Το θαλάσσιο γεωτρύπανο Discoverer India, αρόδο στο θεσμοθετημένο αγκυροβόλιο Αστακού.


Ταξιδεύοντας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αστακός - Μύτικας δεν γίνεται να μην δεις ένα τεράστιο όγκο στο ανοικτό πέλαγος στον θαλάσσιο χώρο του θεσμοθετημένου αγκυροβολίου του Αστακού.
Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο Discoverer India, ναυπηγημένο το 2010, μήκους 254,40 μέτρα, πλάτους 38 μέτρα, βυθίσματος 11 μέτρα και συνολικής χωρητικότητας 63583 t DWT.
Τώρα για πιο ακριβώς λόγο βρίσκεται αγκυροβολημένο εκεί το συγκεκριμένο πλοίο δεν γνωρίζουμε. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι στο Ιόνιο έχουν αδειοδοτηθεί θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα ύπαρξης υδρογονανθράκων.
Ο όμιλος ΕΛΠΕ τα τελευταία 10 χρόνια εργάστηκε συστηματικά στα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα δημιουργώντας ενθαρρυντικά γεωλογικά μοντέλα, και με υπόβαθρο την ελκυστική επενδυτική νομοθεσία, προσέλκυσε σε συνεργασία ενεργειακούς κολοσσούς όπως η Total, η Edison, η Repsol και η ExxonMobil.
Ως πρώτοι πιθανοί στόχοι ερευνητικών γεωτρήσεων αναφέρονται ο Πατραϊκός Κόλπος και το Κατάκολο.
Εμείς ως απλοί ενεργοί πολίτες, με ανησυχία και προβληματισμό βλέπουμε όλες αυτές τις επικίνδυνες δραστηριότητες να έρχονται στο Ιόνιο Πέλαγος. Όλοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνη δραστηριότητα είναι η υποθαλάσσια εξόρυξη πετρελαίου και τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον πιθανό ατύχημα, σε μία περιοχή που είναι από τις πιο σεισμογενής σε ολόκληρο τον κόσμο.
Λογικό λοιπόν είναι να υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής.
Εξορύξεις πετρελαίων, ιχθυοκαλλιέργειες και τουρισμός..., όλα στο ίδιο πανέρι χωράνε;
Δεν ξέρουμε και ομολογούμε ότι ανησυχούμε πολύ...


5 σχόλια:

  1. Μαύρος χρυσός. Νταπα ντουπα. Θα ανοίξουμε πετρελαϊκή με σήμα τον Κωνσταντάρα. Αν ξεκινήσει τέτοια διαδικασία πάντως στην περιοχή μας, καλοδεχουμενη. Εδώ ήρθαν οι ιχθυοκαλλιεργειεες, το πετρέλαιο θα μας χαλάσει; Άσε που μιλάμε για άλλο επίπεδο οικονομίας. Όποιος έχει διαβάσει για το Αμπερντην της Σκωτίας θα καταλάβει τα μεγέθη. Και αν γίνει κάτι τέτοιο αγαπητοί συντοπιτες, καλό είναι να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις να εγκατασταθουν αυτές οι επιχειρήσεις στον τόπο μας. Και όχι στην Πάτρα ή στο Αγρίνιο ή στη Λευκάδα. Τόσο απλά. Το θέμα είναι ένα. Αν θέλουν να κάνουν τις γεωτρήσεις σ εμάς, θα τις κάνουν. Κάτι μάθαμε από τις ιχθυοκαλλιεργειεες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο για την ανάρτηση.Πολύ
    σοβαρό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για να δούμε τελικά τι θα γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως ακριβώς το είπατε... Βάλτε μαζί και τις ανεμογεννήτριες που αδειοδοτούνται αβέρτα στα γύρω βουνά και ας αναρωτηθούμε μετά τι θα έχει απομείνει σε αυτό τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανάπτυξη κιτς. λίγο απ' όλα και στο τέλος τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.