κτίρια στο νομό Αιτ/νίας φέρουν την υπογραφή του. Σκοπός ήταν το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μιας και ελέω μνημονίων ο Ο.Σ.Κ. μας είχε χαιρετήσει.
Παράλληλα με τον Δήμο Ξηρομέρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα, όλη την επίμαχη περίοδο, είχε συνεχείς επικοινωνίες και παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς και τον κ. Τριχόπουλο, ώστε να ολοκληρωθεί και να ωριμάσει η μελέτη και υπήρχε διαρκής άτυπη συνεργασία του μέλους του Συλλόγου κ. Γιώργου Πουρνάρα (γνώστης τέτοιων θεμάτων), με τον κ. Ηλία Τριχόπουλο, ώστε να προχωρήσει το θέμα.
2014 - 2019: Επί Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου και Δημάρχου κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, βγήκε η σχετική δράση από την Περιφέρεια την Άνοιξη του 2016 και προς γενική μας έκπληξη, το ώριμο αυτό έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Μάϊο του 2016, λόγω δύο παραλείψεων στον φάκελο της αίτησης που υπέβαλλε ο Δήμος μας: 1) Είχε λήξει το παραχωρητήριο του οικοπέδου που θα ανεγείρετο το κτίριο και 2) Χάθηκαν οι προθεσμίες και δεν είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ξηρομέρου και Ιεράς Πόλεως Μεσολογίου όπως απαιτούνταν.
Προσωπικά εκείνη την περίοδο, εμείς επιλέξαμε και ασκήσαμε πολύ σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή για τις παραλείψεις της, οι οποίες ήταν η αιτία να κινδυνεύει να χαθεί ένα ώριμο και σίγουρο έργο για τον Μύτικα και όλη την Δ.Ε. Αλυζίας. Σε κάθε κείμενο μας τότε, σε μία σειρά καυστικών δημοσιευμάτων μας για τα εγκληματικά λάθη της δημοτικής αρχής, τελειώναμε πάντα με την φράση: «Το έργο δεν έχει χαθεί και αν ο Δήμος το πάρει από την αρχή, θα το εντάξη σίγουρα».
Ο Δήμος Ξηρομέρου το πήρε από την αρχή και με σωστό τρόπο, τους υπόλοιπους 4 μήνες δούλεψε φτιάχνοντας έναν ολοκληρωμένο φάκελο αίτησης και το Νοέμβριο του 2016 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ πανηγυρικά, με δόξα και τιμή όπως ήταν το φυσιολογικό.
Κατόπιν, με πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ο Δήμος κατάφερε να δημοπρατήσει το Ιούλιο του 2018, όταν π.χ. το Θέρμο που μαζί ενταχθήκαμε, δημοπράτησε τον Ιούλιο του 2017.
Κατόπιν υπεγράφη η σύμβαση με τον μειοδότη την «Βλασταράς Α.Τ.Ε.», σε φυσιολογικούς χρόνους λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2018, εξ αιτίας του απαραίτητου εκ του νόμου προσυμβατικού ελέγχου (>500.000 €), ο οποίος θέλει 4 - 5 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Και σήμερα Φεβρουάριο του 2019, η δημοτική αρχή μας ενημερώνει ότι ο εργολάβος μπήκε στο εργοτάξιο και ξεκίνησε τα αρχικά χωματουργικά έργα.
Ευχόμαστε καλή αρχή και σε 18 μήνες από σήμερα να το χαρεί η σχολική κοινότητα.

2 σχόλια:

  1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ8 Φεβρουαρίου 2019 στις 9:16 μ.μ.

    Μετα απο αδικαιολογητη καθυστερηση ( πανω απο 2 χρονια) για τη δημοπρατηση του ενταγμενου στο ΕΣΠΑ απο το Νοεμβριο του 2016 εργου , που οφειλεται στην αδιαφορια και ανικανοτητα του Δημου και προσωπικα του Δημαρχου , ξεκινα ενα εργο που συμβατικα επρεπε ναχει ηδη τελειωσει . Δεν πειραζει , απο το 1985 (!!!) που απαλλοτριωθηκε ο χωρος μεχρι το 2019 που ξεκινα το εργο συν το χρονο για την περαιωση του , δεν θα εχουν περασει και πολλα χρονια , μονο 35 , μιση ζωη δηλαδη ! Ελπιζουμε οτι το εργο θα ολοκληρωθει στο προβλεπομενο χρονο περαιωσης του ( δεν υπαρχει κανενας λογος καθυστερησης , οι πιστωσεις ειναι εξασφαλισμενες )και δεν θα καταντησει γεφυρι της Αρτας , οπως το ανεγειρομενο εδω και 7-8 χρονια Κεντρο Υγειας Μυτικα , που στα 5 χρονια θητειας του νυν Δημαρχου πηρε 5 παρατασεις για να περαιωθει αλλα ακομα ατελειωτο ειναι, και αν παραδοθει θα ειναι ατελειωτος ο περιβαλλον χωρος του.
    Δυστυχως , αυτος που μελετησε και μοχθησε περισσοτερο απο ολους για την ενταξη και κατασκευη του εργου , ο αειμνηστος συναδελφος Αρχιτεκτονας ΗΛΙΑΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ, εφυγε προωρα απο τη ζωη.Χωρις αυτον το εργο δεν θα ειχε ενταχθει και θα περιμεναμε την επομενη περιοδο του ΕΣΠΑ για την κατασκευη του .
    Εν κατακλειδι , το συμπερασμα ειναι οτι :
    1. Χωρις πληρεις μελετες και αδειες εργα ΔΕΝ γινονται και ,
    2. Ο απερχομενος Δημαρχος αδιαφορει , καμια μελετη σημαντικου εργου υποδομης σε ολοκληρο το Δημο δεν προκηρυξε.
    Πιστος στο δογμα του " βλεποντας και κανοντας " ευελπιστει οτι
    θα ξεγελασει τους πολιτες . Χωρις ομως κανενα οραμα και σχεδιο για το Δημο , δεν υπαρχει προοπτικη. Οι συνδημοτες θα το επιτρεψουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά περιμένετε 18 μήνες και μετά να πανηγυρίσουμε το νέο σχολείο! Μην ξεχνάμε και το κέντρο υωειυγ που έχει φτιαχτεί εδώ και κάτι χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.