ΕΤΑΔ: Πωλεί στην Alpha Bank 110 στρέμματα στον Αστακό.


Του Φώτη Κόλλια.
fotisk2@euro2day.gr

Τον δρόμο για την πώληση του λιμανιού του Αστακού και της βιομηχανικής περιοχής ανοίγει η συμφωνία της ΕΤΑΔ με την Alpha Bank, για την αγορά ακινήτου που βρίσκεται στην «καρδιά» της λιμενικής ζώνης. Το πολυετές σίριαλ και οι επενδυτές που δεν ήρθαν.

Κοντά σε συμφωνία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την αγορά 110 στρεμμάτων, που βρίσκονται στην «καρδιά» της χερσαίας ζώνης του λιμανιού του Αστακού, βρίσκεται η Alpha Bank.
Με την ολοκλήρωση της αγοράς θα ανοίξει και ο δρόμος ώστε να προχωρήσει η τράπεζα στην πώληση της Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ, καθώς το «πακέτο» γίνεται πιο ελκυστικό σε υποψήφιους αγοραστές.
Η Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ και άλλες τρεις εταιρείες ελέγχουν και διαχειρίζονται τη ναυτιλιακή ζώνη και τη βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας. Βασικός μέτοχος είναι η ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας, στην οποία συμμετέχει με 71,08% η Alpha Bank και με 28,92% η Τράπεζα Πειραιώς.
Οι δύο τράπεζες είχαν αποκτήσει το λιμάνι του Αστακού και τη χερσαία ζώνη (εκτός από το οικόπεδο που κατέχει η ΕΤΑΔ) το 2008, όταν κατέρρευσε η τεχνική εταιρεία ΑEΓΕK. Η τελευταία, με τη σειρά της, είχε αποκτήσει το λιμάνι όταν εξαγόρασε τον κατασκευαστικό όμιλο ΜΕΤΩΝ - ΕΤΕΠ των Χρ. Αρφάνη και Ν. Χιόνη.
Η ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας ελέγχει και το 100% της εταιρείας ΑΚΑΠΟΡΤ ΑΕ που λειτουργεί το λιμάνι και είχε πέρυσι κύκλο εργασιών που πλησίασε τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Η αγορά του ακινήτου από την ΕΤΑΔ διευκολύνει τα σχέδια πώλησης του λιμανιού του Αστακού, όπως και η πρόσφατη ένταξη της οδικής σύνδεσης του λιμένα με την Ιόνια Οδό στα έργα προτεραιότητας για την επόμενη πενταετία. Τα σχέδια πώλησης διευκολύνονται και από πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), που εκδόθηκε έπειτα από πολυετή καθυστέρηση, τον περασμένο Ιούνιο, στην οποία προβλέπεται πως η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες χρήσεις.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά σενάρια για πώληση ή αξιοποίηση του λιμανιού στον Αστακό, χωρίς να προχωρήσει καμία επένδυση. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, η τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει πως βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του λιμανιού Αστακού στο Κατάρ, με παράλληλη υλοποίηση μεγάλης ενεργειακής επένδυσης (παραγωγή ενέργειας από φύκια κ.λπ.).
Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε, όπως και άλλες δύο συμφωνίες που δρομολογούσε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με τον τότε Εμίρη του Κατάρ, για το Ελληνικό και την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Ειδικά για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας είχε πραγματοποιηθεί και συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην Εμίρη στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τελικά κατέληξαν σε άλλον επενδυτή, την Eldorado Gold.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.