6.005.171,89 € ο λογαριασμός των απ' ευθείας αναθέσεων της τέως δημοτικής αρχής. Η γνώμη μας περί των απ' ευθείας αναθέσεων.


Στο εξωπραγματικό συνολικό ποσό των 6.005.171,89 € (έξι εκατομμυρίων, πέντε χιλιάδων, εκατόν εβδομήντα ένα ευρώ και ογδόντα εννιά λεπτών), έφτασαν οι απ' ευθείας αναθέσεις της τέως δημοτικής αρχής στην διάρκεια της πενταετούς θητείας της.
Για όσους δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του ποσού, τους ενημερώνουμε ότι μιλάμε για ένα μικρό Δήμο, από τους μικρότερους στην Ελλάδα, με τακτική επιχορήγηση από το κράτος μόλις στα 1,6 εκατ. ευρώ/έτος περίπου.
Εμείς σαν Blog, προς διευκόλυνση των δημοτών που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν, με την χρήση του Excel καταγράψαμε και αθροίσαμε όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου και των Νομικών του Προσώπων και σας τις παρουσιάζουμε, ώστε να υπάρχει η γνώση όλων των πολιτών και η δημόσια λογοδοσία των αιρετών (σκοπός δημιουργίας του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»).

Το αρχείο μας Excel αποτελείται από πέντε στήλες:
1η στήλη: Συνοπτική περιγραφή ανάθεσης.
2η στήλη: Ημερομηνία ανάρτησης στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
3η στήλη: Υπερσύνδεσμος, ώστε να μπορείτε να δείτε το επίσημο έγγραφο.
4η στήλη: Ονοματεπώνυμο αναδόχου.
5η στήλη: Το ποσό της ανάθεσης.

Τονίζουμε ότι αυτά που δημοσιοποιούμε είναι ήδη δημοσιοποιημένα έγγραφα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ανοικτά και προσβάσιμα στον καθένα.
Κάποιες λίγες από τις απ' ευθείας αναθέσεις πιθανόν να έχουν ανακληθεί ή να έχει γίνει και αντιλογισμός τους, δηλαδή να μην έχουν εκτελεστεί τελικά. Το πόσες από αυτές έχουν ενταλματοποιηθεί και πόσες όχι, είναι πολύ δύσκολο να το παρακολουθήσουμε.
Καταγράψαμε 717 απ' ευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας 5.504.752,12 € και 15 περιπτώσεις αξίας 500.419,77 €, για εργασίες και προμήθειες που εκτελέστηκαν στην διάρκεια της τέως δημοτικής αρχής με προφορικό τρόπο (μη θεσμοθετημένη, αδιαφανής και απαράδεκτη διαδικασία απ' ευθείας ανάθεσης) και κατόπιν οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα χρήματα τους. Δικαιώθηκαν με έκδοση διαταγής πληρωμής, μιας και ο Δήμος Ξηρομέρου αναγνώριζε τις οφειλές στην σχετική δικάσιμο και δεν άσκησε ανακοπή στις διαταγές πληρωμής (δείτε εδώ).
Δεν καταγράψαμε πάρα πολλές απ' ευθείας αναθέσεις μικροποσών κάτω από 1000 €, που αφορούν κυρίως αναλώσιμα, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α. και αναθέσεις που αφορούν προμήθειες κρεοπωλείου, αρτοποιείου, παντοπωλείου (παιδικοί σταθμοί).

Η δική μας γνώμη για τις απ' ευθείας αναθέσεις:
  • Οι απ' ευθείας αναθέσεις με βάση το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010 είναι νόμιμες και προβλέπονται, κατ' εξαίρεση όμως και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.
  • Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τέως δημοτική αρχή, αντίθετα από το πνεύμα του νομοθέτη, χρησιμοποίησε τις απ' ευθείας αναθέσεις ως κανόνα και την διαγωνιστική διαδικασία ως εξαίρεση. Το συντριπτικό ποσοστό των χρημάτων του Δήμου Ξηρομέρου διακινήθηκε τα πέντε προηγούμενα χρόνια μέσω απ' ευθείας αναθέσεων.
  • Επίσης η τέως δημοτική αρχή, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν χρησιμοποίησε τις απ' ευθείας αναθέσεις σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, όπως ο Νόμος προβλέπει, γι αυτό και προκύπτει το ακριβώς προηγούμενο που αναφέρουμε.
  • Παρότι οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι εξ' ορισμού αδιαφανής διαδικασία, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες είναι ίδιες. Οι απ' ευθείας αναθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει ένας Δήμος και όσο μικρότερος και πιο υποστελεχωμένος είναι ο Δήμος (σαν τον δικό μας), τόσο πιο απαραίτητες είναι και πάρα πολλές από αυτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
  • Οι απ' ευθείας αναθέσεις που ενοχλούν είναι αυτές που το τίμημα είναι υπερβολικό (υπάρχει γνώση και επαφή με την πιάτσα για να κρίνουμε) και το χειρότερο από όλα, οι αόρατες. Αυτές είναι αναμφίβολα μη νόμιμες (με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου), όχι ως προς την διαδικασία, αλλά ως προς την ουσία.
  • Κανόνα πρέπει να αποτελούν οι αδιάβλητες διαγωνιστικές διαδικασίες που φέρουν μεγάλες εκπτώσεις και όχι οι απ' ευθείας αναθέσεις, μέσω των κατατμήσεων και την ελάχιστη έκπτωση που αυτές φέρουν (0% - 3%), ώστε να επωφεληθεί το Ταμείο του Δήμου μας και οι δημότες από την προσφερόμενη έκπτωση των διαγωνισμών.
Άρα τα πράγματα για την νέα δημοτική αρχή, στο κομμάτι των απ' ευθείας αναθέσεων, θα είναι πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα και από αυτά θα κριθεί.
1. Να μειώσει σημαντικά την χρήση και το ποσό των απ' ευθείας αναθέσεων σε σχέση με την τέως δημοτική αρχή και όχι να εξαλείψει τελείως τις απ' ευθείας αναθέσεις. Η διαχρονική μας θέση είναι ότι χρειάζονται οι απ' ευθείας αναθέσεις και όσο πιο μικρός και υποστελεχωμένος είναι ένας Δήμος, τόσο πιο πολύ χρειάζονται.
2.  Να πάψουν οι εικονικές και υπερτιμολογημένες απ' ευθείας αναθέσεις, που αυτό είναι ότι χειρότερο και ενοχλεί. Αν μία απ' ευθείας ανάθεση είναι πραγματική, με εύλογο κόστος και καλύπτει πραγματική ανάγκη του Δήμου, προσωπικά ειδάλλως μας ενοχλεί και αυτή είναι διαχρονική μας θέση.
Προσωπικά είμαστε σίγουροι ότι η νέα δημοτική αρχή, με τον Δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη θα τα πράξει και τα δύο και αυτό θα το δείξουν οι αριθμοί που δεν ψεύδονται και όχι τα σκόπιμα λόγια του καφενείου που διακινούν διάφοροι, προπαγανδίζοντας ψέμματα για μία δημοτική αρχή με μόλις 19 μέρες στην διοίκηση του Δήμου και η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτά τα λένε αυτοί που τίναξαν την μπάνκα στον αέρα με τις απ' ευθείας αναθέσεις. Θέλει πολύ αλαζονεία και θράσος πράγματι...
Κλείνουμε λέγοντας ότι για όλο αυτό που συνέβη τα προηγούμενα 5 χρόνια, επιβάλλεται να αναζητηθούν ευθύνες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια. Οικονομικός έλεγχος και αν βρεθεί κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, κατευθείαν στην Δικαιοσύνη, και μακάρι να μην υπάρχει τίποτα
Δείτε εδώ το αρχείο Excel με όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου, για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2019.

9 σχόλια:

  1. τιναξαν το δημο στον αερα και κανουν και θεωριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν επικαλείσθε το άρθρο 72 του Ν.3852/2010 για τις απ ευθείας αναθέσεις , είστε σίγουρος ότι αφορά τις κάθε λογής προμήθειες που γίνονται σε κάθε Δήμο ; Μπορείτε για γίνετε πιο σαφής ως προς τα επί μέρους άρθρα του 72 ; Γιατί Προμήθειες με απ ευθείας ανάθεση , προβλέπονται από πρόσφατο νομικό πλαίσιο του Ν. 4412/2016 τ.Α 147 και πιο πρόσφατο νόμο τον 4605/2019 που τροποποιεί αυτόν του 2016 . Κανένας εχέφρων και λογικός άνθρωπος δεν κρίνει μια νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή , αλλά κρίνει και θα κρίνει την δική σας ισοπεδωτική άποψη που είχατε χτες να μην γίνονται ΚΑΘΟΛΟΥ απ ευθείας αναθέσεις. Προσωπικά εγώ αυτό κατακρίνω κι όχι τον κ. Δήμαρχο. Στον κ. Δήμαρχο πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου τουλάχιστον 6 μήνες και ...και μετά θα μιλήσουμε. Προς το παρόν ο κ. Δήμαρχος δείχνει θετική εικόνα και τον συγχαίρω. Εσείς ως μπλόκ , βιάζεστε πολύ !!! " θέλετε " απ΄ ό,τι βλέπω κρεμάλες και ειδικά δικαστήρια.... εκτίθεστε πολύ !!! και είσθε και επαγγελματίας και μορφωμένο άτομο. Κρίμα... Ανυπομονώ να δω αν θα λογοκριθώ.
    Ιω.ΓΕΝΑΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις αναφορές σας προς εμάς σας απαντάμε συγκεκριμένα:
      1. Άποψη να μην γίνονται ΚΑΘΟΛΟΥ αναθέσεις δεν είχαμε ποτέ. Αυτό είναι δικό σας και σας προκαλούμε να μας δείξετε έστω και μία γραμμή κειμένου μας που να λέμε κάτι τέτοιο. Λέμε κάτι τελείως διαφορετικό το οποίο μπορείτε να το βρείτε και στο παρόν κείμενο μας.
      2. Ούτε κρεμάλες, ούτε Δικαστήρια θέλουμε. Ζητάμε να διερευνηθεί πως ο Δήμος Ξηρομέρου έχει καταστραφεί οικονομικά και βρίσκεται καταχρεωμένος με τα χρέη να πέφτουν στα κεφάλια όλων των δημοτών. Εσείς βιάζεστε και θέλετε ατιμωρησία και αυτοί που διοικούν να φεύγουν σαν κύριοι και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα και περάστε οι επόμενοι.

      ΦΙΛΙΚΑ

      Διαγραφή
  3. Εξυπακούεται ότι θέλω οικονομικό έλεγχο απο 20 ετίας δηλαδή από τον κ. Στάικο και δώθε . Κι εξυπακούεται ότι αν φανούν ατασθαλίες να πληρώσουν . Καμία ατιμωρησία δεν επιθυμώ. Χαίρομαι που αναφέρεσθε ότι σας εκφράζουν οι απ ευθείας αναθέσεις. Κι να ξέρετε κάτι. Για τις προμήθειες και όποιες αναθέσεις , έχουν ευθύνη και υπηρεσιακοί παράγοντες . Τι στο καλό , ΟΛΟΙ οι υπάλληλοι επί κ. Γαλούνη ήταν επίορκοι ; Επί κ. Σαμαρά το ίδιο ; επί κ. Στάικου το αυτώ ; Ανατρέξτε στα δημοσιεύματα σας και θα δείτε οτι , τώρα , μα τώρα ξεκαθαρίζετε οτι δεν έχετε αντίρρηση για απ ευθείας αναθέσεις . Οσο για το αρθρο 72 Ν.3852/2010 που αναφέρεσθε για αναθέσεις , επιμένετε οτι ισχύει αυτό το άρθρο ; δεν απαντήσατε ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ. Ιω. ΓΕΝΑΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Χαίρομαι που από το κρεμάλες και Δικαστήρια που μας κατηγορήσατε ότι επιδιώκουμε, με ψόγο εναντίον μας, σε συνδυασμό με το επαγγελματίας και μορφωμένος, τώρα λέτε δεν θέλω ατιμωρησία, αλλά θέλω και εγώ έλεγχο 20ετίας!!!!! Δηλαδή να ελέγξουμε και τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους!!!! Ξαφνικά συμφωνήσαμε λοιπόν και μας υπερκαλύψατε κιόλας!!!
      2. Ότι μας εκφράζουν οι απ' ευθείας αναθέσεις δεν το είπαμε πουθενά. Διαχρονικά πιστεύουμε ότι οι απ' ευθείας αναθέσεις χρειάζονται και όσο πιο μικρός και υποστελεχωμένος είναι ένας Δήμος, τόσο πιο πολύ χρειάζονται. Με τις απ' ευθείας αναθέσεις βάζαμε και βάζουμε πάντα δύο θέματα: Λελογισμένη χρήση τους και πραγματικές και όχι υπερτιμολογημένες και το χειρότερο όλων όχι εικονικές (α ρε κατακαημένο λιμάνι του Μύτικα). Προτίμηση στην διαγωνιστική διαδικασία. Τώρα για αυτό που μας λέτε, ανατρέξετε στα δημοσιεύματα σας, αφήστε να ξέρουμε πολύ καλύτερα από εσάς τι έχουμε γράψει στο παρελθόν. Πάντα αυτά ακριβώς τα ίδια λέγαμε και σας παραπέμπουμε σε ένα από τα πολλά παλιά μας δημοσιεύματα, τον Αύγουστο του 2016 https://mytikaspress.blogspot.com/2016/08/blog-post_40.html και υπάρχουν και πολλά άλλα που επαναλαμβάνουμε ακριβώς τα ίδια. Επίσης σας παραπέμπουμε σε ένα ενδιαφέρον άρθρο που αναδημοσιεύσαμε το μακρινό 2013 https://mytikaspress.blogspot.com/2013/04/blog-post_25.html και το οποίο για να το αναδημοσιεύσουμε, μας εκφράζει και συμφωνούμε.
      3. Για το άρθρο 72 Ν. 3852/2010, ως γνωστό, όπως για κάθε νομοθέτημα, υπάρχουν τροποποιήσεις των άρθρων με μεταγενέστερους νόμους. Ναι λοιπόν υπάρχουν τροποποιήσεις του συγκεκριμένου άρθρου, που αλλάζουν το επιτρεπόμενο ύψος του ποσού, την διαδικασία κλπ, αλλά ότι η απ' ευθείας ανάθεση είναι κατ' εξαίρεση διαδικασία και ακολουθείται σε επείγουσες περιπτώσεις, αυτό δεν έχει τροποποιηθεί, εκτός αν εσείς μπορείτε να μας παραθέσετε στοιχεία για το αντίθετο και σας αναμένουμε.
      4. Για την ευθύνη των υπαλλήλων και των υπηρεσιακών παραγόντων που αναφέρετε, εγώ μίλησα για διερεύνηση και έλεγχο πως ο Δήμος έφτασε στην σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση, από αυτούς που έχουν την ευθύνη διοίκησης του Δήμου, που την ευθύνη διοίκησης του Δήμου την έχει η εκάστοτε δημοτική αρχή.
      5. Ενδιαφέρον ο διάλογος μας, με μία μικρή επισήμανση. Εσείς συμμετέχετε με ένα ψευδώνυμο και για ότι λέτε δεν παρουσιάζεται κανένα στοιχείο, ενώ εγώ επώνυμα και με στοιχεία. Παρεπιπτόντως είμαι υπέρ της ανωνυμίας, αρκεί αυτά που λέγονται και γράφονται να είναι λογικά, σοβαρά και κόσμια. Όμως καμία φορά η ανωνυμία κρύβει σκοπιμότητα και δόλο, γιατί έτσι μπορεί και ο Ιούδας να γράφει εναντίον της προδοσίας και των 30 αργυρίων και όλα να είναι καλά.

      ΦΙΛΙΚΑ

      Διαγραφή
  4. Μπορείτε να αναζητήσετε ή όχι αν υπάρχει επώνυμο ΓΕΝΑΡΗΣ στον Αστακό , αν έχετε αμφιβολίες για μένα. Με καλύψατε οτι συμφωνείτε στους μικρούς δήμους χρειάζονται απ ευθείας αναθέσεις. Δεν με καλύψατε - δικαίωμά σας να έχετε ό,ποια άποψη θέλετε - στο γεγονός οτι δεν έχουν ευθύνες οι υπάλληλοι. Πάρα πολλοί υπάλληλοι , για παρατυπίες πολιτικών προσώπων που ανέχτηκαν , δικάστηκαν και άλλοι έχασαν και τη δουλειά τους και άλλοι είναι και φυλακή . Πρώτη ευθύνη έχει ο υπάλληλος αγαπητό ΜΥΤΙΚΑΣΠΡΕΣ και αυτός κάθεται στο σκαμνί της κατηγορίας. Τα πολιτικά πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται. Ποτέ δεν είπα στην αρχική μου παρέμβαση οτι δεν θέλω ατιμωρησία. Το αν θα πρέπει ή όχι να τιμωρηθεί ο π. ή οι πρώην ή ο τωρινός δήμαρχος , υπάρχουν εντεταλμένα όργανα του κράτους κι όχι εγώ ή εσείς ή τα Σάιτ . Μου αρκεί που συμφωνήσαμε ( συμφωνήσατε ) οτι θα γίνουν οπωσδήποτε απευθείας αναθέσεις. Θα περιμένουμε το είδος κάθε μιας και θα το αξιολογούμε υποθέτω με την ίδια ζέση και θέρμη που αξιολογούσατε τους χτες δίχως να κρατάτε κάποιες δημοσιογραφικές ισορροπίες. Ορκωτοί λογιστές ,έχουν έρθει και στους όμορους Δήμους , κατα το παρελθόν π.χ Αλυζία και Φυτείες και Βόνιτσα και Αστακό , και Οινιάδες και Μεσολόγγι , αλλά δεν βρέθηκαν κάτι μη σύνομα ... κι έμεινε μόνον ο τζέρτζελος και φυσικά η πικρία σ'αυτούς που ήθελαν κρεμάλες !!! και θα θυμάστε πολύ καλά ποιός δήμαρχος είχε δημοσιεύσει κείμενο με φωτογραφία με κρεμάλα πριν λίγα χρόνια . Το είχες αναρτήσει μάλιστα και στο σαιτ του ΜΥΤΙΚΑΣΠΡΕΣ . Οι ακρότητες,αγαπητέ μου δεν ωφελούν κανέναν και περισσότερο τους νέους. Τολμώ να σας πω ότι θα ήμουν πιο ευχαριστημένος απ την δραστηριότητα σας στο σαιτ που είστε ιδιοκτήτης , αν δεν σας διέκρινε - προς πάσα κατεύθυνση - μια μεροληψία. Κι εφόσον , πράγματι πιστεύετε και στην ανωνυμία - δεν το πιστεύω αυτό , γιατί πολλές φορές δείχνετε ενόχληση στην ανωνυμία - να δημοσιεύετε ΟΛΑ όσα σας στέλνουν και δεν προσβάλλουν την υπόληψη του άλλου και να μην λογοκρίνετε. Σας εχω στείλει , ως ανώνυμος , πολλές φορές σε διαφορα θέματα , αλλά δεν τα αναρτήσατε. Δικαίωμά σας . Αλλά όχι ότι είστε και αμερόληπτος ; Αυτό αφήστε το να το κρίνει ο αναγνώστης . Πατριωτικά . Ιω.ΓΕΝΑΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ότι από το διάλογο μας βγαίνουν εύκολα συμπεράσματα και δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο.
    Δύο μόνο πραγματάκια επί προσωπικού.
    1. Διατηρώ το δικαίωμα με τα δικά μου κριτήρια να κρίνω τι θα δημοσιευθεί στο Blog, αυτό το δικαίωμα ποτέ δεν το αποποιούμαι, γιατί εγώ φέρω την ευθύνη. Αν στείλατε ανώνυμο και δεν το έβαλα, πείτε μου τι στείλατε και θα σας εξηγήσω ακριβώς γιατί δεν το έβαλα.
    2. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είμαι αμερόληπτος. Είναι και αυτό δική σας σκέψη για εμένα χωρίς εμένα και αν το βρείτε πουθενά αυτό να το έχω υποστηρίξει, δείξτε το.
    Το αντίθετο, έχω πολιτικές θέσεις ως ενεργός πολίτης, έχω απόψεις και τις εκφράζω άφοβα και χωρίς να δίνω αναφορά σε ΚΑΝΕΝΑΝ μα σε ΚΑΝΕΝΑΝ και ναι μεροληπτώ με την έννοια ότι παίρνω μέρος και στηρίζω πρόσωπα και πολιτικές που τις πιστεύω και θα απολογηθώ στους φίλους μου αν διαψευσθώ και σε κανέναν άλλον.

    ΦΙΛΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα σας. σίγουρα ως ιδιοκτήτης ενός σαιτ έχετε - και το τονίζω αυτό - έχετε το δικαίωμα το τι θα βάλετε ή όχι. Τα δικά μου ανώνυμα κι ο χαρακτήρας μου ποτε δεν προσβάλλει και εχει επίγνωση αν το κειμενο προς ανάρτηση εχει ή όχι ποινικές κυρώσεις.Τα κείμενα μου που έστελνα ηταν παλιά κι αφορούσαν τις εκλογες με τους : κ. Κουμανδράκη ( κι όχι Σαμαρά ) και τον κ. Γαλούνη. Δεν θυμάμαι τα κείμενα κι δεν εχει καμία σημασία μετα απο 5 χρόνια να δείτε τι έλεγα. Απλά διαπίστωνα μία επιλεκτική ανάρτηση . ΔΙΚΑΙΩΜΑ σας.Έκτοτε δεν σας ξανα " ενόχλησα " . Όλοι ως φυσικά πρόσωπα εχουν πολιτικές θέσεις και μπορώ να ερμηνεύσω οτι πολιτικά συμπίπτει. Ομως - ενα σαιτ- δεν μπορεί να εκφράζει τις πολιτικές του θέσεις απαραιτήτως.Άποψη εκφράζω. Κι βέβαια δεν εχω την απαίτηση να μου απολογηθείτε . Να είστε πάντα καλά. Ευχαριστώ. Ιω. Γενάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και να γνωρίζετε ότι και σας σέβομαι και σας εκτιμώ , άσχετα αν διαφωνώ σε καποια πράγματα μαζί σας. Αλλοίμονο να συμφωνούσαμε όλοι. Και στη Δημοκρατία ο διάλογος και οι διαφωνίες - κατα την ταπεινή μου άποψη - είναι σημείο υγείας για τη δημοκρατία και γενικότερα για τον τόπο μας και την παυρίδα. Ευχαριστώ. Ιω. Γενάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.