Του Βασίλη Σούλα.
Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης
Δήμου Ξηρομέρου.
Την
Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 06:30 μ.μ. στον Αστακό έχει συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, σε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που άπτονται του μέλλοντος του τόπου μας.
«Ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Οι επιπτώσεις στην παραλιακή διαδρομή Αστακός - Μύτικας με τις νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και την επέκταση των υφιστάμενων. Αναζήτηση λύσεων και προτάσεων και προγραμματισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Ως μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, προτεινόμενο από το ΤΕΕ Αιτ/νίας, κοινοποιώ δημόσια και εκ των προτέρων τις θέσεις και τις προτάσεις που πρόκειται να καταθέσω γραπτώς και προτρέπω τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, αλλά κυρίως τους πολίτες αυτού του τόπου, να παραβρεθούν μαζικά σε αυτή την σημαντική συζήτηση (η αίθουσα είναι πολύ μεγάλη για την τήρηση των αποστάσεων λόγω Covid 19) και να αφήσουν τον παρατεταμένο εφησυχασμό και μιθριδατισμό, γιατί ήδη το πληρώνουμε πολύ ακριβά και κινδυνεύουμε να το πληρώσουμε ακόμα πιο ακριβά και μη αναστρέψιμα στο άμεσο μέλλον. Αν δεν ενδιαφερθούμε και δεν κινητοποιηθούμε έστω και στο και 5', θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
-----------------------------------
Από: Βασίλειο Σούλα, μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Ξηρομέρου προτεινόμενο από το Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ Αιτ/νίας.
Θέμα: Συνεδρίαση Επιτροπής Διαβούλευσης για την ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Οι επιπτώσεις στην παραλιακή διαδρομή Αστακός - Μύτικας με τις νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και την επέκταση των υφιστάμενων. Αναζήτηση λύσεων και προτάσεων και προγραμματισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ημερομηνία: 8/7/2020.
Αξιότιμε Πρόεδρε της Επιτροπής Διαβούλευσης κ. Λευτέρη Κατσαούνη και Δήμαρχε Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη:
Σας θέτω γραπτώς τις σκέψεις και τις προτάσεις μου ως μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης, αντιλαμβανόμενος ότι στην συνεδρίαση μίας επιτροπής η οποία αποτελείται από 40 μέλη, είναι αδύνατο αλλά και αγένεια προς τα άλλα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, να μακρηγορήσω για να μπορέσω να αναπτύξω όλες τις σκέψεις και προτάσεις μου.
Με το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, θα κοινοποιήσω τις προτάσεις που γραπτώς σήμερα σας κατέθεσα, στο διαδίκτυο για να λάβουν γνώση όλοι οι πολίτες.
ΓΕΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.
Το σημερινό θέμα που συζητάμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι ένα από τα πιο σοβαρά και δύσκολα θέματα, που θα καθορίσει την μοίρα και την φυσιογνωμία του τόπου μας τα επόμενα έτη, το είδος της ανάπτυξης που θα γνωρίσει η περιοχή μας.
Ήδη θεωρώ, ότι κατά κάποιο τρόπο στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, κάποιου είδους σοβαρά τετελεσμένα, με αποφάσεις, παραλείψεις και σκοπιμότητες, όπου αιρετοί σε επίπεδο νομού και σε τοπικό επίπεδο (Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, σύμβουλοι νομαρχιακοί, δημοτικοί, περιφερειακοί κλπ), αλλά το κυριότερο και αυτό που προσωπικά με θλίβει πιο πολύ, οι τοπικές κοινωνίες που αδρανώντας χαρακτηριστικά ως εγκληματικά, άφησαν την κατάσταση να φτάσει σε αυτό το δύσκολο σημείο, όπου σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην σοβαρή πιθανότητα, η παραλιακή διαδρομή Αστακός – Μύτικας ως Μαραθάκι προς Πάλαιρο, να κινδυνεύουν να καταστούν ένα απέραντο ιχθυοτροφείο και ο ίδιος σοβαρός κίνδυνος ελλοχεύει και για τον Κάλαμο Λευκάδας.
Πραγματικά αναρωτιέμαι που είναι τόσα χρόνια οι άνθρωποι του τουρισμού, που είναι οι άνθρωποι που επένδυσαν στην περιοχή στην τουριστική κατοικία, που είναι οι επαγγελματίες της εστίασης, των ενοικιαζόμενων, των κάμπινγκ κλπ;
Μια περιοχή με εξαιρετικές προοπτικές στον τομέα του ήπιου τουρισμού, του εναλλακτικού τουρισμού, του αγροτοτουρισμού, του θαλάσσιου τουρισμού, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία ζώνη παραγωγής ψαριών ιχθυοτροφείων σε βιομηχανική κλίμακα, όπου χιλιάδες στρέμματα θαλασσίου χώρου θα καταλαμβάνονται από κλουβιά, με πολλαπλάσια στρέμματα θαλασσίου χώρου δεσμευμένα για τις ζώνες ΠΟΑΥ, με την αδιαμφισβήτητη οπτική ρύπανση στο θαλάσσιο χώρο όσο και στις συνοδές χερσαίες εγκαταστάσεις, να μηδενίζει κάθε πιθανότητα τουριστικής ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον, για μία περιοχή με εξαιρετικές προοπτικές, η οποία στο χωροταξικό του τουρισμού (ΚΥΑ 67659/9.12.2013), ανήκει στις υπό ανάπτυξη περιοχές.
Δεν θα αναφερθώ σε γεγονότα και λεπτομέρειες του παρελθόντος, τι έπραξαν αιρετοί στην περιοχή και πιο ήταν το δούναι και λαβείν και τι εγκληματικά λάθη έχουν γίνει. Τα γνωρίζει αυτά, όλη η τοπική κοινωνία.
ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΚΥΑ 31722/4.11.2011).
Τον Νοέμβριο του 2011, ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών με την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) 31722/4.11.2011 (ΦΕΚ 2505/4.11.2011), με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο ο οποίος συνίσταται στα εξής γεγονότα:
Το βράδυ στις 4.11.2011 υπογράφηκε η επίμαχη ΚΥΑ από οκτώ Υπουργούς του Γεωργίου Παπανδρέου (Παύλος Γερουλάνος (η γυναίκα του ιχθυοκαλλιεργητής στην Κεφαλλονιά), Ευάγγελος Βενιζέλος, Νικόλαος Σηφουνάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Ιωάννης Ραγκούσης, Κώστας Σκανδαλίδης, Χάρης Καστανίδης), το ίδιο βράδυ υπογράφτηκε, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ίδιο βράδυ πήρε ΦΕΚ και τυπώθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επίσης το ίδιο βράδυ συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές, που αφού διαβουλεύτηκαν, μελέτησαν και συζήτησαν, αποφάσισαν κιόλας.
Την επομένη 5.11.2011 είχαμε παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου και στις 11.11.2011 ορκίστηκε η Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Μία από τις ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών που δημιουργήθηκαν με την ΚΥΑ 31722/4.11.2011 είναι και η ζώνη Α3, η οποία βρίσκεται στην περιοχή μας και είναι αυτή που φαίνεται στον χάρτη παρακάτω, η μεγαλύτερη στον Ελλαδικό χώρο.
Η ζώνη Α3.
Όλα αυτά τα χρόνια το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί νόμο του Κράτους και καμία Κυβέρνηση δεν έκανε κάποια παρέμβαση για διόρθωση του.
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και οι ΑΝΕΛ), αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ενώ μέχρι τότε τα στελέχη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του, πρωτοστατούσαν σε κάθε κινητοποίηση κατά του «παράνομου» και «πραξικοπηματικού» (όπως το χαρακτήριζαν) Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν το ανακάλεσαν (όπως είχαν δεσμευθεί) και δεν το τροποποίησαν προς όφελος του περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών, αλλά με ΠΝΠ στις 30.12.2015, το τροποποίησαν εν κρυπτό προς όφελος των χρεοκοπημένων εταιριών θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, παρατείνοντας τις προθεσμίες για αίτηση και ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, έως το τέλος του 2016 και του 2019 αντίστοιχα (η πρώτη είχε λήξει το 2014, με ελάχιστα αιτήματα να έχουν υποβληθεί και η δεύτερη θα έληγε στο τέλος του 2016).
Σήμερα οι μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες χρωστούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δάνεια στις τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα των πολιτών, πουλήθηκαν από τις τράπεζες σε ξένα κεφάλαια, τα οποία σκοπό έχουν το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος, σε μία δραστηριότητα πολύ δυναμική και αναπτυσσόμενη, με εξαγωγικό χαρακτήρα και πολύ γενναίες επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κίνδυνος ορύκτευσης της περιοχής μας χωρίς κανόνες και περιορισμούς λοιπόν είναι ορατός.
Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Υ.
Το Φεβρουάριο του 2019, έλαβε την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με Φορέα Διαχείρισης την "Αναπτυξιακή Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε.".
Ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) της Π.Ο.Α.Υ., αποτελείται από 11 εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών που δραστηριοποιούνται εντός των προτεινόμενων ζωνών παραγωγής της Π.Ο.Α.Υ., καθώς και από το Επιμελητήριο Αιτ/νίας (ΝΠΔΔ).
Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), 736 σελίδων, παρότι σίγουρα ήρθε στον Δήμο Ξηρομέρου μέσα στο 2018, για να γνωμοδοτήσουν τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου ως απαιτεί ο νόμος, δεν ήρθε ποτέ για γνωμοδότηση και έμεινε κλειδωμένη και παραπεταμένη σε κάποια συρτάρια στον Δήμο Ξηρομέρου.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή οφείλει να απαντήσει γιατί δεν ήρθε.
Σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση για το μέλλον του τόπου, δυστυχώς το 2018-2019 δεν έγινε καμία διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες και δεν γνωμοδότησαν ως όφειλαν, για κομμάτια της ΠΟΑΥ που αφορούν τα όρια τους οι:
- Η Δ.Κ. Αστακού.
- Η Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου.
- Η Τ.Κ. Κανδήλας.
- Η Τ.Κ. Μύτικα.
- Η Τ.Κ. Καλάμου.
Επίσης δεν γνωμοδότησε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου.
Δεν γνωμοδότησε τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου.
Έτσι η μη διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών και η μη γνωμοδότηση των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ξηρομέρου, επέχει θέση θετικής γνώμης.
Σύμφωνα με την μελέτη, η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. αποτελείται από δέκα (10) ζώνες παραγωγής (Π1-Π10) με συνολική επιφάνεια 25.977,98 στρέμματα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα με τις 10 προτεινόμενες περιοχές.
Από αυτές τις προτεινόμενες ζώνες παραγωγής, αυτές που επηρεάζουν την περιοχή για την οποία εμείς ενδιαφερόμαστε (παραλιακή διαδρομή Αστακός - Μύτικας ως Μαραθάκι, Κάλαμος και Καστός Λευκάδας) είναι:
- Η Π-6 με έκταση 3.600,32 στρέμματα (Δ.Κ. Αστακού, ανεβαίνοντας την μεγάλη ανηφόρα πηγαίνοντας από Μύτικα για Αστακό).
- Η Π-7 με έκταση 1.065,64 στρέμματα (Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου, μετά τα λιμανάκια).
- Η Π-9 με έκταση 542,77 στρέμματα (Δ.Κ. Καλάμου στο Βαθυλιμιόνι).
- Η Π-10 με έκταση 395,16 στρέμματα (Τ.Κ. Μύτικα στον Βούλκο και Τ.Κ. Κανδήλας Καμπλάφκα).
Διαβάζοντας προσεκτικά την ΣΜΠΕ για αυτές τις περιοχές, τα προτεινόμενα παραγωγικά στρέμματα που θα χρησιμοποιηθούν (που θα καλυφθούν με κλουβιά δηλαδή) είναι:
Περιοχή Π-6 (Δ.Κ. Αστακού στο δρόμο Μύτικας-Αστακός στη μεγάλη ανηφόρα):
Αύξηση στρεμμάτων από τα 50 που είναι σήμερα στα 211,50, με επέκταση στις υφιστάμενες μονάδες και με ίδρυση δύο νέων μονάδων.
Περιοχή Π-7 (Τ.Κ. Αρχοντοχώρι μετά τα λιμανάκια):
Αύξηση στρεμμάτων από τα 35 που είναι σήμερα στα 80, με επέκταση στις υφιστάμενες μονάδες.
Περιοχή Π-9 (Δ.Κ. Καλάμου στο Βαθυλιμιόνι):
Αύξηση στρεμμάτων από τα 40 που είναι σήμερα στα 60, με ίδρυση μίας νέας μονάδας, της οποίας η θέση είναι δίπλα από το Βαθυλιμιόνι, προς Επισκοπή.
Περιοχή Π-10 (Τ.Κ. Μύτικα στον Βούλκο):
Αύξηση στρεμμάτων από τα 10 που είναι σήμερα στα 60, με επέκταση της υφιστάμενης μονάδας και ίδρυση μίας νέας μονάδας, της οποίας η θέση είναι από την έξω πλευρά του όρμου του Μύτικα προς Καμπλάφκα (Τ.Κ. Κανδήλας).
Αυτή την στιγμή η θεσμοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με Φορέα Διαχείρισης την "Αναπτυξιακή Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε.", εκκρεμεί το πιο πιθανό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα πάρει την τελική απόφαση και όχι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Αν δείτε στους παραπάνω επισυναπτόμενους πίνακες, την υφιστάμενη κατάσταση από άποψη καταλαμβανόμενων θαλασσίων στρεμμάτων και δυναμικότητας παραγωγής και τι προβλέπεται στο μέλλον, η αρχική μας διαπίστωση που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου μας ότι η παραλιακή διαδρομή Αστακός – Μύτικας ως Μαραθάκι προς Πάλαιρο, κινδυνεύουν να καταστούν ένα απέραντο ιχθυοτροφείο και ο ίδιος σοβαρός κίνδυνος ελλοχεύει και για τον Κάλαμο Λευκάδας, είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι αυτό θα γίνει.
Σε αυτή την περιοχή θα έχουμε την μεγαλύτερη παραγωγή ψαριών ιχθυοτροφείων στην Ελλάδα.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ.
Ως μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης προτεινόμενο από το ΤΕΕ Αιτ/νίας, δεν θέλω να παραλείψω να παρουσιάσω την επίσημη θέση του ΤΕΕ Αιτ/νίας, όπως αυτή διατυπώθηκε γραπτώς το 2016, όταν το Χωροταξικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν σε διαβούλευση. Ιδού το κομμάτι των προτάσεων του ΤΕΕ προς την Περιφέρεια:
1. Αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα, όπου για την Αιτωλοακαρνανία προτείνεται η ιχθυοκαλλιέργεια, η βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζεται στις προτάσεις για τις χωρικές δυναμικές εδαφικές ζώνες, για γη υψηλής παραγωγικότητας, τα εκτατικά κτηνοτροφικά πάρκα, τους νέους βοσκότοπους, τη χωρική οργάνωση των ιχθυοκαλλιεργειών. Η παρούσα μελέτη αναθεώρησης προτείνει μια συνολική ειδική μελέτη ΠΟΑΠΔ για τη χωρική οργάνωση των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων για τμήματα της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας – Εχινάδων και του Αμβρακικού για να ρυθμισθούν οι αντικρουόμενες χρήσεις γης έναντι του θαλάσσιου τουρισμού και του παραθερισμού. Αποτελεί εύλογο ερώτημα πως θα προχωρήσει η μελέτη της αναθεώρησης του χωροταξικού δίχως την ύπαρξη αυτής της ειδικής μελέτης.
Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ Αιτωλ/νίας τονίζει ότι ήδη για τα παράλια της Δυτικής Αιτωλ/νίας αλλά και τις έναντι αυτών νήσους, έχει διαμορφωθεί (ειδικότερα στα κεντρικά και Βόρεια Δυτικά παράλια) αρκετά έντονη τουριστική – παραθεριστική δραστηριότητα (κατά τόπους πολύ έντονη), αλλά και έξαρση επενδυτικών (τουριστικών) δραστηριοτήτων. Επίσης η περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους και προστατευμένη κατά τόπους από ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες (Natura).
Είναι πρόδηλο και αυτονόητο ότι στις περιοχές αυτές η ειδική μελέτη χωροθέτησης των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να λάβει υπ’ όψιν της τις ανωτέρω συνθήκες, γεγονός που είναι και το προφανές. Εξάλλου έχει ήδη γίνει αντιληπτό και πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπ’ όψιν, η μη ύπαρξη κοινωνικής συναίνεσης.
Παρόμοιο ερώτημα αφορά και τις αναγκαιότητες μελέτης χωρικού σχεδιασμού των κτηνοτροφικών πάρκων, τη γη υψηλής παραγωγικότητας, με τις απαραίτητες χωροταξικές ρυθμίσεις για ασύμβατες χρήσεις.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
1. Ενημέρωση τοπικών βουλευτών όλων των κομμάτων και του Περιφερειάρχη.
2. Συνεργασία με Δήμο Λευκάδας για τα κοντινά νησιά Κάλαμο και Καστό που τα αφορά το θέμα.
3. Συνεργασία με το τμήμα του ΤΕΕ Αιτ/νίας για παροχή τεχνικής υποστήριξης.
4. Ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών με πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στις κοινότητες Αστακού, Αρχοντοχωρίου, Μύτικα και Κανδήλας.
5. Δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με μπροστάρη τον Δήμο Ξηρομέρου, το οποίο θα κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται με σαφή στόχο, να σταματήσει η θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και να αναθεωρηθεί το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών.
6. Θωράκιση της περιοχής με εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ). Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια καθορίζουν την οργάνωση των χρήσεων γης καθώς και τους γενικούς όρους δόμησης και περιορισμούς δόμησης και κάθε άλλο μέτρο, όρο ή περιορισμό που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής ενός πρωτοβαθμίου ΟΤΑ.
7. Δυναμικές κινητοποιήσεις των πολιτών, αν τα προβλεπόμενα στην εν λόγω Π.Ο.Α.Υ. μπουν σε διαδικασία εφαρμογής στην περιοχή μας.
Δεν πρέπει επ’ ουδέν να επιστρέψουμε ο τόπος μας να οδηγηθεί εκεί που κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς.
Με εκτίμηση
Βασίλειος Σούλας
* Το έγγραφο των προτάσεων μου σε pdf εδώ.
Θέλει νά ενωθούν οι κοινοτάρχες που πλήττονται , και βάσει του τουρισμού που τον απομακρύνουν ,να τά απομακρύνουν , Πόι από τους χωρικούς μας έχει τό θάρρος νά , πούμε ή τά μαζεύεται η σάς τά χαλάμε σέ ένα βράδυ , όλα τά χωριά νά τά πάνε φυλακή ;;;; Έλεος από έξι χρόνων τόν θυμάμαι οπός είναι σήμερα και έτσι θα παραμείνει δυστυχώς..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φυσικό κάλλος της περιοχής και σε συνδυασμό με το συνεχώς αναπτυσσόμενο αεροδρομίο του Ακτίου και άλλες χωροταξικές πσρεμβάσεις-επέκταση σχεδίων πόλης,
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις περισσότερο για οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.
Δηλαδή τώρα στηρίζουν την προσπάθεια αυτή οι καταστηματάρχες του Μύτικα?
ΑπάντησηΔιαγραφή