Ανάβαση στον Μπούμιστο, με σημείο εκκίνησης το Αρχοντοχώρι.


Γράφει ο κ. Παναγιώτης Τελλίδης.

Στις 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ανάβαση στο Μπούμιστο, το δεύτερο σε ύψος βουνό των Ακαρνανικών Ορέων, με υψόμετρο 1576 μέτρα (υπολείπεται μόνο κατά 13 μέτρα από την Ψηλή Κορυφή) από το Αρχοντοχώρι. Η ανάβαση ξεκίνησε από την πλατεία του χωριού στα 400 μέτρα υψόμετρο. Η ομάδα θαύμασε την πέτρινη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του 1651 μ.Χ. και πήρε τον χωματόδρομο για το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Δύο ράχες αριστερά από τη ράχη του ξωκλησιού, υπάρχει μονοπάτι (από τα λίγα στα δύσβατα Ακαρνανικά), που βοήθησε να προωθηθεί η ομάδα ψηλότερα και να φτάσει στην προκορυφή.
Ακολούθησε το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ανάβασης. Ένας λαιμός που στα δεξιά απόκρημνα περνά πάνω από την παλιά Κομπότη και αφού κατέβεις 100 μέτρα οδηγεί στην κορυφή. Τα θλιβερά απομεινάρια μιας παλιάς κεραίας, πιστοποιούν ότι αυτό είναι το ψηλότερο σημείο του Μπούμιστου.
Η θέα καταπληκτική. Όλα τα Ακαρνανικά γύρω μας, στα Βόρεια ο Αμβρακικός κόλπος, όλες οι λίμνες του νομού, στα Νότια ο Πατραϊκός και η Πάτρα, η Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη σε αεροφωτογραφία, ο Κάλαμος και ο Κάστος σαν νησιά σε λίμνη, ο Μύτικας μία μυτούλα στεριάς.
Ένας άνετος χρόνος για την κορυφή είναι τέσσερις ώρες. Η κατάβαση έγινε από τον ίδιο λαιμό, αλλά στην προκορυφή η ομάδα δοκίμασε τη ράχη της Αγίας Παρασκευής. Πιο κακοτράχαλη, χωρίς μονοπάτι και στο τελείωμα πάνω από το ξωκλήσι απότομη, ήθελε και λίγο σκαρφάλωμα.
Από την Αγία Παρασκευή υπάρχει δρόμος μέχρι την πλατεία. Το σύνολο της συγκεκριμένης διαδρομής παίρνει καθαρό χρόνο 6,6 με 7 ώρες με μέσο ρυθμό, με πιο χαλαρό και μεγάλες στάσεις μπορεί και 10 ώρες άνετες.
Η ομάδα φέτος ήταν ο Παναγιώτης Τελλίδης (αρχηγός), ο Γιώργος Σκαρογιάννης, ο Γιώργος Λύτρας και η Κλαούντια - Δάφνη Μπεβερέσκο.
Η ομάδα πραγματοποιεί κάθε χρόνο, την ίδια περίπου εποχή, αναβάσεις με διαφορετική σύνθεση, αλλά τον ίδιο αρχηγό. Έχει περπατήσει - εξερευνήσει τα περισσότερα από τα βουνά της περιοχής, κάνοντας διασχίσεις κορυφογραφώντας.
Πέρυσι έκανε ανάβαση στα Γαβρούλια από το αρχαίο φράγμα στις Γλώσσες με διάσχιση και επιστροφή κατάβασης από τον Παλαιό Βάρνακα. Επίσης ανάβαση στον Μπούμιστο από Άνω Παναγούλα, με διάσχιση και κατάβαση από το Ελατόδασος στο Ασάνι.
Για του χρόνου σχεδιάζεται διάσχιση ολόκληρης της κορυφογραμμής του Καλάμου, σε δύο ή τρεις ημέρες.












































1 σχόλιο:

  1. Πανέμορφα, μπραβο και του χρόνου με υγεία! !!Γειά σου Αντρέα Παπαναστάση με τα όμορφα κυνηγοσκυλα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.