Χωροταξικό Ιχθυοκαλλιεργειών: Η διαβούλευση έγινε και δεν εκφράσατε γνώμη, απαντά το ΥΠΕΝ στον Δήμο Ξηρομέρου. Τον τέως Δήμαρχο κ. Γαλούνη και την παράταξη του «δείχνει» το Υπουργείο.



Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης ο Δήμος Ξηρομέρου δεν εξέφρασε καμία γνώμη, επισημαίνει το Υπουργείο «δείχνοντας» την προηγούμενη δημοτική αρχή Γαλούνη.
Απάντηση έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με την επικείμενη θεσμοθέτηση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Δήμος Ξηρομέρου και η νέα δημοτική αρχή του Γ. Τριανταφυλλάκη, υπενθυμίζεται ότι έχουν αντιδράσει ποικιλοτρόπως ζητώντας αλλαγές στις προβλέψεις του χωροταξικού και κυρίως μη επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής στον τομέα του τουρισμού.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος απαντώντας στην σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, επισημαίνουν η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου βρίσκεται στην διαδικασία τελικής αξιολόγησης και σύνταξης σχεδίου εισήγησης για την περιβαλλοντική έγκριση του Σχεδίου της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την απάντηση που περιήλθε σε γνώση του Αγρίνιο Culture.gr στο σχέδιο για την Περιβαλλοντική Έγκριση «περιλαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα, όροι και περιορισμοί, ώστε στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης, να ενσωματώνεται η περιβαλλοντική διάσταση στο προεδρικό διάταγμα θεσμοθέτησης της ΠΟΑΥ».
Ίσως όμως ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος υπενθυμίζει ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 8-2-2019 και καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης ο Δήμος Ξηρομέρου δεν εξέφρασε καμία γνώμη, κάτι που βεβαίως αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Ξηρομέρου, αλλά ως γνωστόν σε αυτού του τύπου τις διαδικασίες το Υπουργείο, δεν εξετάζει την αλλαγή των προσώπων και της πολιτικής που ο ακολουθείται σε κάθε Δήμο.
Έτσι πλέον εκκρεμεί η διαβίβαση της αξιολόγησης της περιβαλλοντικής έγκρισης του σχεδίου από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, προκειμένου η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού να εισηγηθεί το θέμα χαρακτηρισμού και οριοθέτησης της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του ΥΠΕΝ.
Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο επισημαίνει στην απάντησή του ότι «δεν υφίσταται ειδικότερη διάταξη διοικητικού περιεχομένου που να προβλέπει παύση της διαδικασίας προώθησης της μελέτης ΠΟΑΥ Εχινάδων, καθώς έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες διαβούλευσης της οικείας μελέτης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».
Τέλος, από την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αξίζει να σημειωθεί ότι «η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, η Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (συναρμόδια υπηρεσία) και άλλες τοπικές υπηρεσίες, έχουν ήδη ελέγξει τα περιεχόμενα του φακέλου της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και έχουν ήδη διατυπώσει τις παρατηρήσεις τους σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία, όπου και περιλαμβάνονται τα κριτήρια για τις προβλεπόμενες ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας από λειτουργούσες ασύμβατες δραστηριότητες και θεσμοθετημένες χρήσεις γης και υποδοχείς».
Ακόμη αναφέρεται ότι «η περιβαλλοντική συνιστώσα έχει ήδη συμπεριληφθεί, εκτιμηθεί και αξιολογηθεί από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία εγκρίθηκε και συνοδεύει το Ειδικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες».

6 σχόλια:

  1. 1 Μαρτίου 2019

    http://mytikaspress.blogspot.com/2019/03/blog-post_1.html

    Όταν λέγαμε ότι ο Δήμος Ξηρομέρου υπό την ηγεσία του κ. Γαλούνη, των δημοτικών συμβούλων του και των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του, περί άλλων τυρβάζει.

    Απάντηση γιατί δεν ήρθε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, που θα καθορίσει την μελλοντική φυσιογνωμία του τόπου μας, στα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου, δεν δόθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάγκη της σωστής χωροθέτησης των υδατοκαλιεγειών και μέσω της προσπάθειας ίδρυσης των ΠΟΑΥ, ξεκίνησε η προσπάθεια απο
    δεκαετίας και συγκεκριμενα το έτος 2011, χωροθέτηση των ΠΟΑΥ και έναντι των διάσπαρτων στο θαλάσσιο χώρο μονάδων υδατοκαλλιέργειας.
    Ανεξάρτητα τι έγινε και τι δέν έγινε σωστά μέχρι σήμερα από φορείς και θεσμούς της πολιτείας μας αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί οριστική κοινή λύση σε αυτό το διαχρονικό ζήτημα, λύση που να εξυπηρετεί το δημόσιο/κοινωνικό συμφέρον.
    Εάν αρχίσει η κάθε ενδιαφερόμενη πλευρα να επικαλείται διάφορες δικαιολογίες περί τυπικών παραλείψεων που δέν έγιναν στο κατάλληλο χρόνο(τυπικές παραλείψεις).απο διάφορους φορείς, έτσι δέν βρίσκεται η πιο σωστή λύση στο όλο θέμα της χωροθέτησης. Χρειάζεται από όλες τις πλευρές περισσότερο κοινωνική υπευθυνότητα και ουσιαστικότερη διάθεση-και λιγότερο "τυπολατρείες" ώστε να λυθεί ένα τόσο σύνθετο θέμα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες χωροταξίας και περιβάλλοντος επικαλούνται και σωστά επικαλούνται,τυπικες διαδικασίες που δέν ακολουθήθηκαν σε εύλογο χρόνο από τοπικούς φορείς-γνωμοδοτήσεις, τότε γιατί απο τις αρμόδιες υπηρεσίες χωροταξίας και περιβάλλοντος δέν κατέστη δυνατόν για δέκα(10) ολόκληρα χρόνια-απο το 2011-που πρώτοξεκίνησε το θέμα της χωροοθέτης των ΠΟΑΥ, να λυθεί πιο έγκαιρα και σε εύλογο χρόνο αυτό το θέμα της χωροθέτησης των ΠΟΑΥ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Γαλουνης. Ένας άνθρωπος που πήγε το Δήμο 30 χρόνια πίσω. Και οι συν αυτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν είχαν δημοξρστική ευθιξία θα είχε αν παραδώσει οριστικά ολη αυτή η δημοτικη ομαδα, τα πολιτικά τους αξιώματατην 26η Μαίου το βράδυ κιόλας και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του 27 %.
    Αλλά αυτοί επιμένουν προφανώς διότι έχουν Μεγάλη Ιδέα για τον πολιτικό τους εαυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2.48 στασιμότητα ήταν στο σημείο μηδέν, και τα πέντε χρονια επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Και νόμιζαν έτσ' νόμιζαν κάποιοι δημοτες ότι ο Δήμος προχωρούσε γιατί πίστευαν σε υποσχέσεις απραγμάτοποίητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.