Τι σημαίνει για την περιοχή μας (Μύτικας, Κάλαμος και Καστός), η ίδρυση της προτεινόμενης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. Όλη η μελέτη.


Στα πλαίσια της υπεύθυνης και αξιόπιστης ενημέρωσης, επικοινωνήσαμε με την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ζητήσαμε να μας δοθεί ολόκληρος ο φάκελος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.
Μιλήσαμε με την αρμόδια υπάλληλο τηλεφωνικά, η οποία ευγενέστατη και εντός λεπτού μας έστειλε με e-mail όλο τον φάκελο της μελέτης, τονίζοντας μας ότι όλα αυτά έχουν σταλεί εδώ και πολύ καιρό στους ενδιαφερόμενους Δήμους, ώστε να εκκινήσουν την διαδικασία γνωμοδότησης των Συλλογικών τους οργάνων, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης και της έκφρασης γνώμης των τοπικών κοινωνιών.
Στον παρακάτω πίνακα που προέρχεται από την μελέτη, φαίνεται ποιων Δήμων τα συλλογικά όργανα θα έπρεπε να γνωμοδοτήσουν (Οι Τ.Κ. και Δ.Κ., Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, Δημοτικά Συμβούλια).


Σύμφωνα με την μελέτη, η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. αποτελείται από δέκα (10) ζώνες παραγωγής (Π1-Π10) με συνολική επιφάνεια 25.977,98 στρέμματα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα με τις 10 προτεινόμενες περιοχές.


Από αυτές τις προτεινόμενες ζώνες παραγωγής, αυτές που επηρεάζουν την περιοχή για την οποία εμείς ενδιαφερόμαστε (παραλιακή διαδρομή Αστακός - Μύτικας ως Μαραθάκι, Κάλαμος και Καστός Λευκάδας) είναι:
  • Η Π-6 με έκταση 3.600,32 στρέμματα (Δ.Κ. Αστακού, ανεβαίνοντας την μεγάλη ανηφόρα πηγαίνοντας από Μύτικα για Αστακό).
  • Η Π-7 με έκταση 1.065,64 στρέμματα (Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου, μετά τα λιμανάκια).
  • Η Π-9 με έκταση 542,77 στρέμματα (Δ.Κ. Καλάμου στο Βαθυλιμιόνι).
  • Η Π-10 με έκταση 395,16 στρέμματα (Τ.Κ. Μύτικα στον Βούλκο και Τ.Κ. Κανδήλας Καμπλάφκα).
Διαβάζοντας προσεκτικά την ΣΜΠΕ για αυτές τις περιοχές, τα προτεινόμενα παραγωγικά στρέμματα που θα χρησιμοποιηθούν (που θα καλυφθούν με κλουβιά δηλαδή) είναι:

Περιοχή Π-6 (Δ.Κ. Αστακού στο δρόμο Μύτικας-Αστακός στη μεγάλη ανηφόρα):


Αύξηση στρεμμάτων από τα 50 που είναι σήμερα στα 211,50, με επέκταση στις υφιστάμενες μονάδες και με ίδρυση δύο νέων μονάδων.

Περιοχή Π-7 (Τ.Κ. Αρχοντοχώρι μετά τα λιμανάκια):


Αύξηση στρεμμάτων από τα 35 που είναι σήμερα στα 80, με επέκταση στις υφιστάμενες μονάδες.

Περιοχή Π-9 (Δ.Κ. Καλάμου στο Βαθυλιμιόνι):


Αύξηση στρεμμάτων από τα 40 που είναι σήμερα στα 60, με ίδρυση μίας νέας μονάδας, της οποίας η θέση είναι δίπλα από το Βαθυλιμιόνι, προς Επισκοπή.


Περιοχή Π-10 (Τ.Κ. Μύτικα στον Βούλκο):


Αύξηση στρεμμάτων από τα 10 που είναι σήμερα στα 60, με επέκταση της υφιστάμενης μονάδας και ίδρυση μίας νέας μονάδας, της οποίας η θέση είναι από την έξω πλευρά του όρμου του Μύτικα προς Καμπλάφκα (Τ.Κ. Κανδήλας).


Για όποιους ενδιαφέρονται να μάθουν τι πρόκειται να συμβεί στο τόπο που ζουν και αγαπούν, επισυνάπτουμε ολόκληρη την μελέτη εδώ και λυπούμαστε γιατί μέσω του Δήμου Ξηρομέρου δεν κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, ώστε ο κόσμος καταρχήν να ενημερωθεί και κατόπιν να γνωμοδοτήσουν τα συλλογικά όργανα του Δήμου.
Αυτά τα έγγραφα έχουν πάει στον Δήμο Ξηρομέρου εδώ και πάρα πολύ καιρό μέσω του Υπουργείου, ώστε να γίνει η προβλεπόμενη διαβούλευση και να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες.
Ο Δήμος Ξηρομέρου όμως περί άλλων τυρβάζει.....

7 σχόλια:

  1. Αυτος ο Δήμαρχος στις εκλογες πρέπει να πάει στο σπίτι του
    Δεν κάνει πλέον για Δήμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επέκταση των στρεμμάτων από 10 σε 60 στην περιοχή του βουλκου με την ίδρυση νέας ιχθυοκαλλιέργειας από την πλευρά της καμπλαυκας. Η παραλία της Κανδήλας, η πανέμορφη Ελιά, θα φάει κι αυτή το σύκο των επιπτώσεων μιας ιχθυοκαλλιέργειας. Άντε μπας και ανάψουνε τα αίματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απο τη μια τουριστικες μοναδες απο την αλλη βρωμια ??? δεν τους ειπε καποιος οτι η βρωμα στη θαλασσα μεταφερετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με την επόμενη Π.Ο.Α.Υ βάλτε και στο κεφάλι μας "οργανωμένη ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών"...
    Σταύρος Σπετσαρίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στη Πάλαιρο πάντως, περισσότερη βρώμα και ακαταστασία έχει στις ερημικές παραλίες παρά μπροστά από τη μονάδα στο Βαθυαβάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.