Σωματείο Εργαζομένων Νηρεύς Α.Ε. Ιχθυοκαλλιέργειες Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Παίρνουμε θέση για την ΠΟΑΥ.



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΙΧΘΥΣ» ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ & ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Αριθμ. Αποφ. Ειρηνοδικείου Μεσολογγίου 12/201, ΑΦΜ: 997191843
Αστακός, TK 30006, email: somanirait@gmail.com, τηλ. 6943253526, 6938560719

Αριθμ. Πρωτ.: 51
21/10/2020

Αγαπητοί συνάδελφοι, συμπολίτες, δημότες αυτού του άτυχου αλλά πανέμορφου τόπου! Το σωματείο μας σαν φορέας που ενδιαφέρεται όχι μόνο για τα εργασιακά μας δικαιώματα - συνθήκες αλλά και για το κοινωνικό γίγνεσθαι, θέλει να μοιραστεί μαζί σας κάποιες σκέψεις για την υπό ίδρυση ΠΟΑΥ.
Θεωρεί υποχρέωσή του να πάρει θέση για το μείζων αυτό θέμα! Οι εταιρείες που ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες δεκαετίες τώρα, διατυμπανίζουν ότι προσφέρουν θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην τοπική οικονομία. Παρόλα αυτά οι συνάδελφοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι διαχρονικά το ζητούμενο για αυτές ήταν η αύξηση των κερδών και η μείωση του κόστους εις βάρος πάντα των εργαζομένων.
Ποιες θέσεις εργασίας άραγε; Τις δίμηνες συμβάσεις που κρατούν σε εργασιακή ομηρία συναδέλφους: Το ελλιπές προσωπικό, η φύση της εργασίας και η υπερεντατικοποίησή της που έχει ως αποτέλεσμα την υπερκόπωση των εργαζομένων; Σημειωτέων στον πολιτισμένο κόσμο η υπερκόπωση αποτελεί ασθένεια. Η απουσία επιχειρησιακής σύμβασης; Τις εργολαβοποιήσεις τμημάτων; Η μήπως υπάρχει δέσμευση νομικής φύσεως για την εντοπιότητα των εργαζομένων;
Υπόσχονται ανάπτυξη μέσω νέων θέσεων εργασίας και, φάσκοντας και αντιφάσκοντας αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους (βλ. ανακοίνωση φορέα διαχείρισης της ΠΟΑΥ) ότι οι 500 εργαζόμενοι του κλάδου στην περιοχή ανησυχούν για την αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα.
Κατά τα λεγόμενά τους η ανησυχία αυτή είναι δικαιολογημένη. Γιατί άραγε; Ενέχουν κάποια απειλή για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας τα λεγόμενά τους; Ή μήπως θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους συναδέλφους ως μοχλό πίεσης για την επίτευξη των στόχων τους;
Μέσα σε όλα αυτά εμπλέκεται και το μείζων θέμα των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, που αφορά το μέλλον των παιδιών μας, την ίδια τη ζωή. Μπορούν να μας πουν για το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα στις Εχινάδες νήσους και στον Άγιο Παντελεήμονα;
Τελικά αναρωτιόμαστε το μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε για τον τόπο μας! Θέλουμε ένα μοντέλο μονόπλευρης ανάπτυξης, όπου οι εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών θα είναι κράτος εν κράτει, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπως η αλιεία, ο τουρισμός κλπ; Τελικά τι είδους επένδυση είναι αυτή; Από ποιους γίνεται; Με ποιους μιλάμε τελικά σαν φορείς, σαν κοινωνία;
Τι αντισταθμιστικά οφέλη θα έχει για την Κοινωνία, τον τόπο, η δέσμευση του τελευταίου φιλέτου της περιοχής μας; Οι ανησυχίες μας - προβληματισμοί, θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο δικοί μας. Είναι μιας ολόκληρης κοινωνίας που αγωνιά για το μέλλον της, σε έναν τόπο που καθημερινά παρακμάζει! 
Κατόπιν αυτών συντασσόμαστε με την επιτροπή αγώνα ώστε να παραδώσουμε την απίστευτου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος περιοχή στις επόμενες γενεές ως έχει. Καιρός να ξαναγίνουμε κοινωνία και όχι ζούγκλα πολυεθνικών!


2 σχόλια:

  1. οτι καλυτερο εχω διαβασει
    ο κοινωνικος αυτοματισμος στα ταρταρα
    δεν ζητησε ποτε κανενας να χασουν συμπατριωτες μας την δουλεια τους αλλα τα πλουσια αφεντικα με τις χρεοκοπημενες επιχειρησεις το κουνησαν το χαρτι της κοινωνικης αυτοματοποιησης αλλα καηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΔΕΛΦΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
    ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΑΡΚΕΙ.
    ΑΥΤΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΛΩΘΟΥΝ ΜΕ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
    ΕΛΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΥ. ΤΟΣΟ ΑΔΗΦΑΓΙΑ ΝΑ ΦΑΤΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.