Το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, το σοβαρότερο θέμα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει ο Μύτικας και γενικότερα η Δ.Ε. Αλυζίας τα επόμενα χρόνια.


Στις 23 Ιουλίου, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με ανακοίνωση του γνωστοποίησε προς τα μέλη του, την κυκλοφορία ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου με τίτλο: «Ερωτηματολόγιο Κοινωνικής Αποδοχής για την ανάπτυξη της Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας».
Όπως αναφέρει η δράση αυτή λειτουργεί υποστηρικτικά στης δράσεις του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και του ΕΛΚΕΘΕ και ζητά από τα μέλη του να μπουν και να το συμπληρώσουν ανώνυμα (δείτε εδώ).
Προσωπικά θεωρούμε το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, το σοβαρότερο θέμα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει ο Μύτικας και γενικότερα η Δ.Ε. Αλυζίας τα επόμενα χρόνια, που αυτό θα καθορίσει την αναπτυξιακή πορεία και την φυσιογνωμία της περιοχής στο άμεσο μέλλον, ειδικά μετά την πρόσφατη δυσάρεστη εξέλιξη της ίδρυσης ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή μας (δείτε εδώ), όπου νέες μονάδες πρόκειται να δημιουργηθούν και μεγάλες επεκτάσεις των υφιστάμενων μονάδων θα υπάρξουν.
Να τονίσουμε ότι για την συγκεκριμένη μελέτη της δημιουργίας ΠΟΑΥ στην περιοχή, η Τ.Κ. Μύτικα δεν γνωμοδότησε, ούτε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ως ο νόμος ορίζει. Το ίδιο ισχύει και για τις Τ.Κ. Κανδήλας και Αρχοντοχωρίου και την Δ.Κ. Αστακού, αλλά και την Τ.Κ. Καλάμου. Εκτιμούμε ότι αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά ήταν επιλογή. Πέρασε στο απαλό και στο αθόρυβο και φυσικά κανένας δεν πρόκειται να σας εξηγήσει γιατί σε ένα θέμα τόσο σοβαρό.
Γιατί δεν γνωμοδότησε η Τ.Κ. Μύτικα; Γιατί δεν ενημερώθηκε ο κόσμος; Γιατί δεν έγινε Γενική Συνέλευση για ένα θέμα τόσο σοβαρό για τον Μύτικα; Απαντήσεις υπάρχουν; Αναμένουμε......
Επαναλαμβάνουμε ότι, επειδή θεωρούμε το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, το σοβαρότερο θέμα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει ο Μύτικας και γενικότερα η Δ.Ε. Αλυζίας τα επόμενα χρόνια, όπου τουρισμός και ιχθυοκαλλιέργειες είναι αντικρουόμενες δραστηριότητες και δεν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο και μάλιστα σε επίπεδο ίδρυσης ΠΟΑΥ, δική μας προσωπική επώνυμη γνώμη, διατυπωμένη πολλές φορές δημόσια στο παρελθόν, είναι ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί απρόσκοπτα, να δώσει δουλειές και εισόδημα σε συμπατριώτες μας, στον χώρο από τις Εχινάδες έξω από τον Αστακό, όπου εκεί βρίσκεται η πλειονότητα τους συγκεντρωμένες σήμερα και προς τα Νότια. Ουσιαστικά μιλάμε για την δημιουργία ενός ιχθυοκαλλιεργητικού πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή από τον Αστακό και προς τα Νότια και η περιοχή προς Βόρεια και Δυτικά, Καστού, Καλάμου, ακτογραμμή Αστακού - Μύτικα, Μύτικα, Παλαίρου, Πογωνιάς να μείνει καθαρή για τουριστική ανάπτυξη.
Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να καταλάβουν την σοβαρότητα του συγκεκριμένου θέματος και ειδικά αυτοί που έχουν επενδύσει ή πρόκειται να επενδύσουν στον τουρισμό της περιοχής.

5 σχόλια:

  1. Η δικη σας προσωπικη επωνυμη γνωμη ειναι σωστη.Αγωνας απο ΟΛΟΥΣ μεχρις εσχατων.Αρκετα με τα συμφεροντα καποιων.Οι Δημαρχοι βλεπουν;Οι κυβερνησεις τι κανουν;Εμεις οι πολιτες μεχρι ποτε θα ακολουθουμε τις εξελιξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά ας αρχισουμε με το να κρατάνε καθαρά τα χωριά μας ένα ένα παιδιά μην μπερδέψουμε τα μπούτια μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ιχθυοκαλλιέργιες και τουριστική ανάπτυξη δεν συμβαδίζουν !!! Αυτές πρεπει να μεταφερθούν στο θαλαςςιο πάρκο οπως λες , και η νέα Δημοτική αρχή να θέσει ως προτεραιότητα τον χαρακτηρισμό της παραλιακής ζώνης Αστακού- Παλαιρου ως αμιγούς τουριστικής !!! Αυτη θα πρεπει να ειναι η πρώτη προτεραιότητα και ολα τα αλλα θα πάρουν τον δρόμο τους !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φωτιά και τσεκούρι. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Χωροθέτηση χωρίς να ερωτηθεί κανείς. Μέσα σε μια νύχτα. Πριν πέσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Να μην ξεχνιόμαστε. Ούτε τα προσχήματα δεν κράτησε ο Γερουλάνος. Συμβούλιο επικρατείας. Το περνάει αβρεχο και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Τι ψάχνουμε να βρούμε; Είναι εύκολο να αναρτηθεί η απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας; Έτσι να το χωνέψουμε; Και καλά όλα αυτά. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας; Ποια ήταν; Εντάξει ψήφισαν όλοι σχεδόν οι επαγγελματίες του Μύτικα και του παραλιου Αρχοντοχωριου μια δημοτική αρχή φιλοιχθυοκαλλιεργητικη. Και; Η υπόλοιπη κοινωνία; Στο σημείο που έχουμε φτάσει μόνο δυναμικά μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα. Όλα έγιναν. Δυναμική παρέμβαση της κοινωνίας δεν έχει γίνει. Αυτό θα γίνει μόνο όταν αρχίσουν να έρχονται οι ιχθυοκαλλιέργειες έξω από την πόρτα μας. Αλλά και πάλι παίζεται. Ας σοβαρευτούμε. Νομικά και διοικητικά είδαμε πεντακάθαρα ότι όλοι ήταν με τους ιχθυοκαλλιεργητες. Ειδικά η περιφέρεια. Και ο τότε πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου. Η μόνη ελπίδα σε αυτό το επίπεδο είναι η ευαισθησία που είχε δείξει για το θέμα ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Είχε επικοινωνήσει για τις θέσεις μας στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειων. Σαν αντιπολίτευση θα μου πεις. Ναι. Αλλά είχε δείξει ευαισθησία. Και σήκωσε το τηλέφωνο. Αν λοιπόν η νυν δημοτική αρχή δείξει να αφουγκραζεται τον προβληματισμό της κοινωνίας και δραστηριοποιηθεί, έχει καλώς. Αν όχι, τι είχαμε τι χάσαμε. Και επειδή είπαμε πως νομικά και διοικητικά έχει χαθεί το παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα, από κοινότητα μέχρι συμβούλιο της επικρατείας, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μόνο δυναμικά πλέον θα σωθεί το παιχνίδι. Όποιος πάντως δει το ερωτηματολόγιο του επιμελητηρίου, θα αντιληφθεί ότι είναι αρκετά κατευθυνόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θεριεψαν τις υχθιοκαλλιεργειες.
    Καλα μυαλα σε ολους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.