Βραδυφλεγής βόμβα τα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Ξηρομέρου.


Όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Ξηρομέρου, τα οποία αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του Δήμου μας. Η τέως δημοτική αρχή σε αυτό το θέμα ακολουθούσε την τακτική που συνοψίζεται στην απλή φράση. Το πρόβλημα κάτω από το χαλί και βλέπουμε...., έχει ο Θεός.
Έτσι αυτό που βλέπαμε ήταν, καμία μέριμνα να εισπράξει ο Δήμος τους τρεχούμενους λογαριασμούς, αλλά και τα παρελθόντα χρέη ή για να είμαστε πιο ακριβής, όποτε το θυμόμασταν, τα έξοδα να έχουν ξεφύγει με σπατάλες μέσω απ' ευθείας αναθέσεων, τα κόστη να μην γίνεται προσπάθεια να πέσουν, μέσω π.χ. χρήσης φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια, το 2017 πήραμε δάνειο περί το 1.000.000 € για να καλυφτεί το έλλειμμα, το οποίο δάνειο εκταμιεύτηκε ολόκληρο και πήγε στα χρέη της ΔΕΗ και ΦΟΔΣΑ και σήμερα, πάλι απλήρωτη είναι η ΔΕΗ από την προηγούμενη διοίκηση και ο Δήμος Ξηρομέρου κινδυνεύει κάθε ημέρα να του κόψουν το ρεύμα, πάλι απλήρωτος είναι ο ΦΟΔΣΑ και ξανά νέα ελλείμματα, μη εφαρμογή του κανονισμού ύδρευσης και όπως πληροφορούμαστε για το 2019, «φρόντισε» η τέως δημοτική αρχή να έχει κάνει εισπράξεις στην ύδρευση έως τον Ιούλιο του 2019, που δεν ξεπερνούν τα 2.000 €. Κατάρρευση εσόδων δηλαδή, αλλά δεν πειράζει...., προεκλογική χρονιά ήταν, εμείς φύγαμε σαν κύριοι και λογαριασμό δεν δίνουμε και θα σας κάνουμε αντιπολίτευση τώρα κουνώντας σας το δάχτυλο...., εσείς διοικείτε.... διοικείστε......, εσάς εξέλεξε ο κόσμος..., εμάς μας έστειλε στην αντιπολίτευση και άλλες ωραίες τέτοιες τσιτάτες φράσεις.
Στο ερώτημα, γιατί κύριε τέως Δήμαρχε έχουμε εισπράξεις επί της Διοίκησης σας στην ύδρευση μόνο 2.000 €, απάντηση υπάρχει; Τι έγινε το 2019 και πέσαμε τόσο στις εισπράξεις στην ύδρευση; Σεισμός; Καταποντισμός; Α τώρα θυμήθηκα.... είχαμε εκλογές..... Αναζητείται μία απάντηση στο πολύ συγκεκριμένο μας ερώτημα.
Θεωρούμε το συγκεκριμένο πρόβλημα που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή πολύ σοβαρό, το οποίο εν όψει κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού θα το βρει μπροστά της. Είναι ένα πρόβλημα  σύνθετο, με πολλές παραμέτρους και από τώρα σας λέμε τα ελλείμματα θα γίνουν θηλιά στον λαιμό του Δήμου. Θα πρέπει ο Δήμος να καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και στο σκέλος των εσόδων, όπου εδώ υπάρχουν και μεγάλες ευθύνες των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τους συνεπείς δημότες που πληρώνουν κανονικά και επιτέλους να πληρώσουν τις οφειλές τους (μέριμνα για τους πραγματικά αδύνατους), αλλά και στο σκέλος των εξόδων, όπου και εκεί υπάρχουν τεχνικά μέτρα για να μειωθεί το κόστος, αλλά κυρίως να εκλείψουν οι προκλητικές σπατάλες των προηγούμενων χρόνων. 
Κάθε μήνα ο Δήμος Ξηρομέρου μπαίνει μέσα στα ανταποδοτικά τέλη πάνω από 50.000 €, σύμφωνα με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς, δηλαδή 600.000 € κάθε χρόνο.
Πρέπει  λοιπόν το πρόβλημα των ανταποδοτικών τελών να αντιμετωπιστεί άμεσα, με κεντρική φιλοσοφία το νοικοκύρεμα και γενικά νηστεία και προσευχή, ότι δηλαδή δεν έκανε η τέως δημοτική αρχή.
Το πρόβλημα, με τις επιλογές και την αδράνεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, κατά εμάς έχει ήδη ανατινάξει τα οικονομικά του Δήμου και για να αντιμετωπιστεί θέλει δράση, χωρίς να λογαριάσουμε το λεγόμενο πολιτικό κόστος, το οποίο αν γίνουν αυτά που πρέπει, θα μετατραπεί κατά την προσωπική μας γνώμη σε πολιτικό όφελος.

6 σχόλια:

  1. Κάποια στιγμή τελειώνουν οι προεκλογικές και διάφορες εισηγητικές και ανέξοδες θεωρίες και έρχεται η ώρα της "πικρής" αλήθειας στα του δήμου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα ήταν γνωστό. Όποιος δεν ήξερε ας καθόταν στα αυγά του. Όποιος ήθελε την πρόκληση Ιδού η ώρα των αποφάσεων και των πράξεων. Όλα τα άλλα είναι γνωστά. Μένει αν δούμε πότε θα βγούν στην επιφάνεια (για τα κουκουλώματα των προηγούμενων μιλάω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα βγει τίποτα στη φόρα, επειδή δεν το θέλει κανείς. Ούτε και μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων ακόμα, γιατί έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους και αν χρειαστεί θα τρέξουν να υπερασπιστούν τους ''ευεργέτες'' τους.

      Διαγραφή
  3. 1250 ευρω εισπραξεις υδρευσης για το πρωτο εξαμηνο του 2019. Τρυπημα του δημου εκ των εσω
    Και αυτοι παρουσιαζονται και αγορευουν.
    Δυστυχια μου ελλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είχαν ξεκινήσει ελέγχους... κάτι πήγε να γίνει ...σταμάτησαν. Να δούμε τώρα και να θυμηθούμε τα επόμενα χρόνια ...να μετρήσουμε ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.