Άρθρο – Παρέμβαση του Πάνου Παπαδόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου με τη Δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».


Μεσολόγγι, 30 Νοεμβρίου 2019

Άρθρο – Παρέμβαση του Πάνου Παπαδόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου με τη Δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ».

Κάτω τα χέρια από τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι»!
Στην αποκαθήλωση του προγράμματος προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών.

Και ξαφνικά την ημέρα της Γ.Σ. 28/11 των Δημάρχων και πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά κόβεται το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και μάλιστα με όρους προβοκάτσιας απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με την με την χρηματοδότηση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι». Ταυτόχρονα όμως έσπειρε τον πανικό σε όλους τους Δημάρχους της χώρας αναφορικά με τα ενταγμένα έργα, τους υπό εξέλιξη διαγωνισμούς, την ανάδειξη αναδόχων αλλά κυρίως με το τεχνικό τους πρόγραμμα για το 2020 το οποίο κυριολεκτικά είναι πλέον στον αέρα!
Έργα ύψους 1,235 δισ. ευρώ για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους Δήμους με γνώμονα την αντικειμενική κατανομή των πόρων και την υιοθέτηση των προτύπων ΕΣΠΑ για την ένταξη έργων, με μια απαράδεκτη απόφαση ρίχνονται στον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς να υπολογίζονται οι όποιες συνέπειες που θα ακολουθήσουν.
Προφανώς, ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει καταλάβει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επιπλέον εκθέτει τη χώρα, η οποία έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με δυο λόγια ο κ. Θεοδωρικάκος λέει ότι το πρόγραμμα ήταν περίπου απάτη και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έπιασε κορόιδο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που το συγχρηματοδοτεί!
Η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο. Πώς θα αντιδράσουν τώρα οι “εκλεκτοί” Δήμαρχοι που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα; Θα κάνουν γαργάρα με αλατόνερο; Πού απευθύνεται ο κ. Υπουργός; Θαρρεί ότι το σύνολο των αιρετών δεν γνωρίζει ότι «η εκταμίευση των πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προϋποθέτει ότι έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του έργου, έχει ορισθεί οριστικά ανάδοχος και έχει προχωρήσει η εκτέλεσή τους;».
Το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» σχεδιάστηκε με την προοπτική οι Δήμοι της χώρας να απορροφήσουν 2 δισ. ευρώ έως το 2021. Και βέβαια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών γνωρίζει πολύ καλά ότι η «αύξηση του ρυθμού δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σχετίζεται άμεσα με την ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων και ότι η αρχική σύμβαση με τη χώρα ήταν για 100 εκατ. ευρώ και ότι το 2016 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αύξησε το ποσοστό της από 50% σε 75%».
Και ερχόμαστε τώρα στο δια ταύτα. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών πετάει στα σκουπίδια ένα πρόγραμμα “εργαλείο” ενταγμένων έργων 1,2 δισ. ευρώ που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς κανένα λόγο, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας ορθοποδεί μετά από την κρίση. Το γιατί δεν είναι σαφές. Προφανώς θέλουν να διοχετεύσουν χρήματα της ελληνικής συμμετοχής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κάπου αλλού. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς που.
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ με το “πετσόκομμα” του τεχνικού του προγράμματος. Επιβάλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 3-12-2019 να ληφθεί ομόφωνη απόφαση καταδίκης. Τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ – ΠΕΔ) οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά, χωρίς περιστροφές. Ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών πόρων για τους Δήμους είναι προ των πυλών!
Η επιστροφή στην κανονικότητα λοιπόν, έρχεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί άραγε να πετάνε λεφτά για έργα στους Δήμους, όταν έχουν τόσους πλούσιους φίλους να βοηθήσουν;

Υ.Γ.: Όπως είπε και κάποιος παλιός αυτοδιοικητικός, για τα χρήματα που έλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019… «ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε»…

16 σχόλια:

  1. Μία πολύ ξαφνική και δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους Δήμους, που πραγματικά βρίσκονται στον αέρα (έχουν δημοπρατηθεί έργα). Ένα χρηματοδοτικό εργαλείο αποκλειστικά για τους Δήμους, που τους έδωσε ανάσα μετά από οικονομική ασφυξία χρόνων, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε κάποιες επενδύσεις για υποδομές που τις έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.
    Πρέπει αυτή η απόφαση να παρθεί πίσω οπωσδήποτε. Η Πολιτεία πρέπει να έχει συνέχεια και κάθε νέα Κυβέρνηση πρέπει να κρατά ότι θετικό υπάρχει, να το ενισχύει και να το συνεχίζει και όχι ξαφνικά και μία ωραία πρωία, να ανακοινώνει τετελεσμένα αιφνιδιάζοντας τους πάντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το προγραμμα ηταν στον αερα απο οικονομικους πορους και δεν καταργειται απλα μεταφερεταο καπου που υπαρχουν οι ποροι δγλαδη στα εσπα των περιφερειων και των υπουργειων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε 1:09
    Ουδεμια σχεση εχω με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.
    Ομως αυτο που εγινε και με τον τροπο που εγινε
    ειναι Ανεντιμο.
    Περιμενε τωρα εσυ και ολοι μας Νεους Πορους.
    Μας δουλευαν χθες μας δουλευουν και σημερα.
    Ποροι υπαρχουν,ΜΥΑΛΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον θα έχουμε συγκεντρωτικό κράτος
    Και οι δήμοι θα γίνουν Κοινότητες
    θα βγάζουν κανένα χαρτί και πιστοποιητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://mytikaspress.blogspot.com/2019/11/150000.html?m=1

    Στις 22 Νοεμβριου ο Τακης Θεοδωρικακος ανακοινωσε χρηματοδοτηση των δημων μεσω του φιλοδημου. Σε μια βδομαδα ανακαλυψε οτι ειναι στον αερα το προγραμμα???? Δεν θελουν το φιλοδημο για να μοιραζουν οι ιδιοι το χρημα για να κανουν μικροπολιτικο παιχνιδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ήταν λίγες μέρες πρίν τις εκλογές στην ΚΕΔΕ
      και κάτι έπρεπε να πεί γισ τα ψηφαλάκια των δημάρχων

      Διαγραφή
  6. Εγω εδω και πεντε περιπου χρονια Σαμαρας λεω και κλαιω...καποιοι ομως τοτε επαιξαν τα μικροπολιτικα τους παιχνιδια εις βαρος τγς Ελλαδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο κ. Θεοδωρικακος στην σημερινή Καθημερινή τα λέει κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Καλό θα ήταν να αναδειχτεί η άποψη του για σωστότερη ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κομματικός σου φανατισμός σε εμποδίζει να καταλάβεις οτι αυτή η κυβερνηση εχει συγκεντρωτική αντιληψη ασκησης της πολιτικής εξουσίας.
      άντε ξύπνα.

      Διαγραφή
    2. Και θα μοιράζει τον πεπόνι
      όπου,όταν και όπως θέλει.

      Κστάλαβες ?

      Διαγραφή
    3. Να αναδειχτει μια αποψη ειπε ο ανθρωπος, που τον ειδες τον φανατισμο; δημοκρατικος διαλογος λεγεται αυτος. εκτος και αν κρινεις εξ ιδιων τα αλλοτρια, οποτε πασο...

      Διαγραφή
    4. ενα κομμα στο οποιο κανει οτι γουσταρει ενα ατομμο δηλαδη ο Τσιπρας, ανησυχει για το δηθεν συγκεντρωτικο κρατος; αστεια πραγματα.

      Διαγραφή
  8. Τα εργα ειχαν χρηματοδοτηση η ηταν για τα ματια του κοσμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπορειτε να μας πειτε ενα μεγαλο εργο που χρηματοδοτηθηκε και ολοκληρωθηκε απο το Φιλοδημος στο δημο Ξηρομερου και στους ομορους δημους; ενα μονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνεντευξη Θεοδωρικακου στην Καθημερινη.

    Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ κάνατε συγκεκριμένες καταγγελίες για τον «Φιλόδημο». Η Αυτοδιοίκηση όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται αναπτυξιακά προγράμματα...
    – Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε για 502 έργα προϋπολογισμού 1,235 δισ. ευρώ, ενώ είχε διασφαλίσει με δανεισμό από την ΕΤΕπ 134 εκατ. ευρώ. Εξαιρετικά ανεπαρκής χρηματοδότηση, για να το πω πολύ κομψά. Με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το πρόγραμμα αυτό λήγει στις 31/12/19. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαλύσει τις τεχνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, που είναι αναγκαίες για τη σύνταξη των τεχνικών μελετών και την υλοποίηση των έργων, αλλά έδινε υποσχέσεις.

    – Και τι θα γίνει με αυτά τα έργα;
    – Τα έργα του «Φιλόδημου» που έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Οσα δεν μπορούν να ενταχθούν θα τα εξετάσουμε προς υλοποίηση από το νέο πρόγραμμα.

    – Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα;
    – Θα είναι τετραετές και θα αφορά την περίοδο 2020-2023. Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με τους υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να έχουμε ένα νέο τετραετές πρόγραμμα πραγματικών έργων, με πραγματικά χρήματα, που θα ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της πατρίδας μας. Στο πρόγραμμα αυτό θα έχει ισχυρότατη συμμετοχή η ΕΤΕπ και θα συναρτάται και με τον βαθμό απορροφητικότητας των έργων. Θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε έργα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους δήμους της χώρας, επιπροσθέτως από τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Το νέο πρόγραμμα θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: θα στηρίξουμε έργα και υποδομές που θα έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της πολιτικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, υποδομές που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και την ποιότητα ζωής του κ.ά.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.