Πρόσκληση για προτάσεις σε δράσεις που αφορούν την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.


Αστακός, 22.04.2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
Ν.Π.Δ.Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

Το Ν.Π.Δ.Δ «Πολιτισμός, Περιβάλλον και Αθλητισμός, Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο Ξηρομέρου» εν όψει υποβολής αιτήματος επιχορήγησης ή/και παροχής αιγίδας σε δράσεις που αφορούν στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, καθώς και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτήν , σχετικα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α.Π 143813/98061/638/210-19-03-20120) από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Καλεί όλους τους Συλλόγους με πολιτιστικούς σκοπούς που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ξηρόμερου να διατυπώσουν την γνώμη τους, αν φυσικά το επιθυμούν, σχετικά με την επιλογή της δράσης (υπενθυμίζουμε ότι μόνο μια μπορεί να επιλεγεί) μέχρι και την Δευτέρα 27 Απρίλιου 2020 στα e-mail: npdddimouxiromerou@yahoo.gr, vaspolyzos@gmail.com και στα τηλέφωνα: 2646041204, 6946280462.

Οι δράσεις που αναφέρονται στην πρόσκληση από Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ είναι οι κάτωθι:
● Αγροδιατροφική Κληρονομιά. Μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων (παραδοσιακά τρόφιμα, τεχνικές και μέθοδοι παρασκευής τους κ.ά.) και δημιουργία ή/και εμπλουτισμός προγραμμάτων εναλλακτικού, πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού (γνωριμία με τοπικές αγροδιατροφικές παραδόσεις κτλ.).
● Παραδοσιακά Επαγγέλματα και Τέχνες- "Η Ελληνική Μαστοριά". Ανάδειξη της πολιτιστικής αξίας των παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων με έμφαση στη βιωσιμότητά τους σε ένα σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον και δημιουργία ή/και εμπλουτισμός προγραμμάτων εναλλακτικού, πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού (δημιουργία προγραμμάτων γνωριμίας με παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες κτλ.).
● Λαϊκές Γιορτές και Δρώμενα. α) Διαφύλαξη και ανάδειξη στο ευρύ κοινό της σημασίας τους για τη διατήρηση της συνοχής και της μνήμης των τοπικών κοινοτήτων. Έμφαση θα δοθεί σε δράσεις ανάδειξης των γιορτών και των δρωμένων που αποτελούν με διάφορους τρόπους φορείς συλλογικής μνήμης για την Επανάσταση του 1821, καθώς και στη δημιουργία ή/και τον εμπλουτισμό προγραμμάτων εναλλακτικού, πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού για τη γνωριμία με λαϊκές γιορτές και δρώμενα κτλ. β) Σκηνική αναπαράσταση δρωμένων και επιτελέσεων (μουσικών, χορευτικών κ.ά.) με τρόπο πρωτότυπο και εμπνευσμένο που να προσεγγίζει τη μουσική και τον χορό με καινοτόμο τρόπο αναδεικνύοντάς τα ως πηγές έμπνευσης, αναστοχασμού και συλλογικής αυτοσυνείδησης.
● Δράσεις ανάδειξης του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου. Ανάδειξη της σημασίας του στο ευρύ κοινό ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις άυλες διαστάσεις του (αντιλήψεις για την οργάνωση του χώρου, η έννοια του ιερού και η χωρική της αποτύπωση, οικιστικά πρότυπα, αισθητικά στοιχεία, βιωσιμότητα κτλ.) και δημιουργία ή/και εμπλουτισμός προγραμμάτων εναλλακτικού, πολιτιστικού τουρισμού και αγροτουρισμού (δημιουργία περιηγητικών διαδρομών, περιπατητικών και ποδηλατικών μονοπατιών, προγραμμάτων γνωριμίας με αγροτικά τοπία και κοινότητες για ενηλίκους και παιδιά κτλ.).
● Δράσεις μελέτης, διαφύλαξης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης, με ιδιαίτερη σημασία για την ανασυγκρότηση και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών/κοινοτήτων, ειδικά εκείνων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις (ορεινός και νησιωτικός χώρος, δυσπρόσιτες κοινότητες, διασπορικές κοινότητες κ.ά.)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΟΛΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.