Η μηχανή του χρόνου: Στον κάτω Μύτικα στην παραλία, οι ψαράδες με απλωμένα τα δίχτυα τους.


Μια παλιά φωτογραφία από τον κάτω Μύτικα σας παρουσιάζουμε σήμερα, η οποία πρέπει να είναι της δεκαετίας του '50. Παρατηρούμε το μεγάλο πλάτος της παραλίας, όπου τα δίχτυα των ψαράδων είναι απλωμένα και διακρίνονται να είναι στο σημείο 17 άνθρωποι, χωρίς να φαίνονται τα χαρακτηριστικά τους ώστε να μπορούμε με την βοήθεια παλαιότερων Μυτικιωτών να πούμε ποιοι είναι.
Το σημείο πρέπει να είναι εκεί που είναι το σημερινό Κέντρο Υγείας Μύτικα, το οποίο είναι λυόμενο και έγινε από τους Σουηδούς το 1958, για να βοηθήσουν όταν έγιναν οι μεγάλοι σεισμοί στην Κεφαλλονιά και στα Επτάνησα, οι οποίοι έπληξαν και τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το παρελθόν, κανονικό ταξίδι στον χρόνο, που αποτυπώνουν την κοινωνική ζωή και την ιστορία του χωριού μας.
Την φωτογραφία μας την παραχώρησε ευγενικά ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Σπύρος Ζέρβας (τον ευχαριστούμε πολύ), από το αρχείο του αείμνηστου Μυτικιώτη Στρατηγού Δημήτρη Ζέρβα.
Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να επαναλάβουμε την πρόσκληση μας, όποιος αναγνώστης του Blog μας έχει στην κατοχή του παλιές φωτογραφίες του Μύτικα και θέλει να τις μοιραστεί μαζί μας και με όλους τους Μυτικιώτες, μπορεί να τις στείλει με e-mail στο mytikaspress@gmail.com, με κάποια σύντομη περιγραφή τι απαθανατίζουν, χρονολογία κ.λπ, ώστε να τις δημοσιεύσουμε. Ο κ. Σπύρος Ζέρβας ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε ευγενικά στην ανοικτή μας πρόσκληση.

1 σχόλιο:

  1. Ναι σωστά το σημείο είναι εκεί που βρίσκεται σήμερα το λυομενο κέντρο υγείας. Οι άνθρωποι δυστυχώς δε διακρίνονται. Μπορώ όμως να σας πληροφορισω για τα σπίτια. Το δυοροφο σπίτι είναι των αδελφών Χανδρα του μπάρμπα Νίκου και Σπύρου Χανδρα με κληματαριά μπροστά ακολουθεί κενό όπου σήμερα είναι οι σωλήνες που φεύγουν τα όμβρια νερά στη θάλασσα το λεγόμενο σουληνο που παίζαμε μικρά. Κατοπιν το σπίτι του Λυγκονη(καριπη) και του Πάνου Μπουλιερη (κολαρμπου). Στην απέναντι πλευρά κοντά στη θάλασσα είναι το σπίτι του Γαριδα. Επίσης διακρίνεται ο λεγόμενος κοινοτικός καμπινές που ήταν χτισμένος μέσα στη θάλασσα και είχε μια τρύπα για να φεύγουν οι ακαθαρσίες στη θάλασσα. Ανατιναχτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60 τα ερείπια του σώζονται μέχρι και σήμερα. Αν παρατηρήσει κάνεις προσεχτικά θα τα δει. Από πάνω τους έχει φτιαχθει μια ξύλινη σκαλωσια.
    Τονια Ζέρβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.