Βόμβα: Αποκαλυπτική Επιστολή. Ανατροπή στο ΕΣΠΑ λόγω κορωνοϊού.



Νέο τοπίο διαμορφώνεται πλέον στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ΠΕΠ των Περιφερειών, όπως αποτυπώνει εξαιρετικώς επείγουσα Επιστολή του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ι.Τσακίρη, και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δ.Σκάλκου. Απευθύνονται, μεταξύ άλλων, στους Περιφερειάρχες, στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Περιφερειακών Προγραμμάτων, στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων κλπ.
Η Επιστολή έχει μείζονα σημασία και για τα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το περιεχόμενό της να είναι αποκαλυπτικό για το τι μέλλει γενέσθαι, ιδίως όσον αφορά τις ανατροπές στα μη συμβασιοποιημένα έργα.
Η 10η Απριλίου τίθεται ως καταληκτική προθεσμία για τις δράσεις που δεν έχουν ακόμα συμβασιοποιηθεί, αλλά υπάρχουν “επαρκείς λόγοι άμεσης προώθησής τους”. Αυτές θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, προκειμένου να λάβουν σύμφωνη γνώμη. Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός εξειδικεύσεων, προσκλήσεων, εντάξεων κλπ για τέτοιες δράσεις, και εφόσον αυτές αποτελούν ανελαστικές υποχρεώσεις / δεσμεύσεις, θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά έως αύριο.
Όπως επισημαίνεται στην Επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα Κράτη-Μέλη, προχωρά σε νέα τροποποίηση των Κανονισμών, προκειμένου να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ), ώστε αυτοί να κατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του covid-19. 
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ΟΠΣ, το ύψος των μη συμβασιοποιημένων πόρων ανέρχεται στο ποσό των 8 δισ. ευρώ περίπου. Η αξιοποίηση της ευελιξίας αυτής και η στοχευμένη ανακατανομή των αναξιοποίητων έως σήμερα πόρων, για τη χρηματοδότηση με τη συμβολή των συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων όσο το δυνατόν περισσότερων εκ των οριζόντιων αναγκών και πρωτοβουλιών που περιγράφονται στην Επιστολή σχετικά με τον κορωνοϊό, τίθεται ως απόλυτη προτεραιότητα.
Όσον αφορά πάντως τα συμβασιοποιημένα έργα, τονίζεται πως θα πρέπει να συνεχιστούν με το μέγιστο δυνατό ρυθμό υλοποίησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή τους εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πιστώσεων για το 2020.
Ο AIRETOS παρουσιάζει την Επιστολή όπου εδώ μπορείτε το πλήρες κείμενό της, ήτοι και το σύνολο των αποδεκτών που αφορά η προθεσμία της 10ης Απριλίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.