Γράφει ο Μπάμπης Δούκας 24 Ιουνίου 2020.
Οι Πολυχρόνης Καμπισόπουλος και Κωνσταντίνος Σπυριδάκος μιλούν για την ιδέα τους να αναδείξουν την ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου.
Mία φωτογραφική κοινότητα στο
Instagram (κυρίως) και στο
Facebook, με αρκετές χιλιάδες ακολούθους και επίκεντρό της τα χωριά της Ελλάδας. Αυτό ακριβώς είναι το Greek Villages, μία ιδέα που υλοποίησαν δύο φίλοι και πρώην συνάδελφοι, οι Πολυχρόνης Καμπισόπουλος, με καταγωγή από την Πάτρα και δύο χωριά των Καλαβρύτων, και ο Κωνσταντίνος Σπυριδάκος, με καταγωγή από τα Παπαδιάνικα Λακωνίας. Το γεωγραφικό τους υπόβαθρο είναι σημαντικό για να κατανοήσει κάποιος την προσπάθειά τους.
«Ζώντας αμφότεροι τα τελευταία χρόνια στους έντονους ρυθμούς της πρωτεύουσας και εργαζόμενοι στον τομέα της επικοινωνίας, ξεκινήσαμε το Greek Villages τον Μάϊο του 2018, με σκοπό να αναδείξουμε την ομορφιά που κρύβεται στην αυθεντικότητα των ελληνικών χωριών και ευρύτερα της ελληνικής υπαίθρου, μέσα και από ένα δικό μας προσωπικό κίνητρο για απόδραση" σημειώνουν στο Esquire, συμπληρώνοντας πως "δημιουργήσαμε το Greek Villages, καθώς αντιληφθήκαμε από κοινού πόσες θετικές αναμνήσεις φέρνει στο νου μας το ελληνικό χωριό και πόσα αγαπημένα στοιχεία συνθέτει για εμάς αυτή η ενασχόληση. Η αγάπη μας για τη φύση και τη φωτογραφία, το πάθος για εξερεύνηση, η ανάγκη να έρθουμε πιο κοντά στις ρίζες μας, καθώς και εκατοντάδες όμορφες παιδικές μας αναμνήσεις -από τις αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά μας, τον παππού και τη γιαγιά τον Δεκαπενταύγουστο, μέχρι την αναζωογονητική απόδραση στο χωριό με την παρέα μας ως ενήλικες - όλα ενώθηκαν αρμονικά σε ένα λογαριασμό, ο οποίος σκοπεύει να φέρει ξανά στο προσκήνιο τα ελληνικά χωριά».
Tο ελληνικό τοπίο από μόνο του μπορεί να δώσει εξαιρετικά γοητευτικό content στον κόσμο των social media. Συμβαίνει όμως πάντοτε το ίδιο, ειδικά όταν δεν μιλάμε για παραλίες αλλά για μία διαφορετική οπτική της χώρας μας; Σύμφωνα με τους ιδρυτές του Greek Villages έχει υπάρξει μία εξαιρετική ανταπόκριση τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με τα ελληνικά χωριά να αποκτούν ένα κοινό διαδικτυακό σημείο αναφοράς, με περισσότερους από 4.000 ανθρώπους να έχουν κάνει tag το λογαριασμό στις φωτογραφίες τους, ενώ πάνω από 6.500 έχουν χρησιμοποιήσει το hashtag #greekvillages.
«Με τον τρόπο αυτό, πέρα από τις δικές μας φωτογραφίες, ταξιδεύουμε κι εμείς καθημερινά μέσα από τις υπέροχες ταξιδιωτικές λήψεις που λαμβάνουμε. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό, από τα μηνύματα που παίρνουμε, το πόσοι ξένοι τουρίστες θέλουν να εξερευνήσουν την Ελλάδα σε βάθος, πέρα από την απλή αναζήτηση των δημοφιλών προορισμών στις μεγάλες διαδικτυακές τουριστικές πλατφόρμες, ζητώντας να μάθουν τα όμορφα, κρυμμένα μυστικά της ελληνικής υπαίθρου» προσθέτουν σχετικά οι Πολυχρόνης Καμπισόπουλος και Κωνσταντίνος Σπυριδάκος.
Όπως παραδέχονται οι ίδιοι θα βρουν χρόνο καθημερινά να ασχοληθούν με το λογαριασμό, έστω και για μερικά λεπτά: Να δουν φωτογραφίες, να τσεκάρουν τα tags και να απαντήσουν σε σχόλια και μηνύματα. Όταν δε, γυρνούν από ταξίδι -κάτι που σημαίνει πως έχουν και περιεχόμενο για να μοιραστούν- ο χρόνος αυτομάτως αυξάνεται. Αρχικά, οργανώνουν τις φωτογραφίες με βάση και την ταξιδιωτική τους εμπειρία και στη συνέχεια δουλεύουν τα κείμενά τους.
«Ακολουθεί μία μεταξύ μας συνεννόηση και ανάλογα με τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις προγραμματίζουμε το χρόνο μας για να φτιάξουμε τα posts και να τα δημοσιεύσουμε. Θα ήταν πραγματικά ιδανικό η εργασία μας να είχε άμεση με το Greek Villages. Σε ποιον άλλωστε δεν αρέσουν τα ταξίδια και μάλιστα στα ελληνικά χωριά;»
Η φωτογραφία του Greek Villages που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής τα περισσότερα likes προέρχεται από την Σύρο. Είναι μία λήψη του εντυπωσιακού γλυπτού "Ορίζοντες" του Κώστα Βαρώτσου με τους επτά γυάλινους κύκλους, που δεσπόζει στην παραλία της Ερμούπολης.
Την πρώτη τριάδα των φωτογραφιών με τα περισσότερα likes συμπληρώνουν μία φωτογραφία από την Κίμωλο και μία αμφιθεατρική εικόνα από την ορεινή Δημητσάνα στην Αρκαδία. «Στόχος μας είναι οι φωτογραφίες να αποτυπώνουν όσο το δυνατόν την ατμόσφαιρα, το χαρακτήρα, τις φυσικές ομορφιές, τις γεύσεις και, το κυριότερο, τους ανθρώπους των ελληνικών χωριών και τον τρόπο ζωής τους. Είναι, επίσης, η μεγαλύτερη χαρά για εμάς και απ’ ότι φαίνεται και για το κοινό του Greek Villages, όταν ανακαλύπτουμε τεχνίτες ή επαγγελματίες, συχνά τεχνών και επαγγελμάτων που κινδυνεύουν να χαθούν, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μας ανοίξουν το εργαστήρι ή το σπίτι τους, μιλώντας μας για τη ζωή και τη δουλειά τους».
Όσο για τις πιο "δυνατές" Instagramικά περιοχές της Ελλάδας, υπήρξε μία ξεχωριστή ανταπόκριση του κόσμου για τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. "Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποιο χωριό ως το πιο δυνατό στο Instagram. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να δώσουμε μία πιο ασφαλή απάντηση σε αυτό, όταν θα έχουμε ταξιδέψει σε όλα τα χωριά της Ελλάδας. Το βέβαιο και το σημαντικότερο όμως είναι πως τα ελληνικά χωριά παραμένουν δυνατά στις καρδιές και τις αναμνήσεις όλων μας".
Παρότι η πανδημία του κορονοϊού ανέστειλε πολλά από τα πλάνα τους, οι founders του Greek Villages προσπαθούν, όπως όλοι μας, να προσαρμοστούν στη νέα ταξιδιωτική πραγματικότητα, κάνοντας παράλληλα σχέδια για το μέλλον. «Καθημερινά κάνουμε και από μία σκέψη για το Greek Villages και αναπόφευκτα, τα σχέδιά μας περιλαμβάνουν πολλά ταξίδια. Η ανταπόκριση του κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τα μηνύματά του μας δημιουργούν την επιθυμία πλέον να ταξιδεύουμε και γι' αυτόν. Θέλουμε να αναδείξουμε τα χωριά μας και το ελληνικό τοπίο, όπως εμείς το βλέπουμε, βάζοντας ένα λιθαράκι, ως νέοι που εκτιμούν τη σημασία της ελληνικής υπαίθρου, έτσι ώστε τα χωριά μας να μην αποτελούν σημείο αναφοράς μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον».
Αυτό είναι. Πολύ ωραία ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφή