Προχωρά απρόσκοπτα το έργο του νέου κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


Με πολύ καλούς ρυθμούς και απρόσκοπτα προχωρά το έργο του νέου κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μιας και οι πιστώσεις υπάρχουν και είναι εξασφαλισμένες.
Ένα ευχάριστο γεγονός, που μέχρι να έχει αίσιο τέλος, πέρασε από χίλια κύματα. Ένα έργο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επίβλεψη από την Τεχνική Υπηρεσία Μεσολογγίου και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ξηρομέρου.
Ελπίζουμε το συγκεκριμένο έργο να τελειώσει εντός του 18μήνου που προβλέπει η μελέτη του και να μην έχει την τύχη του νέου κτιρίου του Κ.Υ. Μύτικα.
Βέβαια λόγω της προεκλογικής περιόδου, έχουμε το φαινόμενο κάποιοι να προσπαθούν να οικειοποιούνται έργα που γίνονται με δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά τους, τα βρήκαν έτοιμα και ώριμα και απλά αυτοί έκαναν το μικρό καθήκον που τους αναλογούσε.
Απαιτούν λοιπόν από τους αχάριστους Μυτικιώτες να πάνε να το δούνε, να το φωτογραφίσουν και να εκφράσουν τα σέβη τους προς τους αυτοανακηρυσσόμενους ως «δωρητές» και μεγάλους «ευεργέτες», γιατί έκαναν το διεκπεραιωτικό τους καθήκον και έκαναν απλά αίτηση για χρηματοδότηση, όταν βγήκε το σχετικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε ένα έργο που το παρέλαβαν με ώριμες μελέτες  (ακόμα και σε αυτό τα θαλάσσωσαν αρχικά).
Οι μεγάλοι και πραγματικοί ΕΥΡΓΕΤΕΣ και ΔΩΡΗΤΕΣ της Ελλάδας και του Έθνους, έκαναν έργα με την προσωπική τους περιουσία και όχι με δημόσιο χρήμα. Όσοι λοιπόν αλαζονικά απαιτούν σέβη και τεμενάδες για έργα που δεν είναι δικά τους και γίνονται με δημόσιο χρήμα, αποδεικνύουν ότι σε αυτό τον τόπο ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν θα τελειώσει ποτέ.
Εμείς λοιπόν, ως κάποιοι από τους πολλούς αχάριστους Μυτικιώτες, πήγαμε και φωτογραφίσαμε την πρόοδο των εργασιών και παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα σύντομο ιστορικό του έργου, για να γνωρίζεται όλη την αλήθεια, για να μην πέφτετε θύματα πολιτικάντηδων, λαϊκιστών και δημαγωγών.
Όποιοι πιστεύουν ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέμε παρακάτω, περιμένουμε να πάρουμε και να φιλοξενήσουμε την επώνυμη διαφορετική τους άποψη.

Σύντομο ιστορικό του έργου:
2006 - 2010: Επί Καποδιστριακού Δήμου Αλυζίας και Δημάρχου κ. Δημήτρη Τριποτσέρη, εκπονήθηκε μελέτη και εκδόθηκε οικοδομική άδεια για ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα. Η μελέτη είχε κάποια προβλήματα ως προς τις απαιτήσεις του Ο.Σ.Κ, ο οποίος τελικά δεν την ενέκρινε. 
2011 - 2014: Επί Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου και Δημάρχου κ. Πυθαγόρα Σαμαρά, με κινήσεις του Αντιδημάρχου κ. Σπύρου Λύτρα και κατόπιν παίρνοντας την σκυτάλη από αυτόν ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Ταμπάκης, ξεκίνησε και προχώρησε η σύνταξη νέας μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Μεσολογγίου, με υπεύθυνο τον αείμνηστο κ. Ηλία Τριχόπουλο, έναν Αρχιτέκτονα που πολλά σχολικά κτίρια στο νομό Αιτ/νίας φέρουν την υπογραφή του. Σκοπός ήταν το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, μιας και ελέω μνημονίων ο Ο.Σ.Κ. μας είχε χαιρετήσει.
Παράλληλα με τον Δήμο Ξηρομέρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα, όλη την επίμαχη περίοδο, είχε συνεχείς επικοινωνίες και παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς και τον κ. Τριχόπουλο, ώστε να ολοκληρωθεί και να ωριμάσει η μελέτη και υπήρχε διαρκής άτυπη συνεργασία του μέλους του Συλλόγου κ. Γιώργου Πουρνάρα (γνώστης τέτοιων θεμάτων), με τον κ. Ηλία Τριχόπουλο, ώστε να προχωρήσει το θέμα (ο εκλιπών κ. Ηλίας Τριχόπουλος ήταν η ψυχή αυτού του έργου).
2014 - 2019: Επί Καλλικρατικού Δήμου Ξηρομέρου και Δημάρχου κ. Ερωτόκριτου Γαλούνη, βγήκε η σχετική δράση από την Περιφέρεια την Άνοιξη του 2016 και προς γενική μας έκπληξη, το ώριμο αυτό έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Μάϊο του 2016, λόγω δύο παραλείψεων στον φάκελο της αίτησης που υπέβαλλε ο Δήμος μας: 1) Είχε λήξει το παραχωρητήριο του οικοπέδου που θα ανεγείρετο το κτίριο και 2) Χάθηκαν οι προθεσμίες και δεν είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ξηρομέρου και Ιεράς Πόλεως Μεσολογίου όπως απαιτούνταν (δείτε εδώ).
Προσωπικά εκείνη την περίοδο, εμείς επιλέξαμε και ασκήσαμε πολύ σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή για τις παραλείψεις της, οι οποίες ήταν η αιτία να κινδυνεύει να χαθεί ένα ώριμο και σίγουρο έργο για τον Μύτικα και όλη την Δ.Ε. Αλυζίας. Σε κάθε κείμενο μας τότε, σε μία σειρά καυστικών δημοσιευμάτων μας για τα εγκληματικά λάθη της δημοτικής αρχής, τελειώναμε πάντα με την φράση: «Το έργο δεν έχει χαθεί και αν ο Δήμος το πάρει από την αρχή, θα το εντάξη σίγουρα».
Ο Δήμος Ξηρομέρου το πήρε από την αρχή και με σωστό τρόπο, με την Τεχνική του Υπηρεσία να κοπιάζει και τους υπόλοιπους 4 μήνες δούλεψε φτιάχνοντας έναν ολοκληρωμένο φάκελο αίτησης και το Νοέμβριο του 2016 το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ πανηγυρικά, με δόξα και τιμή όπως ήταν το φυσιολογικό.
Κατόπιν, με πολύ μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ο Δήμος κατάφερε να δημοπρατήσει το Ιούλιο του 2018, όταν π.χ. το Θέρμο που μαζί ενταχθήκαμε, δημοπράτησε τον Ιούλιο του 2017.
Κατόπιν υπεγράφη η σύμβαση με τον μειοδότη την «Βλασταράς Α.Τ.Ε.», σε φυσιολογικούς χρόνους λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2018, εξ αιτίας του απαραίτητου εκ του νόμου προσυμβατικού ελέγχου (>500.000 €), ο οποίος θέλει 4 - 5 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Το Φεβρουάριο του 2019 ο εργολάβος μπήκε στο εργοτάξιο και ξεκίνησε τα αρχικά χωματουργικά έργα.
Ευχόμαστε σε 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών, τον Σεπτέμβριο του 2020, να παραδοθεί κανονικά για χρήση στην σχολική κοινότητα.2 σχόλια:

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.