Επιστολή του ΤΕΕ Αιτ/νίας προς το ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα.


Αριθμ. Πρωτ: 948
Αγρίνιο 28/09/2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας
Π. ΣΟΥΛΟΥ 11, 30100 ΑΓΡΙΝΙΟ
Τηλ: (26410) 55755 , 56789 Fax: 31506
e-mail: tee_ait@tee.gr
Πληρ.: Κ. Κιτσάκη 
Τηλ. 26410-55755, 56789 

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κ. Κωστή Χατζηδάκη
Μεσογείων 119, 11526 Αθήνα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Με την επικύρωση της συνταγματικότητας του Ν. 4495/17 από το Σ.τ.Ε. πυρήνας της οποίας αποτελεί το γεγονός ότι οι τακτοποιήσεις αυθαίρετων 4 και 5 έχουν ορισμένη χρονική ισχύ (Ιούλιος 2011), θεωρούμε ότι δεν έχει κανένα νόημα ο καθορισμός καταληκτικών ημερομηνιών υπαγωγής και αύξησης των προστίμων για οποιαδήποτε κατηγορία αυθαιρέτου πριν την έναρξη λειτουργίας του θεσμού της Ταυτότητας Κτιρίου.
Δεν συμφωνούμε με τις απεριόριστες παρατάσεις και θεωρούμε προφανές ότι είναι θέμα θεσμικής τάξης να κλείσει ο κύκλος των αναβολών. Αυτή εξάλλου είναι και η υποχρέωση της πολιτείας.
Σήμερα, η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει ότι εδώ και εννέα χρόνια δεν υπάρχει καμία υποδομή στο θέμα των αεροφωτογραφιών, ότι υπάρχουν συμβούλια που δεν έχουν ακόμα συσταθεί και δεν μπορούν να συσταθούν, ότι τα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος δεν συστάθηκαν ποτέ, ενώ οι Περιφερειακές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των μηχανικών και των πολιτών για την παροχή στοιχείων και γνωμοδοτήσεων, με το μεγαλύτερο κενό να διαπιστώνεται στα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 και στην ισοπεδωτική και άδικη αντιμετώπισή τους, άσχετα με το αν έχουν άδεια δόμησης ή όχι.
Τελευταίο και σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το εργαλείο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με αποτέλεσμα το πάγωμα όλων των δικαιοπραξιών σε περίπτωση άμεσης λήξης της προθεσμίας για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Η ΔΕ του ΤΕΕ Αιτ/νιας, εκφράζοντας την καθολική βούληση των πολιτών και των μηχανικών, αλλά και την απλή λογική, ζητά:
  • Να δοθούν άμεσα από το ΥΠΕΝ προς διαβούλευση οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες υλοποίησης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
  • Να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία των ΥΔΟΜ όλης της χώρας και να δοθεί πρόσβαση στους συναδέλφους Μηχανικούς.
  • Να αναρτηθεί άμεσα το αρχείο των αεροφωτογραφιών, όπως ορίζει ο νόμος και να δοθεί δωρεάν πρόσβαση σε όλους.
  • Να παραταθεί ο Ν. 4495/17, για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων, ως την ημέρα έναρξης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Με εκτίμηση

Για την Διοικούσα Επιτροπή
του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Ο Πρόεδρος

Μπλέτσας Στυλιανός
Κοινοποίηση:
1. Βουλευτές Ν. Αιτωλοακαρνανίας
2. Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Στασινό Γεώργιο
3. Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.