Ο κ. Νίκος Θ. Νταής αρθρογραφεί για τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας.


Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ! 
Ο «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» 

Του Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

«Εμνήσθημεν ημερών αρχαίων………..», όταν προ ολίγων ημερών ο συμπατριώτης Ηπειρώτης συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Ευάγγελος Παππάς, με πληροφόρησε ότι στις 8 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν Αρχαιρεσίες στο Αγρίνιο στον Σύλλογο μας, στον «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», προς ανάδειξη νέου Δ.Σ. Τον παρακάλεσα να διαβιβάσει τους πατριωτικούς χαιρετισμούς μου και τις ευχές για κάθε επιτυχία, ενότητα και ευρύτερη συσπείρωση των πολυπληθών Ηπειρωτών που ζουν στο Αγρίνιο και σε όλη την φιλόξενη δεύτερη πατρίδα μας την Αιτωλοακαρνανίας μας.
Είναι αισθητή η απουσία σας μου απάντησε κολακευτικά ο πατριώτης και αφού τον ευχαρίστησα, σκέφτηκα και θυμήθηκα που σε δύσκολα χρόνια βρεθήκαμε στο χωριό Φράστιανη της Β. Ηπείρου μας και προσέφερε ο Σύλλογός μας βιβλία, γραφική ύλη και οικονομική βοήθεια στο Σχολείο που είχε καεί. Τότε που βρεθήκαμε στο Μοναστήρι του ΠατροΚοσμά στο Κολικόντασι, κοντά στο Φίερι της Αλβανίας.
Κατά την επιστροφή μας στην Ελλάδα μέσα στο λεωφορείο έριξα την ιδέα ο Σύλλογός μας να αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν χρήματα και να σταλούν στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για την ανακαίνιση του Μοναστηριού, ιδέα την οποία επικρότησαν όλοι οι συνεπιβαίνοντες του λεωφορείου και το μέλος του Συλλόγου μας, Ιδιοκτήτης –Διευθυντής της Εφημερίδας «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ» κ. Αιμίλιος Κουτσονίκας Σουλιώτικης καταγωγής και προέβαλε και από την εφημερίδα του και αυτός και άλλες εφημερίδες με σχετικά δημοσιεύματα.
Η ιδέα πραγματοποιήθηκε και ο τότε δραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου, αγαπητός συμπατριώτης μου Θεσπρωτός κ.Αθανάσιος Αηδόνης απέστειλε στο Αναστάσιο 1.000.000 δραχμές. 
Ο Σύλλογός μας γιόρταζε και τότε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων με δηλώσεις και ομιλίες στο «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ» με ομιλητές τον αείμνηστο Αθανάσιο Παλιούρα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλους καθηγητές Πανεπιστημίων, με εκδρομές-προσκυνήματα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και Σουλίου. Με ζωντανή παρουσία στο 6ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, που είχε διοργανώσει η «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ»,στις 26-29 Αυγούστου 1996 στην Ηγουμενίτσα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, Βορειοηπειρωτικής καταγωγής της μητέρας του, Υπουργών , Βουλευτών, άλλων επισήμων και πλήθους κόσμου. Στην εκδήλωση αυτή είχα ορισθεί ομιλητής με θέμα «ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» και μου απονεμήθηκε ΔΙΠΛΩΜΑ (ΤΙΜΗΤΙΚΉ ΔΙΆΚΡΙΣΗ). 
Ο Σύλλογός μας συμμετείχε στις Αρχαιρεσίες για την εκλογή Δ.Σ. στην «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ».Επίσης στις εκδηλώσεις για το κόψιμο της πίτας του ξενιτεμένου Ηπειρώτη, που γίνονταν στο «ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ» που είχε βραβευθεί ο Σύλλογός μας για την δράση και προσφορές του και που είχα την τιμή να παραλάβω σαν εκπρόσωπός του το βραβείο. Αφού ευχαρίστησα το ΔΣ. στην ευχαριστήριο ομιλία μου ενώπιον του πολυπληθούς κόσμου τόνισα μεταξύ άλλων ότι : «Ο «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙ/ΝΙΑΣ»δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ην «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝ/ΔΙΑ» σε δραστηριότητα προσφορές και πατριωτικές ηπειρωτικές εκδηλώσεις, τιμώντας την επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, τις εορτές Σουλίου, με την ζωντανή παρουσία στην Βόρειο Ήπειρο, όπου στο χωριό της Β. Ηπείρου Φράστιανη που είχε καεί το Σχολείο του ,προσέφερε βιβλία, γραφική ύλη και οικονομική βοήθεια. Στο Μοναστήρι του ΠατροΚοσμά στο Κολικόντασι,κοντά στο Φίερι της Αλβανίας, προσφέροντας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο 1.000.000 δρχ για την ανακαίνιση το Μοναστηριού, σε εκδηλώσεις στο Αγρίνιο για το κόψιμο της πίτας και τις Απόκριες κλπ. όπου μας τιμούν ο Δήμος οι τοπικοί Βουλευτές και οι άλλοι τοπικοί φορείς καθώς και οι Αιτωλοακαρνάνες συμπατριώτες μας». 
Στην φιλόξενη δεύτερη Πατρίδα μας που για πολλά χρόνια ζούνε χιλιάδες Ηπειρώτες αλληλοβοηθούμαστε, όπως είχαμε αλληλοβοηθεί και παλιά, τότε που οι Σουλιώτες πολέμησαν στις Πολιορκίες και στην Απελευθέρωση του Μεσολογγίου, που οι Ηπειρώτες Αδελφοί Χατζηκώστα ίδρυσαν το Νοσοκομείο «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» στο Μεσολόγγι που και σήμερα βάσει Διαθήκης το Νοσοκομείο εισπράττει τόκους από τα ρούβλια από τις καταθέσεις στην Εθνική Τράπεζα.
Ο Ηπειρώτης γιατρός Μιχαήλ Μπέλος, Δήμαρχος Αγρινίου για δύο συνεχείς τετραετίες, που πέθανε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δώρισε το από 10 στρεμμάτων κτήμα του για να γίνει η κεντρική πλατεία του Αγρινίου στην οποία απεδώθη προς τιμήν του η ονομασία «ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΕΛΟΥ», η οποία μετενομάσθηκε μετά την Δικτατορία σε «ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» χωρίς κανένα σεβασμό στην μνήμη του Δωρητή και χωρίς κανένα σεβασμό στην τοπική ιστορία! Εκτενή άρθρα μου δημοσίευσα στις εφημερίδες «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ» του αείμνηστου Γρηγόρη Σταυρόπουλου και «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ «του Αιμίλιου Κουτσινίκα και των δύο πολύ αγαπητών και σεβαστών μου φίλων καθώς και σε άλλες εφημερίδες και στον Ηπειρωτικό Τύπο. Δεν παρέλειψα να διαμαρτυρηθώ και αυτοπροσώπως και στους Δημάρχους αείμνηστο Στέλιο Τσιτσιμελή και Παύλο Μοσχολιό τονίζοντας τους, ότι ενώ άλλαξε το Πολίτευμα της Ελλάδος, από σεβασμό προς την ιστορία δεν άλλαξαν τις ονομασίες τους , ούτε η Πλατεία Γεωργίου Α στην γειτονική Πάτρα αλλά ούτε στην Πρωτεύουσα της Ελλάδας στην Αθήνα η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Βασιλίσσης Αμαλίας, Σοφίας, η οδός Όθωνος , Βασιλέως Κωνσταντίνου κλπ.
Αυτά θυμήθηκα και ήρθαν στο μυαλό μου οι αναμνήσεις αυτές, που με ώθησαν να χαράξω τις λίγες αυτές γραμμές για να ενθαρρύνω σαν παλιό μέλος ου Συλλόγου τους νεότερους αδελφού Ηπειρώτες της Αιτ/νίας που η μοίρα μας έταξε να ζούμε μακριά από την Πατρώα γη και που δεν την ξεχνάμε όσο ζούμε και όσο υπάρχουμε, διατηρώντας τα ίδια συναισθήματα και για την δεύτερη φιλόξενη πατρίδα την Αιτωλοακαρνανία μας. Να ενθαρρύνω την Νέα Διοίκηση που θα εκλεγεί και αδελφωμένοι και ενωμένοι να συνεχίσουν και να κρατήσουν ψηλά την εύφημη επωνυμία του «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ»! Το αξίζει ο Σύλλογος μας. Το αξίζουμε οι απόδημοι Ηπειρώτες της Ατ/νίας, το αξίζει η Ήπειρος μας με τους πολλούς Εθνικούς Ευεργέτες της, με τα θρυλικά Γιάννενά της «πρώτοι στα άρματα στα γρόσια και στα γράμματα», με τους Σουλιώτες, τους Μπιζανομάχους και τους άλλους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες μας των Εθνικών μας Αγώνων και του πόλεμου του 40 επάνω στα Ηπειρωτικά και Αλβανικά βουνά!
Οι πατριωτικοί μας Σύλλογοι μπορούν να βοηθήσουν και τους απόδημους αδελφούς τους και τις δυο Πατρίδες. Αυτό το πιστεύω γιατί, από τα φοιτητικά μου χρόνια υπήρξα ενεργό μέλος σε Πατριωτικούς Συλλόγους στην Αθήνα, όπως Ταμίας στο Δ.Σ. του Συλλόγου Θεσπρωτών Φοιτητών, Γενικός Γραμματέας στην Αδελφότητα Αγίου Βλασσίου-Καστρίου-Μαυρουδίου, χωριού μου του πρώτου και ομόρων κοινοτήτων των άλλων δύο, μέλος του «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ» και Αντιπρόσωπός του στην «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝ/ΔΙΑ» στην Αθήνα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Γυμνάσιο Μύτικα και μέλος σε άλλους Αιτωλοακαρνανικούς Συλλόγους με ζωντανή την παρουσία και ενεργητικότητα μου με προβολή τους με δημοσιεύματα στον Αιτωλοακαρνανικό Τύπο και Διαδίκτυο. 
Τελειώνοντας εύχομαι δύναμη, καλή συνέχεια, δράση και ενεργητικότητα στην Νέα Διοίκηση, επ΄ ωφελεία και των δύο Πατρίδων μας, της Ηπείρου μας και της Αιτωλοακαρνανίας μας. 
Είθε! 

Μύτικας 3-12-2019 

Νίκος Θωμά Νταής
σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο μέλος της
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
(FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA)

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.