Τι προβλέπει η μελέτη της υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, για την θαλάσσια περιοχή στα όρια του Αρχοντοχωρίου.


Σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε), η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. αποτελείται από δέκα (10) ζώνες παραγωγής (Π1-Π10), με συνολική επιφάνεια 25.977,98 στρέμματα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα με τις 10 προτεινόμενες περιοχές.


Για το Αρχοντοχώρι όπως βλέπουμε έχουμε την ζώνη Π-7, με θαλάσσια έκταση 1.065,64 στρέμματα (Κοινότητα Αρχοντοχωρίου).
Στο Παλαιολόγο αυτή την στιγμή η υπάρχουσα μονάδα έχει 20 στρέμματα, με δυναμικότητα παραγωγής 287,50 τόνους/έτος και στην Βερίνα η υπάρχουσα μονάδα έχει 15 στρέμματα, με δυναμικότητα παραγωγής 150 τόνους/έτος.
Η υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. προβλέπει για την μονάδα στον Παλαιολόγο, αύξηση των στρεμμάτων σε 40 και της παραγωγικότητας στους 1078,13 τόνους/έτος. Για την μονάδα στην Βερίνα προβλέπει την αύξηση των στρεμμάτων σε 40 και την αύξηση της δυναμικότητας σε 1096,58 τόνους/έτος.

Περιοχή Π-7 (Κοινότητα Αρχοντοχωρίου):


Με κόκκινη γραμμή η περιοχή Π-7 των 1.065,64 στρεμμάτων.

Άρα μιλάμε για 80 στρέμματα κλουβιών ιχθυοκαλλιεργειών από τα 35 σημερινά στρέμματα, σε μία δεσμευμένη θαλάσσια έκταση 1.065,64 στρεμμάτων.
Ο Φορέας Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), η οποία συστάθηκε και συγκροτείται μόνο από εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας και το Επιμελητήριο Αιτ/νίας και κανέναν άλλο φορέα εντός. Η τοπική αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού φυσικά βρίσκονται εκτός.
Ο Φορέας Διαχείρισης θα έχει την αποκλειστική διαχείριση της Π.Ο.Α.Υ. και αυτός θα αποφασίζει για μελλοντικές επεκτάσεις και νέες μονάδες εντός των ορίων των 10 ζωνών παραγωγής, που καταλαμβάνουν όπως προαναφέραμε συνολικά για όλη την Π.Ο.Α.Υ., 25.977,98 στρέμματα και οι ζώνες υδρανάπαυσης 15.202,39 στρέμματα.
Για όποιους ενδιαφέρονται να μάθουν τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια στο τόπο που ζουν και αγαπούν, αν η συγκεκριμένη Π.Ο.Α.Υ. λάβει την έγκριση της Πολιτείας, επισυνάπτουμε ολόκληρη την Σ.Μ.Π.Ε. της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. εδώ.
Η ίδρυση της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ., αυτόματα θα σημάνει την μονόπλευρη ανάπτυξη για το παραλιακό κομμάτι του τόπου μας, αποκλειστικά και μόνο στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
Στον τόπο μας τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχουμε μια τεράστια θαλάσσια βιομηχανική περιοχή, που θα  είναι ενάντια στο Περιβάλλον, ενάντια στον Τουρισμό, ενάντια στην Οικονομία της χώρας, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, ενάντια στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της προώθησης της ισόρροπης ανάπτυξης του εθνικού χώρου.

3 σχόλια:

  1. Σωστο είναι αυτό Μytikaspress να γίνουν δηλαδή ξεχωριστές αναρτήσεις για το τι προβλέπει η προτεινόμενη ΠΟΑΥ και ανά σημείο η θεση της θαλασσιας περιοχης μας,
    ωστε να κατονοήσουμε καλλίτερα το όλο θεμα της προτεινόμενης χωροθέτησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η θάλασσα δεν είναι κανενός δημάρχου και των δήμων
    Είναι όλων των Ελλήνων
    Ετσι δέν είναι πρώην δήμαρχε Αρχοντοχωρίου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πρώην Δήμαρχος νομίζω ότι οφείλει στους δημότες μια εξήγηση για την ολιγωρία του τα προηγούμενα χρόνια και να μην κρύβεται πίσω από το αοριστο ΠΑΡΆΤΑΞΗ ποια παράταξη? υπάρχει παράταξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.