Συγκέντρωση υπογραφών για απόσυρση του Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας.


Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το Νομοσχέδιο του Υπουργού Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή 24 Απριλίου προς συζήτηση και ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ένα νομοσχέδιο με πάρα πολλές διατάξεις ήρθε εν μέσω πανδημίας, όπου η επικοινωνία και ο συντονισμός των φορέων ήταν αντικειμενικά δύσκολος, με μόνο 14 ημέρες δημόσιας διαβούλευσης.
Με συγκέντρωση υπογραφών απαντούν πάνω από 170 φορείς (δείτε εδώ).
Όσον αφορά την περιοχή μας στην Δ.Ε. Αλυζίας, έχουμε θεσμοθετημένες 2 περιοχές Natura 2000,  οι οποίες είναι οι εξής:
  • Εσωτερικό αρχιπέλαγος Ιονίου - (Μεγανήσι, Αρκούδι, Άτοκος, Βρόμωνας)  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ  88,333 εκτάρια - GR2220003.
  • Όρος Τσερεκάς (Ακαρνανικά) - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - 5,096 εκτάρια - GR2310011.
Όλες τις περιοχές Natura 2000 μπορείτε να τις δείτε στον διαδραστικό χάρτη εδώ.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:
1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.
Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του.

5 σχόλια:

  1. Όσοι υπογράψουν γι αυτό, να υπογράψουν και για τα ψάρια. Αλλιώς ότι είναι να γίνει, να γίνει γρήγορα. Μην τρώμε κοροϊδία 3, 4, 5 χρόνια και μετά να περνάει το δικό τους. Να ξέρουμε από την αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε συνδημότη μας !
      Εάν γίνει σωστή κατανομή στο χώρο μπορεί να αναπτυχθούν ισορροπημένα και οι δυο τομείς της οικονομίας μας.
      Και η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών και η ποιοτική τουριστική ανάπτυξη στην παραλιακή ακτή και περιφέρεια της περιοχής μας.
      Καλημέρα !
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης
      Αρχοντοχώρι

      Διαγραφή
  2. Ιτέα Γαλαξίδι κτλ πηγενε μια βόλτα κάθε κολπίσκος κ ιχθυοκαλλιέργειες, ξενοδοχεία όλα μαζί μια χαρά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως παντα κ. Γιαννελη,Ποντιος Πιλατος.
    Ποιοτικη τουριστικη αναπτυξη και Ιχθυοκαλλιεργειες
    δεν ισορροπουν.
    Σωστη κατανομη χωρου; Για να δουμε την δικη σας προταση κατανομης
    για το παραλιακο μετωπο του Δημου Ξηρομερου.
    Κανατε ποτε μια βουτια σε Ιχθυοτροφειο ή κοντα σ αυτο;
    Εγω βουτηξα κι αυτα που ειδα, δεν ηταν και οτι καλλιτερο
    για το θαλασσιο περιβαλλον.Καντε μια βουτια και τα ξαναλεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε συνδημότη μας !
      ας έρθει για συζήτηση το θέμα- και όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας- και οι δημοτικές παρατάξεις του δήμου να διατυπώσουν ή να επικαιροποιήσουν τις θέσεις τους και ίσως μπορεί να βρεθούν οι δυνατότητες για ισορροπημένη ανάπτυξη της εν λόγω παραλιακής μας περιφέρειας.
      Καλό απόγευμα !
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.