Η αφτιασίδωτη αλήθεια των αριθμών. Όλες οι απ' ευθείας αναθέσεις του 1ου χρόνου. Είναι 690.815,37 € λιγότερες από τον αντίστοιχο 1ο χρόνο της θητείας Γαλούνη. Η δική μας επώνυμη γνώμη. Τι τελικά συνέβαινε στον Δήμο Ξηρομέρου;


Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, με το κλείσιμο ενός χρόνου της νέας δημοτικής αρχής, θα σας παρουσιάζαμε τις απ' ευθείας αναθέσεις καταγεγραμμένες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που καταγράψαμε τις απ' ευθείας αναθέσεις της τέως δημοτικής αρχής, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Επίσης θα σας παρουσιάσουμε κάποιες συγκρίσεις με τον πρώτο χρόνο αντίστοιχα της τέως δημοτικής αρχής και δικό μας επώνυμο πολιτικό σχολιασμό. Έφτασε λοιπόν αυτή η στιγμή.
Όπως στην προηγούμενη δημοτική αρχή, έτσι και στην νέα, δεν καταγράψαμε απ' ευθείας αναθέσεις μικροποσών κάτω από 1.000 €.
Προς διευκόλυνση λοιπόν των δημοτών που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν, με την χρήση του Excel καταγράψαμε και αθροίσαμε όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου και των Νομικών του Προσώπων και σας τις παρουσιάζουμε, ώστε να υπάρχει η γνώση όλων των πολιτών και η δημόσια λογοδοσία των αιρετών (σκοπός δημιουργίας του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»). Τα στοιχεία έχουν παρθεί από ανοικτά έγγραφα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Το αρχείο μας Excel αποτελείται από πέντε στήλες:
1η στήλη: Συνοπτική περιγραφή ανάθεσης.
2η στήλη: Ημερομηνία ανάρτησης στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
3η στήλη: Υπερσύνδεσμος, ώστε να μπορείτε να δείτε το επίσημο έγγραφο.
4η στήλη: Ονοματεπώνυμο αναδόχου.
5η στήλη: Το ποσό της ανάθεσης.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι λέει η ψυχρή γλώσσα των αριθμών, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη παγκόσμια γλώσσα, που παρουσιάζει την αλήθεια αφτιασίδωτη και γυμνή και ενίοτε ξεγυμνώνει κάποιους.
Κάποιοι μπορούν να σας πουν αυτό το εύπεπτο και εύκολο, που είναι η ελπίδα τους, το τελευταίο και μοναδικό πολιτικό τους επιχείρημα, να αποδειχτεί η νυν δημοτική αρχή ίδια με την προηγούμενη: «Απ' ευθείας αναθέσεις κάναμε εμείς, απ' ευθείας αναθέσεις κάνουν και αυτοί, τα ίδια γίνονται, τίποτα δεν άλλαξε».
Οι αριθμοί τους διαψεύδουν πανηγυρικά, γιατί θα δείτε και μόνοι σας ότι σαφέστατα άλλαξαν πολλά, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, και δυστυχώς γι αυτούς είναι και μετρήσιμα.

Έχουμε λοιπόν τα παρακάτω δεδομένα:
Το αρχείο excel των 97 απ' ευθείας αναθέσεων, ύψους 501.046,76 €, του 1ου χρόνου της νυν δημοτικής αρχής του κ. Τριανταφυλλάκη (δείτε εδώ).
Το αρχείο excel των 164 απ' ευθείας αναθέσεων, ύψους 1.191.862,13 €, του 1ου χρόνου της τέως δημοτικής αρχής του κ. Γαλούνη (δείτε εδώ).

Συγκρίσεις και επώνυμος πολιτικός σχολιασμός:
 • Βλέπουμε ότι τον 1ο χρόνο του κ. Γαλούνη έχουμε 67 απ' ευθείας αναθέσεις παραπάνω. Σε απόλυτο αριθμό έχουμε 690.815,37 € παραπάνω και σε ποσοστό 137,87% παραπάνω.
 • Βλέπουμε ότι τον 1ο χρόνο του κ. Γαλούνη έχουμε απ' ευθείας αναθέσεις για ανάγκες, που τον 1ο χρόνο του κ. Τριανταφυλλάκη απλά δεν υπάρχουν πουθενά και μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά, τεράστια ποσά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Καθαρισμοί δασύλλια και αλσύλλια, αποκαταστάσεις μαντρότοιχων και δρόμων, τσιμεντοστρώσεις, αποκαταστάσεις θεομηνιών, αποφράξεις και συντηρήσεις δικτύων ομβρίων, συντηρήσεις σχολείων, εκπόνηση μελετών, καθαρισμοί Νεκροταφείων, καθαρισμοί σχαρών και φρεατίων, καθαρισμοί δέντρων, απολυμάνσεις κτιρίων, καθαρισμοί δημοτικών καταστημάτων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, περιφράξεις δεξαμενών κ.α   Επίσης παρατηρούμε ότι για ομοειδής ανάγκες, τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα την περίοδο του κ. Γαλούνη.
 • Στην περίοδο του κ. Γαλούνη οι διαφορές στα έξοδα, ιδιαίτερα της ύδρευσης και στα ηλεκτρολογικά είναι γιγάντιες σε σχέση με αυτά της περιόδου του κ. Τριανταφυλλάκη. Μιλάμε για χαώδης διαφορά σαν να μιλάμε για έναν άλλο διαφορετικό Δήμο με άλλες ανάγκες.
 • Στην περίοδο του κ. Γαλούνη οι εκπτώσεις στις απ' ευθείας αναθέσεις είναι ανύπαρκτες, δηλαδή μηδενικές. Δείτε εδώ το αρχείο excel δείγματος 30 απ' ευθείας αναθέσεων, του 1ου χρόνου του κ. Γαλούνη, κόστους 332.241,27 €, όπου η μέση έκπτωση είναι 0,34 %!!!
 • Στην περίοδο του κ. Τριανταφυλλάκη οι εκπτώσεις είναι διψήφιες. Δείτε εδώ το αρχείο excel δείγματος 30 απ' ευθείας αναθέσεων, του 1ου χρόνου του κ. Τριανταφυλλάκη, κόστους 223.687,56 €, όπου η μέση έκπτωση είναι 20,70 %.
Μπορείτε και μόνοι σας να κατεβάσετε τα δύο αρχεία excel και να τα μελετήσετε. Επίσης μπορείτε να κάνατε τις δικές σας διαφορετικές επεξεργασίες, για να βγάλετε και άλλες πληροφορίες και τα δικά σας συμπεράσματα.

Εμείς θα κλείσουμε λέγοντας τα εξής πολύ απλά και συγκεκριμένα:
1. Το θέμα των απ' ευθείας αναθέσεων δεν είναι ιδεολογικό, αλλά πρακτικό.
2. Οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι εργαλείο, που όταν χρησιμοποιείτε για πραγματικές εργασίες, για ιεραρχημένες πραγματικές ανάγκες, με εύλογο και πραγματικό τίμημα, δεν ενοχλούν κανέναν και φυσικά ούτε εμάς. Μάλιστα όσο πιο μικρός και υποστελεχωμένος είναι ένας Δήμος, καλή χάρη ο δικός μας, εξυπηρετούν πάρα πολύ, γιατί επισπεύδουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και φέρνουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το πνεύμα του Νόμου 4412/16, που περιλαμβάνει τις απ' ευθείας αναθέσεις, δεν είναι να δίνω με στοχευμένη επιλογή στον έναν δικό μου που έχω προαποφασίσει, αλλά το σωστό είναι δημόσια πρόσκληση και γνωστοποίηση στο site του Δήμου, για δημοσιότητα και διαφάνεια, μικρή μελέτη - τεχνικό δελτίο συνοδεία πρόχειρου προϋπολογισμού και όποιος μειοδοτήσει παίρνει το έργο, την προμήθεια, την υπηρεσία και ωφελείται από την διαγωνιστική διαδικασία μέσω της έκπτωσης το ταμείο του Δήμου. Όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις, θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή με αυτή την διαδικασία να τις κάνει. Πρέπει να το κάνει σε όλες.
3. Εικονικές αναθέσεις χωρίς αντικείμενο και υπερτιμολογημένες, στοχευμένα στον βολικό δικό μας, για να φτιαχτεί ένα ανεπίσημο ταμείο, για πάσα χρήση μη ελεγχόμενη από κανέναν μας ενοχλούσε, μας ενοχλεί και θα μας ενοχλεί πάντα.
4. Λόγω της οικονομικής βελτίωσης, θα σας δώσουμε μία είδηση που έχουμε πληροφορηθεί. Το εντυπωσιακό μάζεμα των οικονομικών του Δήμου Ξηρομέρου που έχει γίνει, θα οδηγήσει στην αναίρεση σημαντικού ποσοστού της αύξησης του παγίου στην ύδρευση, που αναγκάστηκε να κάνει η νέα δημοτική αρχή, γιατί με αυτά που παρέλαβε δεν γινόταν να κλείσει πραγματικό προϋπολογισμό. Η βολική λύση της πεπατημένης του εικονικού προϋπολογισμού, δεν ήταν στις επιλογές της νέας δημοτικής αρχής, προτίμησε τον δύσκολο δρόμο να πει την αλήθεια και να πάρει το πολιτικό κόστος για κάτι που δεν δημιούργησε, αλλά το βρήκε, ότι αναγκαστικά αυξάνει το πάγιο στην ύδρευση και με την δική της οικονομική διοίκηση θα βάλει νοικοκυριό, εκεί που οι άλλοι αφήσανε στάχτες και αποκαΐδια.
5. Κατόπιν των συγκεκριμένων συγκριτικών στοιχείων που σας παρουσιάσαμε μεταξύ των δύο αντίστοιχων περιόδων, το δικό μας προσωπικό ερώτημα είναι: Τι τελικά συνέβαινε στο Δήμο Ξηρομέρου επί οικονομικής διοίκησης «ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ»;

2 σχόλια:

 1. Εγω σαν απλος πολιτης περιμενω σοβαρες απαντησεις απο την αντιπολιτευση.Οι φηφοφοροι πρεπει να γνωριζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μέρα με την νύχτα τα νούμερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.