Τα μεγάλα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας. «Επί... παντός» στο ΙΟΝΙΑΝ. Το θέμα της Π.Ο.Α.Υ. από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου (βίντεο).


Τα μεγάλα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας στο επίκεντρο στην εκπομπή «Επί... παντός» του έγκυρου τηλεοπτικού καναλιού ΙΟΝΙΑΝ, με τον Δημοσιογράφο Τάσο Θεοδόση να συντονίζει την ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Τέσσερις Δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Κώστας Λύρος του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο κ. Γιώργος Παπαναστασίου του Δήμου Αγρινίου, ο κ. Βασίλης Γκίζας του Δήμου Ναυπακτίας, ο κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης του Δήμου Ξηρομέρου και ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Τζιχριτζής, διαλέγονται και αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα της Αιτ/νίας. Παρεμβαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Αιτ/νίας κα Μαρία Σαλμά.
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης, εκτός από τα άλλα προβλήματα του Δήμου Ξηρομέρου και γενικότερα του Νομού Αιτ/νίας, για τον οποίο επισημαίνει την έλλειψη μίας συνολικότερης συγκεκριμένης στρατηγικής ανάπτυξης, αναδεικνύει ως πρώτο θέμα του Δήμου μας, αυτό της υπό ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, τονίζοντας τις μεγάλες ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής και περιφερειακής αρχής.
Θέτει με σαφήνεια τις στρεβλώσεις του προτεινόμενου σχεδίου Π.Ο.Α.Υ. και τα λογικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας του Ξηρομέρου, να εξαιρεθεί το παράκτιο κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου και ο Κάλαμος Λευκάδας από αυτό τον σχεδιασμό, το οποίο είναι το 25% του προτεινόμενου σχεδίου. Όπως τονίζει, στο Στρατηγικό Πενταετές Σχέδιο του Δήμου Ξηρομέρου, αυτή η περιοχή είναι για ήπια τουριστική ανάπτυξη, για θαλάσσιο τουρισμό, για παράκτια αλιεία και για δράσεις εναλλακτικού τουρισμού.
Εμείς προσθέτουμε ότι για την συγκεκριμένη παράκτια περιοχή, τουριστική ανάπτυξη προέβλεπαν όλες οι παλαιότερες αποφάσεις της τέως Νομαρχίας Αιτ/νίας. Μάλιστα  το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Χωροταξική Οργάνωση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος (Αρ. αποφ. Υπουργείου Περιβάλλοντος 25297/25-06-03. ΦΕΚ 1470/9-10-03), εκεί προέβλεπε τη δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ). Εστίαζε για τις ακτές της Δυτ. Αιτ/νίας στην ανάπτυξη των τομέων του τουρισμού και των υδατοκαλλιεργειών. Για την παράκτια ζώνη Αστακού - Μύτικα - Παλαίρου, δημιουργήθηκε η κατηγορία Α2 που σήμαινε, Αναπτυσσόμενες Τουριστικές Περιοχές και παραθεριστικής κατοικίας: «…Αποκλεισμός της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στις περιοχές όπου προβλέπεται ανάπτυξη της τουριστικής και παραθεριστικής δραστηριότητας (σχετικές και οι γενικές κατευθύνσεις ΠΕΡΠΟ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, ΦΕΚ 1027 Δ/2001)».
Επίσης ήπια τουριστική ανάπτυξη και εναλλακτικό τουρισμό για το συγκεκριμένο παράκτιο κομμάτι, προβλέπει και το Περιφερειακό Χωροταξικό του 2016, το οποίο η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με την θετική της γνωμοδότηση στο συγκεκριμένο προτεινόμενο σχέδιο Π.Ο.Α.Υ., η ίδια ήρθε να ακυρώσει τον εαυτό της!!!
Πως λοιπόν από όλα αυτά και με πιο νομικό πλαίσιο φτάσαμε να θέλουμε να ιδρύσουμε Π.Ο.Α.Υ. στο παράκτιο κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου είναι ένα ερώτημα.
Ακόμα και αυτό το πολύ κακό χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών του 2011, για την Π.Α.Υ. Α3 προέβλεπε δύο Π.Ο.Α.Υ., την Νήσου Οξιάς με 3 ζώνες που έγινε και την Εχινάδων με πάλι 3 ζώνες που δεν έγινε. Αντί αυτής έρχεται η Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας με 10 διάσπαρτες ζώνες παντού όπου υπήρχαν οι άναρχα χωροθετημένες.

Δείτε την ενδιαφέρουσα εκπομπή:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.