Ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Ξηρομέρου, για την κτηματογράφηση της περιοχής μας.


Τέλος στις συνεχείς παρατάσεις όσον αφορά στην υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το 2021.
Μετά από τη χτεσινή ενημέρωση από το Κτηματολόγιο για την πορεία της εξέλιξης των δηλώσεων στο Δήμαρχο μας κ. Ι. Τριανταφυλλάκη και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο μας κ. Σ. Γερόλυμο, οι περιοχές του Δήμου Ξηρομέρου εμφανίζουν τα χαμηλότερα ποσοστά δηλώσεων στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κάτι που ανησύχησε την Δημοτική Αρχή.
Καλούνται όλοι οι συμπολίτες μας λοιπόν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα της δήλωσής των ιδιοκτησιών τους στο Κτηματολόγιο καθώς υπάρχει η πιθανότητα της επιβολής προστίμων.
Ερωτηθείς για τα πρόστιμα, ο κ. Χατζηδάκης έχει επισημάνει πως «υπάρχει ένας νόμος που ήδη τα προβλέπει, προβλέπει υψηλότερα τέλη στη συνέχεια. Αλλά εκείνο που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να µην αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θέλουμε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα μπορέσουν όλοι να δηλώσουν, διότι υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα κ.λπ. Όπου είναι αναγκαίο θα δοθεί παράταση, αλλά θα βάλουμε ένα σημείο στον χρόνο, θα βγουν όλες οι ανακοινώσεις, θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες παρατάσεις».
Έτσι, μετά τη λήξη των παρατάσεων σειρά θα έχουν τα πρόστιμα, τα οποία σύμφωνα µε πηγές του Εθνικού Κτηματολογίου μπορούν να φτάσουν έως και τα 1.500 ευρώ, καθώς βάσει του θεσμικού πλαισίου, ύστερα από εισήγηση της διοίκησης του φορέα και σχετική υπουργική απόφαση, δίνεται η σχετική δυνατότητα. «Το πρόστιμο κατά τα οριζόμενα δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερο των 50 ευρώ και μεγαλύτερο των 1.500 ευρώ, ανάλογα µε το είδος και την αξία των ακινήτων» αναφέρεται. Στόχος είναι «τα πρόστιμα να µην είναι υψηλά και να µην έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά να κινούνται στη λογική της επιτάχυνσης της διαδικασίας».
Αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, η φιλοσοφία που θα ακολουθηθεί είναι η σύνδεση των προστίμων µε τον βαθμό ασυνέπειας των ιδιοκτητών, καθώς όπως επισημαίνεται «δεν θα ήταν λογικό να αντιμετωπιστούν µε τον ίδιο τρόπο όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή δήλωσης για έναν μήνα λόγω αντικειμενικών δυσκολιών όπως η µη ύπαρξη συμβολαίων και εκείνοι που μπορεί να έχουν αδιαφορήσει για χρόνια».
Μέχρι σήμερα, πάντως, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπονται πρόστιμα έως 250 ευρώ, τα οποία πάντως δεν επιβάλλονται, δεδομένου ότι είχε εκτιμηθεί πως κάτι τέτοιο θα ναρκοθετούσε ακόμα περισσότερο την ήδη χαμηλή προσέλευση των ιδιοκτητών για την υποβολή αιτήσεων, ορισμένοι εκ των οποίων δυσκολεύονταν στα µνηµονιακά χρόνια να πληρώσουν ακόμα και το τέλος κτηματογράφησης των 35 ευρώ για τις αστικές περιοχές.
Η απροθυμία των ιδιοκτητών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, η οποία «χτύπησε κόκκινο» τους καλοκαιρινούς μήνες, αναμένεται να επιφέρει και σειρά άλλων µέτρων, µε το υπουργείο να εξετάζει ήδη τη σύνδεση του αριθμού του Κτηματολογίου για κάθε ακίνητο µε διοικητικές πράξεις, όπως π.χ. την έκδοση οικοδομικών αδειών ώστε για αδήλωτα γεωτεμάχια να μην μπορεί να εκδοθεί άδεια οικοδόμησης.

ΤΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ.
Τα προβλεπόμενα πρόστιμα, που αναγράφονται και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, είναι:
Για ακίνητα εντός αστικής περιοχής:
· Για αδόµητο γεωτεµάχιο κάτω των 400 τ.µ., 70 ευρώ
· Για αδόµητο γεωτεµάχιο άνω των 400 τ.µ., 120 ευρώ
· Για γεωτεµάχιο µε κτίσμα µέχρι 200 τ.µ., 150 ευρώ
· Για γεωτεµάχιο µε κτίσμα άνω των 200 τ.µ., 250 ευρώ
· Για διηρημένη ιδιοκτησία µέχρι 200 τ.µ., 100 ευρώ
· Για διηρημένη ιδιοκτησία άνω των 200 τ.µ., 250 ευρώ
· Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας), 50 ευρώ ∆ικαίωµα σε αγροτική περιοχή:
· Για αδόµητο γεωτεµάχιο κάτω των 4.000 τ.µ., 70 ευρώ
· Για αδόµητο γεωτεµάχιο άνω των 4.000 τ.µ., 100 ευρώ
· Για γεωτεµάχιο άνω των 4.000 τ.µ. µε κτίσμα, 200 ευρώ
· Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κ.λπ.), 70 ευρώ

Για την ενημέρωση των πολιτών του Δήμου μας είναι αρμόδιο το γραφείο κτηματογράφησης που βρίσκεται στο Πρώην Δημαρχείο Στράτου.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι:
Διεύθυνση: Πρώην Δημαρχείο Στράτου, 12ο χλμ. Εθνικής Οδού Αγρινίου Αμφιλοχίας, ΣΤΡΑΤΟΣ 30150
Τηλέφωνο: 2641071780, 2641071781, 2641071017
e-mail: kt15.stratos@gmail.com
Ημέρες/Ώρες λειτουργίας: ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:00 – 16:00 & ΤΕΤΑΡΤΗ 8:00 – 20:00

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.